Linzen zitten vol ijzer, vezels en eiwitten. Ze worden steeds meer populair en worden overal ter wereld gebruikt voor heerlijke en voedzame maaltijden. Linzen zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen groenten maar peulvruchten. Net als rijst een aardappelen bevatten ze zetmeel. Deze zetmeel geeft ons langdurige energie en zorgt voor een goede bloedsuikerspiegel. Linzen bevatten veel sporenelementen en plantaardige eiwitten, vitaminen B en ook nog eens een flinke dosis antioxidanten.
Goed voor je darmen
Linzen zijn vanwege de grote aanwezigheid van vezels goed voor je darmen en wordt daarom vaak geadviseerd om te eten wanneer je last hebt van een prikkelbaar darm syndroom. Ook verminderen linzen de kans op hartziekten aanzienlijk vanwege de hoge concentraties magnesium en foliumzuur.
Veel vezels
De voedingsstoffen en mineralen maken linzen heel gezond en voor iedereen geschikt. Vezels en eiwitten zorgen voor een langzame en gelijkmatige vertering en dat levert een langdurige verzadiging op. Linzen veroorzaken geen piek in de bloedsuikerspiegel, wat heel fijn is voor mensen met diabetes of hypoglycaemie. De oplosbare vezels zijn goed voor een optimale darmwerking en een goede stoelgang.
De ene linze is de andere niet.
Rode en gele linzen hebben vaak geen velletjes meer en vallen onder de splitlinzen. Deze koken sneller en worden voornamelijk gebruikt voor soepen en puree. Groene linzen hebben een goede en stevige structuur en hebben hun velletje nog wel. Tijdens het bereiden blijven deze linzen een stuk steviger. Vrijwel alle soorten linzen hebben geen weektijd nodig vooraf. Je kunt ze meteen kort koken.
Goede eiwitbron
Veel mensen willen minder vlees eten of zelfs helemaal geen vlees meer eten. Peulvruchten zoals linzen zijn een heel goede bron van eiwitten en kunnen dus dienen als vleesvervanger.
Gezondheidsvoordelen op een rijtje
Linzen zorgen voor heel wat voordelen voor onze gezondheid:
- Gezonde spijsvertering
- Verkleinen het risico op darmpoliepen
- Helpen tegen het prikkelbare darm syndroom
- Verkleinen het risico op hartaandoeningen
- Zijn uitstekend te gebruiken bij diabetes
- Ze zijn een belangrijke bron van ijzer
Eet jij al linzen?
Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline
Bron: www.vitansa.eu
Recept met linzen
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
19 september 2019
Geef je standaard koffietje een twist met deze tips
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
15 februari 2019
Je eetgewoontes aanpassen doe je zo!
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
8 september 2015
Healthy Kids
10 september 2018
Dit is waarom CBD olie zo goed voor je is!
25 maart 2015
De vetfluisteraar
12 december 2016
Kom je ook naar de glutenvrije kerstmarkt in Villa ArenA?
14 juli 2015
VivLoves it: OneFit
26 april 2016
8 onverwachte voordelen van gelukkig zijn
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
8 mei 2014
Mom in shape
23 januari 2016
Paleo voor kids: zoete aardappel muffins
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
25 juni 2015
Eivissa Food
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
13 augustus 2015
Homemade Hummus
22 september 2015
Beste eitjes
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
4 december 2014
Foodtrends 2015
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
2 november 2015
Winnen! Boek ‘Hormoonbalans voor vrouwen’
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
6 juni 2016
Sapje van de maand: Love Energy
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
29 september 2022
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –