Glutenintolerantie
Er zijn veel mensen die glutenvrij eten, maar dat er mensen zijn die hier serieuze klachten van krijgen wordt vaak nog onderschat. Er komt veel meer bij kijken dan alleen een boterham laten staan.
Coeliakie
Bij mensen met coeliakie (spreek je uit als seu-lia-kie) beschadigd het slijmvlies van de dunne darm wanneer deze in aanraking komt met gluten. Via de ontlasting verlaten bouwstoffen het lichaam omdat deze niet goed kunnen worden opgenomen. Symptomen die opspelen variëren van ‘vage’ buikklachten, misselijkheid, overgeven, hoofdpijn tot zelf ondervoed raken. Een levenslang glutenvrij dieet is het gevolg van deze aandoening.
Waar zitten gluten in?
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in gerst, spelt, rogge, en tarwe (kamut). Deze graansoorten zitten in veel producten verwerkt. Haver, boekweit en quinoa zijn van nature glutenvrij maar worden tijdens het productieproces bijna altijd ‘besmet’ met andere granen. Ongeveer 80% van wat er in de supermarkt ligt bevat gluten. Een standaard boodschappenlijstje zit er dus niet meer in. Brood, crackers, muesli, pasta, paneermeel, deegwaren, pannenkoeken, ijs, bier, gebak, koek en taart zijn allemaal producten die gluten bevatten. Glutenbevattend bindmiddel moet ook worden vermeden dit komt onder andere voor in soepen, sauzen en aangemaakt gehakt.
Bij het volgen van een glutenvrij dieet ontbreken echter veel voedingsvezels waaronder ijzer, foliumzuur en vitamine B1. Het is belangrijk deze noodzakelijke voedingstoffen binnen te krijgen via andere voedingsmiddelen.
3 categorieën
1. Van nature glutenvrije voedingsmiddelen
De van nature glutenvrije voedingsmiddelen zijn: aardappelen, aardappelzetmeel, groenten, peulvruchten, rauwkost, noten, rijst (witte, bruine en zilvervliesrijst) melk, boter, eieren, olie en zaden. Het is belangrijk dat alles ongemarineerd en ongepaneerd is bij vlees, vis en gevogelte. Nederlandse kaassoorten, cassave, maïs(meel), frisdrank, koffie, thee en melk zijn ook veilig.
2. Samengestelde voedingsmiddelen zonder glutenbevattende ingrediënten
Het belangrijkste bij welke intolerantie of allergie dan ook is het lezen van etiketten. Samengestelde voedingsmiddelen zijn vaak voorverpakte voedingsmiddelen die uit meerdere ingrediënten bestaan, deze bevatten vaak gluten. Speur dus goed de ingrediëntenlijst af!
3. Speciale glutenvrije voedingsmiddelen
Je ziet het steeds meer in de supermarkt, de schappen met speciale glutenvrije producten. Hier liggen onder ander glutenvrij brood, soepen en verschillende meelsoorten. Deze producten bevatten vaak het glutenvrije logo, hierdoor weet je zeker dat je goed zit!
Lekker Glutenvrij keurmerk
Buiten de deur eten met een coeliakie is ook een uitdaging, maar niet onmogelijk. De horeca-alliantie van de Nederlandse Coeliakie Vereniging heeft een Lekker Glutenvrij keurmerk. Wil je dus met extra zekerheid eten kies dan voor een restaurant met dit keurmerk.
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
19 september 2019
Geef je standaard koffietje een twist met deze tips
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
17 september 2015
Ontbijt ijs
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
10 juni 2015
Raw kokos snack
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
14 juli 2015
VivLoves it: OneFit
4 januari 2023
Heb jij symptomen van een vitamine B12 tekort?
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
25 juni 2015
Eivissa Food
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
25 juni 2016
O help…de puistjeszone
25 augustus 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –