Een onfrisse adem wordt met name veroorzaakt door bacteriën in de mond, maar er kunnen ook andere oorzaken aan ten grondslag liggen. Één van die oorzaken is een slechte spijsvertering. Je hebt een goede spijsvertering nodig om alle benodigde voedingsstoffen op te nemen. Tijdens de spijsvertering wordt het voedsel afgebroken tot hele kleine deeltjes die vervolgens door de bloedbaan bij de cellen kunnen komen om daar gebruikt te worden. Als de spijsvertering niet voldoende is, kunnen er tekorten ontstaan.

Je mond, maag en alvleesklier

Er zijn een aantal organen die een essentiële rol spelen voor een goede spijsvertering. Dit zijn de mond, de maag en de alvleesklier. Te snel eten, stress, een te kort aan vitamines en mineralen, te veel calorieën, te weinig of te veel bewegen en te veel alcohol zijn allemaal factoren die onder andere effect hebben op de voedselverwerking. Voedsel wat niet goed verteerd is wordt niet opgenomen in de bloedbaan, maar via de ontlasting, urine en longen uitgescheiden. 70% van de afvalstoffen verlaat je lichaam via de adem en dit kan zorgen voor een vieze geur.

7 tips voor een goede spijsvertering en een frisse mond

Voor een frisse mond is het dus nodig om jezelf te voorzien van essentiële voedingsstoffen en een optimale spijsvertering. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

  1. Kauw zorgvuldigKauw net zo lang totdat het voedsel in je mond een bijna vloeibare brij is geworden. Goed kauwen zorgt er voor dat het spijsverteringsenzym amylase zo veel mogelijk de kans krijgt om in te werken op koolhydraten. Deze koolhydraten worden in de mond alvast omgezet in glucose. Je eten kauwen is ook nodig om ervoor te zorgen dat andere spijsverteringsenzymen verderop in het spijsverteringskanaal hun werk goed kunnen uitvoeren. Een gezonde mond speelt wat mij betreft de hoofdrol.
  2. Kies voor eiwitten met een hoge biologische waarde en verdeel je eiwitinname over de dagEiwitten met een hoge biologische waarde vind je in vis, gevogelte, wild en eieren. Eieren zijn daarnaast ook nog eens een goede bron van choline en dit is nodig voor de speekselproductie.
  3. Eet niet te veel rauwe groentenBen jij ook zo gek op rauwe groenten? Ze zijn supergezond en bevatten veel voedingsstoffen, maar kort gekookte, gestoomde, gesmoorde of geblancheerde groenten zijn makkelijker te verteren.
  4. Zorg er voor dat je voeding rijk is aan (zee)groenten en fruitZo krijg je voldoende micronutriënten, zoals vitamines en mineralen binnen.
  5. Geef je alvleesklier rustBen je er aan gewend om de hele dag door kleine beetjes te eten? Doe dit liever niet, want de alvleesklier moet iedere keer dat je wat eet enzymen afgeven. Dit is erg belastend en kan uiteindelijk effect hebben op zijn werking.
  6. Neem voldoende rust en verminder stressTijdens een situatie van stress wordt er adrenaline geproduceerd in plaats van de aanmaak van spijsverteringsenzymen. Het is dus niet handig om te eten als je stress ervaart
  7. Wees ook lief voor je leverDeze grote fabriek vervult vele belangrijke taken, waaronder de productie van gal en opslag van vitaminen en mineralen. De lever houdt niet echt van gebakken en gefrituurde vetten, maar is wel gek op gezonde vetten en groenten.

Supplement: Digestion support

Heb jij regelmatig last van spijsverteringsklachten? Normaal gesproken is de maag prima in staat om goed te functioneren. Door bepaalde eetgewoontes zoals het eten van teveel koolhydraten en vetten of door stress kan echter de productie van zoutzuur in de maag afnemen. Het nemen van Digestive support met enzymen kan de normale werking van de spijsvertering ondersteunen. De werking van je maag wordt ondersteunt door de HCL en Pepsine in het supplement. Daarnaast bevat het het enzym trypsine dat van nature in de alvleesklier voorkomt en eiwitten splitst. Aangevuld met Boswellia extract om de maag-darm werking te ondersteunen.

Klik hier om Digestion support te bestellen

Geschreven door Yvonne Kort voor Vivonline

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten