Linzen zitten vol ijzer, vezels en eiwitten. Ze worden steeds meer populair en worden overal ter wereld gebruikt voor heerlijke en voedzame maaltijden. Linzen zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen groenten maar peulvruchten. Net als rijst een aardappelen bevatten ze zetmeel. Deze zetmeel geeft ons langdurige energie en zorgt voor een goede bloedsuikerspiegel. Linzen bevatten veel sporenelementen en plantaardige eiwitten, vitaminen B en ook nog eens een flinke dosis antioxidanten.
Goed voor je darmen
Linzen zijn vanwege de grote aanwezigheid van vezels goed voor je darmen en wordt daarom vaak geadviseerd om te eten wanneer je last hebt van een prikkelbaar darm syndroom. Ook verminderen linzen de kans op hartziekten aanzienlijk vanwege de hoge concentraties magnesium en foliumzuur.
Veel vezels
De voedingsstoffen en mineralen maken linzen heel gezond en voor iedereen geschikt. Vezels en eiwitten zorgen voor een langzame en gelijkmatige vertering en dat levert een langdurige verzadiging op. Linzen veroorzaken geen piek in de bloedsuikerspiegel, wat heel fijn is voor mensen met diabetes of hypoglycaemie. De oplosbare vezels zijn goed voor een optimale darmwerking en een goede stoelgang.
De ene linze is de andere niet.
Rode en gele linzen hebben vaak geen velletjes meer en vallen onder de splitlinzen. Deze koken sneller en worden voornamelijk gebruikt voor soepen en puree. Groene linzen hebben een goede en stevige structuur en hebben hun velletje nog wel. Tijdens het bereiden blijven deze linzen een stuk steviger. Vrijwel alle soorten linzen hebben geen weektijd nodig vooraf. Je kunt ze meteen kort koken.
Goede eiwitbron
Veel mensen willen minder vlees eten of zelfs helemaal geen vlees meer eten. Peulvruchten zoals linzen zijn een heel goede bron van eiwitten en kunnen dus dienen als vleesvervanger.
Gezondheidsvoordelen op een rijtje
Linzen zorgen voor heel wat voordelen voor onze gezondheid:
- Gezonde spijsvertering
- Verkleinen het risico op darmpoliepen
- Helpen tegen het prikkelbare darm syndroom
- Verkleinen het risico op hartaandoeningen
- Zijn uitstekend te gebruiken bij diabetes
- Ze zijn een belangrijke bron van ijzer
Eet jij al linzen?
Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline
Bron: www.vitansa.eu
Recept met linzen
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 februari 2022
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
4 december 2014
Foodtrends 2015
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
16 juli 2016
NECTARINE CLAFOUTIS: EASY & HEALTHY
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
24 juni 2019
Dit levert een uurtje eerder naar bed gaan je op
5 december 2015
Overheerlijke glutenvrije appeltaart!
22 mei 2016
Testosteron houdt je slank, wist je dat?
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
26 april 2016
8 onverwachte voordelen van gelukkig zijn
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
14 juni 2017
Wat kun je het beste doen bij misselijkheid?
11 oktober 2018
8 tips om je kinderen gezonder te laten eten
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
16 januari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van Kim Kotter
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
8 oktober 2015
Bredemeijer Bloggersevent
20 april 2016
Hoe kun je sporten hygiënisch houden?
16 mei 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –