Linzen zitten vol ijzer, vezels en eiwitten. Ze worden steeds meer populair en worden overal ter wereld gebruikt voor heerlijke en voedzame maaltijden. Linzen zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen groenten maar peulvruchten. Net als rijst een aardappelen bevatten ze zetmeel. Deze zetmeel geeft ons langdurige energie en zorgt voor een goede bloedsuikerspiegel. Linzen bevatten veel sporenelementen en plantaardige eiwitten, vitaminen B en ook nog eens een flinke dosis antioxidanten.
Goed voor je darmen
Linzen zijn vanwege de grote aanwezigheid van vezels goed voor je darmen en wordt daarom vaak geadviseerd om te eten wanneer je last hebt van een prikkelbaar darm syndroom. Ook verminderen linzen de kans op hartziekten aanzienlijk vanwege de hoge concentraties magnesium en foliumzuur.
Veel vezels
De voedingsstoffen en mineralen maken linzen heel gezond en voor iedereen geschikt. Vezels en eiwitten zorgen voor een langzame en gelijkmatige vertering en dat levert een langdurige verzadiging op. Linzen veroorzaken geen piek in de bloedsuikerspiegel, wat heel fijn is voor mensen met diabetes of hypoglycaemie. De oplosbare vezels zijn goed voor een optimale darmwerking en een goede stoelgang.
De ene linze is de andere niet.
Rode en gele linzen hebben vaak geen velletjes meer en vallen onder de splitlinzen. Deze koken sneller en worden voornamelijk gebruikt voor soepen en puree. Groene linzen hebben een goede en stevige structuur en hebben hun velletje nog wel. Tijdens het bereiden blijven deze linzen een stuk steviger. Vrijwel alle soorten linzen hebben geen weektijd nodig vooraf. Je kunt ze meteen kort koken.
Goede eiwitbron
Veel mensen willen minder vlees eten of zelfs helemaal geen vlees meer eten. Peulvruchten zoals linzen zijn een heel goede bron van eiwitten en kunnen dus dienen als vleesvervanger.
Gezondheidsvoordelen op een rijtje
Linzen zorgen voor heel wat voordelen voor onze gezondheid:
- Gezonde spijsvertering
- Verkleinen het risico op darmpoliepen
- Helpen tegen het prikkelbare darm syndroom
- Verkleinen het risico op hartaandoeningen
- Zijn uitstekend te gebruiken bij diabetes
- Ze zijn een belangrijke bron van ijzer
Eet jij al linzen?
Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline
Bron: www.vitansa.eu
Recept met linzen
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 juli 2014
Aan het infuus
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
26 juli 2014
Tip! Boekweit crackers
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
25 mei 2015
Hoe werkt de mind?
17 januari 2019
Kefir is goed voor je darmflora
20 augustus 2015
Geluk ervaren? Hack your brain
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
14 februari 2017
Op deze manier krijg je schoon én gezond water uit de kraan!
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
7 augustus 2016
GEZOND BROODJE VAN VIVIAN EN FREDERIQUE
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
2 september 2017
Snel ontbijtje voor morgenochtend?
28 juli 2016
OP ZOEK NAAR ONTBIJT INSPIRATIE?
7 september 2016
10 TIPS VOOR EEN EXTRA LANG ZOMERGEVOEL
5 november 2018
Drink je afvalstoffen weg!
25 maart 2016
Dadeltaart met bessen, cacao, kokos en karamel.
11 december 2016
SUIKERVERSLAVING: WAT IS HET EN HOE KOM JE ER VANAF?
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
13 april 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –