Glutenintolerantie
Er zijn veel mensen die glutenvrij eten, maar dat er mensen zijn die hier serieuze klachten van krijgen wordt vaak nog onderschat. Er komt veel meer bij kijken dan alleen een boterham laten staan.
Coeliakie
Bij mensen met coeliakie (spreek je uit als seu-lia-kie) beschadigd het slijmvlies van de dunne darm wanneer deze in aanraking komt met gluten. Via de ontlasting verlaten bouwstoffen het lichaam omdat deze niet goed kunnen worden opgenomen. Symptomen die opspelen variëren van ‘vage’ buikklachten, misselijkheid, overgeven, hoofdpijn tot zelf ondervoed raken. Een levenslang glutenvrij dieet is het gevolg van deze aandoening.
Waar zitten gluten in?
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in gerst, spelt, rogge, en tarwe (kamut). Deze graansoorten zitten in veel producten verwerkt. Haver, boekweit en quinoa zijn van nature glutenvrij maar worden tijdens het productieproces bijna altijd ‘besmet’ met andere granen. Ongeveer 80% van wat er in de supermarkt ligt bevat gluten. Een standaard boodschappenlijstje zit er dus niet meer in. Brood, crackers, muesli, pasta, paneermeel, deegwaren, pannenkoeken, ijs, bier, gebak, koek en taart zijn allemaal producten die gluten bevatten. Glutenbevattend bindmiddel moet ook worden vermeden dit komt onder andere voor in soepen, sauzen en aangemaakt gehakt.
Bij het volgen van een glutenvrij dieet ontbreken echter veel voedingsvezels waaronder ijzer, foliumzuur en vitamine B1. Het is belangrijk deze noodzakelijke voedingstoffen binnen te krijgen via andere voedingsmiddelen.
3 categorieën
1. Van nature glutenvrije voedingsmiddelen
De van nature glutenvrije voedingsmiddelen zijn: aardappelen, aardappelzetmeel, groenten, peulvruchten, rauwkost, noten, rijst (witte, bruine en zilvervliesrijst) melk, boter, eieren, olie en zaden. Het is belangrijk dat alles ongemarineerd en ongepaneerd is bij vlees, vis en gevogelte. Nederlandse kaassoorten, cassave, maïs(meel), frisdrank, koffie, thee en melk zijn ook veilig.
2. Samengestelde voedingsmiddelen zonder glutenbevattende ingrediënten
Het belangrijkste bij welke intolerantie of allergie dan ook is het lezen van etiketten. Samengestelde voedingsmiddelen zijn vaak voorverpakte voedingsmiddelen die uit meerdere ingrediënten bestaan, deze bevatten vaak gluten. Speur dus goed de ingrediëntenlijst af!
3. Speciale glutenvrije voedingsmiddelen
Je ziet het steeds meer in de supermarkt, de schappen met speciale glutenvrije producten. Hier liggen onder ander glutenvrij brood, soepen en verschillende meelsoorten. Deze producten bevatten vaak het glutenvrije logo, hierdoor weet je zeker dat je goed zit!
Lekker Glutenvrij keurmerk
Buiten de deur eten met een coeliakie is ook een uitdaging, maar niet onmogelijk. De horeca-alliantie van de Nederlandse Coeliakie Vereniging heeft een Lekker Glutenvrij keurmerk. Wil je dus met extra zekerheid eten kies dan voor een restaurant met dit keurmerk.
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
9 september 2014
Je kids fit de herfst in….?
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
14 april 2019
Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
21 juni 2019
Lekker bakken dit weekend met Viv’s appeltaart
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
8 september 2014
8 redenen om meer te bewegen!
25 juni 2021
Lekker in je bikini!
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
21 januari 2019
Heerlijke zoete aardappel toastjes
31 maart 2015
Gifvrij eten
18 februari 2017
Klachten bij kinderen door teveel suikers, wat drinkt jouw kind?
21 augustus 2017
Avocado risotto
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
19 augustus 2017
Hoe gezond is een detox?
23 januari 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –