Linzen zitten vol ijzer, vezels en eiwitten. Ze worden steeds meer populair en worden overal ter wereld gebruikt voor heerlijke en voedzame maaltijden. Linzen zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen groenten maar peulvruchten. Net als rijst een aardappelen bevatten ze zetmeel. Deze zetmeel geeft ons langdurige energie en zorgt voor een goede bloedsuikerspiegel. Linzen bevatten veel sporenelementen en plantaardige eiwitten, vitaminen B en ook nog eens een flinke dosis antioxidanten.

Goed voor je darmen
Linzen zijn vanwege de grote aanwezigheid van vezels goed voor je darmen en wordt daarom vaak geadviseerd om te eten wanneer je last hebt van een prikkelbaar darm syndroom. Ook verminderen linzen de kans op hartziekten aanzienlijk vanwege de hoge concentraties magnesium en foliumzuur.

Veel vezels
De voedingsstoffen en mineralen maken linzen heel gezond en voor iedereen geschikt. Vezels en eiwitten zorgen voor een langzame en gelijkmatige vertering en dat levert een langdurige verzadiging op. Linzen veroorzaken geen piek in de bloedsuikerspiegel, wat heel fijn is voor mensen met diabetes of hypoglycaemie. De oplosbare vezels zijn goed voor een optimale darmwerking en een goede stoelgang.

De ene linze is de andere niet.
Rode en gele linzen hebben vaak geen velletjes meer en vallen onder de splitlinzen. Deze koken sneller en worden voornamelijk gebruikt voor soepen en puree. Groene linzen hebben een goede en stevige structuur en hebben hun velletje nog wel. Tijdens het bereiden blijven deze linzen een stuk steviger. Vrijwel alle soorten linzen hebben geen weektijd nodig vooraf. Je kunt ze meteen kort koken.

Goede eiwitbron
Veel mensen willen minder vlees eten of zelfs helemaal geen vlees meer eten. Peulvruchten zoals linzen zijn een heel goede bron van eiwitten en kunnen dus dienen als vleesvervanger.

Gezondheidsvoordelen op een rijtje
Linzen zorgen voor heel wat voordelen voor onze gezondheid:

  • Gezonde spijsvertering
  • Verkleinen het risico op darmpoliepen
  • Helpen tegen het prikkelbare darm syndroom
  • Verkleinen het risico op hartaandoeningen
  • Zijn uitstekend te gebruiken bij diabetes
  • Ze zijn een belangrijke bron van ijzer

Eet jij al linzen?

Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline
Bron: www.vitansa.eu
Recept met linzen

 

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten