Linzen zitten vol ijzer, vezels en eiwitten. Ze worden steeds meer populair en worden overal ter wereld gebruikt voor heerlijke en voedzame maaltijden. Linzen zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen groenten maar peulvruchten. Net als rijst een aardappelen bevatten ze zetmeel. Deze zetmeel geeft ons langdurige energie en zorgt voor een goede bloedsuikerspiegel. Linzen bevatten veel sporenelementen en plantaardige eiwitten, vitaminen B en ook nog eens een flinke dosis antioxidanten.
Goed voor je darmen
Linzen zijn vanwege de grote aanwezigheid van vezels goed voor je darmen en wordt daarom vaak geadviseerd om te eten wanneer je last hebt van een prikkelbaar darm syndroom. Ook verminderen linzen de kans op hartziekten aanzienlijk vanwege de hoge concentraties magnesium en foliumzuur.
Veel vezels
De voedingsstoffen en mineralen maken linzen heel gezond en voor iedereen geschikt. Vezels en eiwitten zorgen voor een langzame en gelijkmatige vertering en dat levert een langdurige verzadiging op. Linzen veroorzaken geen piek in de bloedsuikerspiegel, wat heel fijn is voor mensen met diabetes of hypoglycaemie. De oplosbare vezels zijn goed voor een optimale darmwerking en een goede stoelgang.
De ene linze is de andere niet.
Rode en gele linzen hebben vaak geen velletjes meer en vallen onder de splitlinzen. Deze koken sneller en worden voornamelijk gebruikt voor soepen en puree. Groene linzen hebben een goede en stevige structuur en hebben hun velletje nog wel. Tijdens het bereiden blijven deze linzen een stuk steviger. Vrijwel alle soorten linzen hebben geen weektijd nodig vooraf. Je kunt ze meteen kort koken.
Goede eiwitbron
Veel mensen willen minder vlees eten of zelfs helemaal geen vlees meer eten. Peulvruchten zoals linzen zijn een heel goede bron van eiwitten en kunnen dus dienen als vleesvervanger.
Gezondheidsvoordelen op een rijtje
Linzen zorgen voor heel wat voordelen voor onze gezondheid:
- Gezonde spijsvertering
- Verkleinen het risico op darmpoliepen
- Helpen tegen het prikkelbare darm syndroom
- Verkleinen het risico op hartaandoeningen
- Zijn uitstekend te gebruiken bij diabetes
- Ze zijn een belangrijke bron van ijzer
Eet jij al linzen?
Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline
Bron: www.vitansa.eu
Recept met linzen
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
6 februari 2021
Dit is de reden waarom we meer vetten moeten eten
30 mei 2016
Steun en help 2000 vluchtelingkinderen!
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
6 maart 2019
Voel je je ongelukkig in je werk? Wij helpen je!
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
18 augustus 2015
Slanke salade
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
11 september 2014
Eetdagboek review
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
6 april 2018
Zelf waterkefir maken doe je zo
7 april 2016
Ratatouille: een perfect zoetig groentegerecht
27 februari 2016
Wat kun je doen tegen ‘avondtrek’?
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
3 oktober 2017
Weerstand booster Vitamine C(amu camu)!
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
20 juni 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –