Linzen zitten vol ijzer, vezels en eiwitten. Ze worden steeds meer populair en worden overal ter wereld gebruikt voor heerlijke en voedzame maaltijden. Linzen zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen groenten maar peulvruchten. Net als rijst een aardappelen bevatten ze zetmeel. Deze zetmeel geeft ons langdurige energie en zorgt voor een goede bloedsuikerspiegel. Linzen bevatten veel sporenelementen en plantaardige eiwitten, vitaminen B en ook nog eens een flinke dosis antioxidanten.
Goed voor je darmen
Linzen zijn vanwege de grote aanwezigheid van vezels goed voor je darmen en wordt daarom vaak geadviseerd om te eten wanneer je last hebt van een prikkelbaar darm syndroom. Ook verminderen linzen de kans op hartziekten aanzienlijk vanwege de hoge concentraties magnesium en foliumzuur.
Veel vezels
De voedingsstoffen en mineralen maken linzen heel gezond en voor iedereen geschikt. Vezels en eiwitten zorgen voor een langzame en gelijkmatige vertering en dat levert een langdurige verzadiging op. Linzen veroorzaken geen piek in de bloedsuikerspiegel, wat heel fijn is voor mensen met diabetes of hypoglycaemie. De oplosbare vezels zijn goed voor een optimale darmwerking en een goede stoelgang.
De ene linze is de andere niet.
Rode en gele linzen hebben vaak geen velletjes meer en vallen onder de splitlinzen. Deze koken sneller en worden voornamelijk gebruikt voor soepen en puree. Groene linzen hebben een goede en stevige structuur en hebben hun velletje nog wel. Tijdens het bereiden blijven deze linzen een stuk steviger. Vrijwel alle soorten linzen hebben geen weektijd nodig vooraf. Je kunt ze meteen kort koken.
Goede eiwitbron
Veel mensen willen minder vlees eten of zelfs helemaal geen vlees meer eten. Peulvruchten zoals linzen zijn een heel goede bron van eiwitten en kunnen dus dienen als vleesvervanger.
Gezondheidsvoordelen op een rijtje
Linzen zorgen voor heel wat voordelen voor onze gezondheid:
- Gezonde spijsvertering
- Verkleinen het risico op darmpoliepen
- Helpen tegen het prikkelbare darm syndroom
- Verkleinen het risico op hartaandoeningen
- Zijn uitstekend te gebruiken bij diabetes
- Ze zijn een belangrijke bron van ijzer
Eet jij al linzen?
Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline
Bron: www.vitansa.eu
Recept met linzen
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
26 november 2018
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te weinig slaapt
3 oktober 2017
Weerstand booster Vitamine C(amu camu)!
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
11 januari 2019
Zo voorkom je ongezond snacken tijdens donkere dagen!
7 oktober 2018
Blijf lekker bewegen in de herfst!
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
12 september 2017
9 handige tips om te weten als je vegetariër wilt worden!
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
25 juni 2021
Lekker in je bikini!
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
6 oktober 2018
Een dag zonder zuivel, hoe pak je dat aan?
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
2 juli 2016
3 x ei love you
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
5 december 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –