Linzen zitten vol ijzer, vezels en eiwitten. Ze worden steeds meer populair en worden overal ter wereld gebruikt voor heerlijke en voedzame maaltijden. Linzen zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen groenten maar peulvruchten. Net als rijst een aardappelen bevatten ze zetmeel. Deze zetmeel geeft ons langdurige energie en zorgt voor een goede bloedsuikerspiegel. Linzen bevatten veel sporenelementen en plantaardige eiwitten, vitaminen B en ook nog eens een flinke dosis antioxidanten.
Goed voor je darmen
Linzen zijn vanwege de grote aanwezigheid van vezels goed voor je darmen en wordt daarom vaak geadviseerd om te eten wanneer je last hebt van een prikkelbaar darm syndroom. Ook verminderen linzen de kans op hartziekten aanzienlijk vanwege de hoge concentraties magnesium en foliumzuur.
Veel vezels
De voedingsstoffen en mineralen maken linzen heel gezond en voor iedereen geschikt. Vezels en eiwitten zorgen voor een langzame en gelijkmatige vertering en dat levert een langdurige verzadiging op. Linzen veroorzaken geen piek in de bloedsuikerspiegel, wat heel fijn is voor mensen met diabetes of hypoglycaemie. De oplosbare vezels zijn goed voor een optimale darmwerking en een goede stoelgang.
De ene linze is de andere niet.
Rode en gele linzen hebben vaak geen velletjes meer en vallen onder de splitlinzen. Deze koken sneller en worden voornamelijk gebruikt voor soepen en puree. Groene linzen hebben een goede en stevige structuur en hebben hun velletje nog wel. Tijdens het bereiden blijven deze linzen een stuk steviger. Vrijwel alle soorten linzen hebben geen weektijd nodig vooraf. Je kunt ze meteen kort koken.
Goede eiwitbron
Veel mensen willen minder vlees eten of zelfs helemaal geen vlees meer eten. Peulvruchten zoals linzen zijn een heel goede bron van eiwitten en kunnen dus dienen als vleesvervanger.
Gezondheidsvoordelen op een rijtje
Linzen zorgen voor heel wat voordelen voor onze gezondheid:
- Gezonde spijsvertering
- Verkleinen het risico op darmpoliepen
- Helpen tegen het prikkelbare darm syndroom
- Verkleinen het risico op hartaandoeningen
- Zijn uitstekend te gebruiken bij diabetes
- Ze zijn een belangrijke bron van ijzer
Eet jij al linzen?
Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline
Bron: www.vitansa.eu
Recept met linzen
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
1 juli 2018
Is jouw lijf te zuur?
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
12 maart 2015
Insecten als snack
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
11 april 2019
Stress? Vermijd dan deze voedingsmiddelen
3 december 2015
Ontgif je groenten
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
6 juni 2016
Vitamine D, wat moet je daar nu mee?
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
13 augustus 2022
Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten?
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
12 januari 2016
Vivonline en Marleyspoon samenwerking
23 oktober 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –