Een onfrisse adem wordt met name veroorzaakt door bacteriën in de mond, maar er kunnen ook andere oorzaken aan ten grondslag liggen. Één van die oorzaken is een slechte spijsvertering. Je hebt een goede spijsvertering nodig om alle benodigde voedingsstoffen op te nemen. Tijdens de spijsvertering wordt het voedsel afgebroken tot hele kleine deeltjes die vervolgens door de bloedbaan bij de cellen kunnen komen om daar gebruikt te worden. Als de spijsvertering niet voldoende is, kunnen er tekorten ontstaan.
Je mond, maag en alvleesklier
Er zijn een aantal organen die een essentiële rol spelen voor een goede spijsvertering. Dit zijn de mond, de maag en de alvleesklier. Te snel eten, stress, een te kort aan vitamines en mineralen, te veel calorieën, te weinig of te veel bewegen en te veel alcohol zijn allemaal factoren die onder andere effect hebben op de voedselverwerking. Voedsel wat niet goed verteerd is wordt niet opgenomen in de bloedbaan, maar via de ontlasting, urine en longen uitgescheiden. 70% van de afvalstoffen verlaat je lichaam via de adem en dit kan zorgen voor een vieze geur.
7 tips voor een goede spijsvertering en een frisse mond
Voor een frisse mond is het dus nodig om jezelf te voorzien van essentiële voedingsstoffen en een optimale spijsvertering. Maar hoe doe je dat eigenlijk?
- Kauw zorgvuldigKauw net zo lang totdat het voedsel in je mond een bijna vloeibare brij is geworden. Goed kauwen zorgt er voor dat het spijsverteringsenzym amylase zo veel mogelijk de kans krijgt om in te werken op koolhydraten. Deze koolhydraten worden in de mond alvast omgezet in glucose. Je eten kauwen is ook nodig om ervoor te zorgen dat andere spijsverteringsenzymen verderop in het spijsverteringskanaal hun werk goed kunnen uitvoeren. Een gezonde mond speelt wat mij betreft de hoofdrol.
- Kies voor eiwitten met een hoge biologische waarde en verdeel je eiwitinname over de dagEiwitten met een hoge biologische waarde vind je in vis, gevogelte, wild en eieren. Eieren zijn daarnaast ook nog eens een goede bron van choline en dit is nodig voor de speekselproductie.
- Eet niet te veel rauwe groentenBen jij ook zo gek op rauwe groenten? Ze zijn supergezond en bevatten veel voedingsstoffen, maar kort gekookte, gestoomde, gesmoorde of geblancheerde groenten zijn makkelijker te verteren.
- Zorg er voor dat je voeding rijk is aan (zee)groenten en fruitZo krijg je voldoende micronutriënten, zoals vitamines en mineralen binnen.
- Geef je alvleesklier rustBen je er aan gewend om de hele dag door kleine beetjes te eten? Doe dit liever niet, want de alvleesklier moet iedere keer dat je wat eet enzymen afgeven. Dit is erg belastend en kan uiteindelijk effect hebben op zijn werking.
- Neem voldoende rust en verminder stressTijdens een situatie van stress wordt er adrenaline geproduceerd in plaats van de aanmaak van spijsverteringsenzymen. Het is dus niet handig om te eten als je stress ervaart
- Wees ook lief voor je leverDeze grote fabriek vervult vele belangrijke taken, waaronder de productie van gal en opslag van vitaminen en mineralen. De lever houdt niet echt van gebakken en gefrituurde vetten, maar is wel gek op gezonde vetten en groenten.
Geschreven door Yvonne Kort voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 maart 2015
De vetfluisteraar
1 mei 2014
Zo gezellig kan 30 minuten sporten zijn!
13 maart 2014
Green Goddess Smooth
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
22 maart 2016
Helende vitamine C smoothie
21 februari 2019
Lukt afvallen niet? Dit kan de reden zijn!
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
12 december 2016
Kom je ook naar de glutenvrije kerstmarkt in Villa ArenA?
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
25 maart 2014
Presentatie coaching
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
26 juli 2014
Tip! Boekweit crackers
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
9 april 2019
8 Fijne detox tips voor het hele jaar door
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
7 april 2023
Chocolade smoothie
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
18 juli 2016
VIV’S Q&A: NIENKE & MADELON VAN GLOWMAGAZINE
8 augustus 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –