Afgevallen?
Nadat je bent afgevallen, wil je natuurlijk je streefgewicht behouden. Als je terugvalt in je oude gewoontes, komt het oude gewicht er soms weer aan. Deze 5 tips helpen je om met weinig moeite je nieuwe gewicht te houden.
1. Eet veel eiwit
Veel eiwit eten helpt je om je als je bent afgevallen je gewicht te behouden, want eiwit vermindert je eetlust en geeft je een verzadigd gevoel. Eiwit verhoogt namelijk de hoeveelheid hormonen die je verzadigingsgevoel regelen.
De hoeveelheid hongerhormonen neemt juist af als je eiwitrijke voeding eet. Dit effect op je hormonen is het grootst als 30 procent van je dagelijkse calorie-inname uit eiwit bestaat, oftewel 150 gram als je 2000 calorieën per dag consumeert.
Bovendien kost het verteren van eiwit energie, zodat je ook nog eens meer calorieën verbrandt na het eten van een eiwitrijke maaltijd. Dierlijke producten (vlees, vis, ei en zuivel) zijn niet de enige bron van eiwit. Wil je weten welke plantaardige producten veel eiwitten bevatten, lees dan dit artikel.
2. Let op hoeveel en welke koolhydraten je eet
Je streefgewicht behouden is gemakkelijker als je alert blijft op de hoeveelheid en de soort koolhydraten die je eet. Krijg je veel voeding met bewerkte koolhydraten binnen, zoals witte pasta, witbrood en fruitsap, dan is het veel moeilijker om op gewicht te blijven.
Geraffineerde granen en suikers zijn ontdaan van hun natuurlijke vezels, die nodig zijn voor een verzadigd gevoel. Hierdoor is de kans groter dat je door blijft eten van voeding met bewerkte koolhydraten. Bovendien gaat je suikerspiegel erdoor omhoog, wat ook al niet goed is voor je gewicht.
Als je suikerspiegel na het eten van bewerkte koolhydraten weer daalt, krijg je weer trek. Ga je dan weer eten, dan bestaat de kans dat je meer energie binnenkrijgt dan je lijf nodig heeft. Dit overschot aan energie slaat je lichaam op als vet.
Het is zelfs zo dat je kunt aankomen en ernstig overgewicht kunt krijgen van een eetpatroon met weinig vezels. Een koolhydraatarm dieet kan je juist helpen om je gewicht te behouden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen met een koolhydraatarm eetpatroon minder vaak meer calorieën eten dan ze verbranden.
3. Drink voldoende water
Water drinken is een goede hulp als je je gewicht wilt behouden nadat je bent afgevallen. Het geeft je namelijk een verzadigd gevoel, waardoor je minder eet. Om van dit effect te profiteren, drink je het beste één of twee glazen water voor je maaltijd.
Onderzoek toont aan dat water drinken je kan helpen om gedurende de dag iets meer calorieën te verbranden. Dat is mooi meegenomen als je een gezond gewicht wilt.
4. Bereid je voor op een mogelijke terugval
Op je weg naar een gezond gewicht kan het zijn dat je je toch eens tegoed doet aan koekjes, chips of andere ongezonde voeding. Geef het dan niet op, maar begin daarna gewoon opnieuw met gezond eten. Het kan helpen om alvast iets gezonds in huis te hebben voor uitdagende situaties, zoals feestdagen of vakanties.
5. Slaap voldoende
Wist je dat je slaappatroon invloed heeft op je gewicht? Een slaaptekort kan er zelfs voor zorgen dat je aankomt. Dit komt onder andere doordat je lichaam meer hongerhormonen aanmaakt als je te weinig slaap krijgt.
Slechte slapers hebben daarnaast minder leptine in hun bloed, wat juist de eetlust remt. Daar komt nog bij dat het moeilijker is om gezonde eetkeuzes te maken als je niet uitgeslapen bent. Zorg dus dat je per nacht ten minste zeven tot acht uur slaap krijgt. Hier lees je alle do’s en don’ts voor een goede nachtrust.
Wil je nog meer tips om op gewicht te blijven? Lees dan dit artikel.
Geschreven door Annemiek van Floraa voor Vivonline
Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25466951
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17519319
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14671205
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
5 augustus 2015
Afvallen? 5 tips
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
1 september 2019
Dit wil je eten om de hersenen zo gezond mogelijk te houden
3 december 2018
Mooie tanden zonder fluoride!
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
21 juni 2018
Bloemkoolpizza met verse groenten
28 juli 2016
OP ZOEK NAAR ONTBIJT INSPIRATIE?
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
22 januari 2016
Op je kop voor een stralende huid!
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
31 juli 2018
De voordelen van afvallen als koppel!
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
25 juni 2016
O help…de puistjeszone
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
27 januari 2019
Wil je meer energie? Probeer een winterdetox!
10 juli 2015
Voeding met Viv
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
28 juli 2015
Uit Paulines keuken
28 juni 2017
Boekweit Tosti met geitenkaas
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
4 januari 2017
Bach Bloesem mix 51: Ondersteuning bij afvallen
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
2 december 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –