Glutenintolerantie
Er zijn veel mensen die glutenvrij eten, maar dat er mensen zijn die hier serieuze klachten van krijgen wordt vaak nog onderschat. Er komt veel meer bij kijken dan alleen een boterham laten staan.
Coeliakie
Bij mensen met coeliakie (spreek je uit als seu-lia-kie) beschadigd het slijmvlies van de dunne darm wanneer deze in aanraking komt met gluten. Via de ontlasting verlaten bouwstoffen het lichaam omdat deze niet goed kunnen worden opgenomen. Symptomen die opspelen variëren van ‘vage’ buikklachten, misselijkheid, overgeven, hoofdpijn tot zelf ondervoed raken. Een levenslang glutenvrij dieet is het gevolg van deze aandoening.
Waar zitten gluten in?
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in gerst, spelt, rogge, en tarwe (kamut). Deze graansoorten zitten in veel producten verwerkt. Haver, boekweit en quinoa zijn van nature glutenvrij maar worden tijdens het productieproces bijna altijd ‘besmet’ met andere granen. Ongeveer 80% van wat er in de supermarkt ligt bevat gluten. Een standaard boodschappenlijstje zit er dus niet meer in. Brood, crackers, muesli, pasta, paneermeel, deegwaren, pannenkoeken, ijs, bier, gebak, koek en taart zijn allemaal producten die gluten bevatten. Glutenbevattend bindmiddel moet ook worden vermeden dit komt onder andere voor in soepen, sauzen en aangemaakt gehakt.
Bij het volgen van een glutenvrij dieet ontbreken echter veel voedingsvezels waaronder ijzer, foliumzuur en vitamine B1. Het is belangrijk deze noodzakelijke voedingstoffen binnen te krijgen via andere voedingsmiddelen.
3 categorieën
1. Van nature glutenvrije voedingsmiddelen
De van nature glutenvrije voedingsmiddelen zijn: aardappelen, aardappelzetmeel, groenten, peulvruchten, rauwkost, noten, rijst (witte, bruine en zilvervliesrijst) melk, boter, eieren, olie en zaden. Het is belangrijk dat alles ongemarineerd en ongepaneerd is bij vlees, vis en gevogelte. Nederlandse kaassoorten, cassave, maïs(meel), frisdrank, koffie, thee en melk zijn ook veilig.
2. Samengestelde voedingsmiddelen zonder glutenbevattende ingrediënten
Het belangrijkste bij welke intolerantie of allergie dan ook is het lezen van etiketten. Samengestelde voedingsmiddelen zijn vaak voorverpakte voedingsmiddelen die uit meerdere ingrediënten bestaan, deze bevatten vaak gluten. Speur dus goed de ingrediëntenlijst af!
3. Speciale glutenvrije voedingsmiddelen
Je ziet het steeds meer in de supermarkt, de schappen met speciale glutenvrije producten. Hier liggen onder ander glutenvrij brood, soepen en verschillende meelsoorten. Deze producten bevatten vaak het glutenvrije logo, hierdoor weet je zeker dat je goed zit!
Lekker Glutenvrij keurmerk
Buiten de deur eten met een coeliakie is ook een uitdaging, maar niet onmogelijk. De horeca-alliantie van de Nederlandse Coeliakie Vereniging heeft een Lekker Glutenvrij keurmerk. Wil je dus met extra zekerheid eten kies dan voor een restaurant met dit keurmerk.
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 mei 2019
Zwanger worden gaat sneller met deze tips!
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
24 januari 2019
Suiker: hoe blijf ik er van af?
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
20 oktober 2015
Glutenvrije & raw chocoladetaart
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
28 juli 2015
Uit Paulines keuken
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
17 januari 2018
De griepepidemie te lijf! Welke 5 supplementen werken echt
26 augustus 2016
FRISSE ZOMERSE SNACKS
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
24 juni 2019
Dit levert een uurtje eerder naar bed gaan je op
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
11 september 2014
Eetdagboek review
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
28 januari 2017
Ilse –
Anoniem –
Mannie Schonewille –
Anoniem –
Duidelijk en goed geholpen. Snelle bezorging
Lenny Boelen –