Linzen zitten vol ijzer, vezels en eiwitten. Ze worden steeds meer populair en worden overal ter wereld gebruikt voor heerlijke en voedzame maaltijden. Linzen zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen groenten maar peulvruchten. Net als rijst een aardappelen bevatten ze zetmeel. Deze zetmeel geeft ons langdurige energie en zorgt voor een goede bloedsuikerspiegel. Linzen bevatten veel sporenelementen en plantaardige eiwitten, vitaminen B en ook nog eens een flinke dosis antioxidanten.
Goed voor je darmen
Linzen zijn vanwege de grote aanwezigheid van vezels goed voor je darmen en wordt daarom vaak geadviseerd om te eten wanneer je last hebt van een prikkelbaar darm syndroom. Ook verminderen linzen de kans op hartziekten aanzienlijk vanwege de hoge concentraties magnesium en foliumzuur.
Veel vezels
De voedingsstoffen en mineralen maken linzen heel gezond en voor iedereen geschikt. Vezels en eiwitten zorgen voor een langzame en gelijkmatige vertering en dat levert een langdurige verzadiging op. Linzen veroorzaken geen piek in de bloedsuikerspiegel, wat heel fijn is voor mensen met diabetes of hypoglycaemie. De oplosbare vezels zijn goed voor een optimale darmwerking en een goede stoelgang.
De ene linze is de andere niet.
Rode en gele linzen hebben vaak geen velletjes meer en vallen onder de splitlinzen. Deze koken sneller en worden voornamelijk gebruikt voor soepen en puree. Groene linzen hebben een goede en stevige structuur en hebben hun velletje nog wel. Tijdens het bereiden blijven deze linzen een stuk steviger. Vrijwel alle soorten linzen hebben geen weektijd nodig vooraf. Je kunt ze meteen kort koken.
Goede eiwitbron
Veel mensen willen minder vlees eten of zelfs helemaal geen vlees meer eten. Peulvruchten zoals linzen zijn een heel goede bron van eiwitten en kunnen dus dienen als vleesvervanger.
Gezondheidsvoordelen op een rijtje
Linzen zorgen voor heel wat voordelen voor onze gezondheid:
- Gezonde spijsvertering
- Verkleinen het risico op darmpoliepen
- Helpen tegen het prikkelbare darm syndroom
- Verkleinen het risico op hartaandoeningen
- Zijn uitstekend te gebruiken bij diabetes
- Ze zijn een belangrijke bron van ijzer
Eet jij al linzen?
Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline
Bron: www.vitansa.eu
Recept met linzen
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
3 september 2018
Groente uit de zee is gezond! Maar waarom?
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
26 juli 2014
Tip! Boekweit crackers
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
29 april 2019
Hormoonproof recept: Choco-Maca smoothie
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
10 juli 2015
Voeding met Viv
16 november 2016
Interview Vriendin
12 januari 2020
Wat de kleur van je ontlasting vertelt over je gezondheid
1 november 2018
Wat doet massage met je lichaam?
24 mei 2018
Vegan hotspots in Como (Italië)
14 juni 2019
De gezondste vetten en oliën om mee te koken!
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
27 juni 2018
Frozen Summer Snack
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
29 mei 2014
Nieuwe sport trend: HipNthigh
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
28 mei 2014
Bloemkool pizza
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
4 juni 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –