Een onfrisse adem wordt met name veroorzaakt door bacteriën in de mond, maar er kunnen ook andere oorzaken aan ten grondslag liggen. Één van die oorzaken is een slechte spijsvertering. Je hebt een goede spijsvertering nodig om alle benodigde voedingsstoffen op te nemen. Tijdens de spijsvertering wordt het voedsel afgebroken tot hele kleine deeltjes die vervolgens door de bloedbaan bij de cellen kunnen komen om daar gebruikt te worden. Als de spijsvertering niet voldoende is, kunnen er tekorten ontstaan.
Je mond, maag en alvleesklier
Er zijn een aantal organen die een essentiële rol spelen voor een goede spijsvertering. Dit zijn de mond, de maag en de alvleesklier. Te snel eten, stress, een te kort aan vitamines en mineralen, te veel calorieën, te weinig of te veel bewegen en te veel alcohol zijn allemaal factoren die onder andere effect hebben op de voedselverwerking. Voedsel wat niet goed verteerd is wordt niet opgenomen in de bloedbaan, maar via de ontlasting, urine en longen uitgescheiden. 70% van de afvalstoffen verlaat je lichaam via de adem en dit kan zorgen voor een vieze geur.
7 tips voor een goede spijsvertering en een frisse mond
Voor een frisse mond is het dus nodig om jezelf te voorzien van essentiële voedingsstoffen en een optimale spijsvertering. Maar hoe doe je dat eigenlijk?
- Kauw zorgvuldigKauw net zo lang totdat het voedsel in je mond een bijna vloeibare brij is geworden. Goed kauwen zorgt er voor dat het spijsverteringsenzym amylase zo veel mogelijk de kans krijgt om in te werken op koolhydraten. Deze koolhydraten worden in de mond alvast omgezet in glucose. Je eten kauwen is ook nodig om ervoor te zorgen dat andere spijsverteringsenzymen verderop in het spijsverteringskanaal hun werk goed kunnen uitvoeren. Een gezonde mond speelt wat mij betreft de hoofdrol.
- Kies voor eiwitten met een hoge biologische waarde en verdeel je eiwitinname over de dagEiwitten met een hoge biologische waarde vind je in vis, gevogelte, wild en eieren. Eieren zijn daarnaast ook nog eens een goede bron van choline en dit is nodig voor de speekselproductie.
- Eet niet te veel rauwe groentenBen jij ook zo gek op rauwe groenten? Ze zijn supergezond en bevatten veel voedingsstoffen, maar kort gekookte, gestoomde, gesmoorde of geblancheerde groenten zijn makkelijker te verteren.
- Zorg er voor dat je voeding rijk is aan (zee)groenten en fruitZo krijg je voldoende micronutriënten, zoals vitamines en mineralen binnen.
- Geef je alvleesklier rustBen je er aan gewend om de hele dag door kleine beetjes te eten? Doe dit liever niet, want de alvleesklier moet iedere keer dat je wat eet enzymen afgeven. Dit is erg belastend en kan uiteindelijk effect hebben op zijn werking.
- Neem voldoende rust en verminder stressTijdens een situatie van stress wordt er adrenaline geproduceerd in plaats van de aanmaak van spijsverteringsenzymen. Het is dus niet handig om te eten als je stress ervaart
- Wees ook lief voor je leverDeze grote fabriek vervult vele belangrijke taken, waaronder de productie van gal en opslag van vitaminen en mineralen. De lever houdt niet echt van gebakken en gefrituurde vetten, maar is wel gek op gezonde vetten en groenten.
Geschreven door Yvonne Kort voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
9 september 2018
Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
25 juni 2016
O help…de puistjeszone
30 november 2018
Heb jij ook last van gevoelig tandvlees tijdens je menstruatie?
11 december 2016
SUIKERVERSLAVING: WAT IS HET EN HOE KOM JE ER VANAF?
2 september 2017
Snel ontbijtje voor morgenochtend?
25 maart 2015
De vetfluisteraar
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
2 november 2018
Spirulina voor een betere gezondheid
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
27 oktober 2018
Recept voor gezonde chocoladebrownie
5 mei 2014
De multifunctie van kokosolie!
9 juni 2016
Rode linzensoep
4 februari 2016
De kracht van rauwe voeding
26 januari 2016
Lekker rechargen met deze super smoothie!
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
26 november 2018
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –