Linzen zitten vol ijzer, vezels en eiwitten. Ze worden steeds meer populair en worden overal ter wereld gebruikt voor heerlijke en voedzame maaltijden. Linzen zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen groenten maar peulvruchten. Net als rijst een aardappelen bevatten ze zetmeel. Deze zetmeel geeft ons langdurige energie en zorgt voor een goede bloedsuikerspiegel. Linzen bevatten veel sporenelementen en plantaardige eiwitten, vitaminen B en ook nog eens een flinke dosis antioxidanten.
Goed voor je darmen
Linzen zijn vanwege de grote aanwezigheid van vezels goed voor je darmen en wordt daarom vaak geadviseerd om te eten wanneer je last hebt van een prikkelbaar darm syndroom. Ook verminderen linzen de kans op hartziekten aanzienlijk vanwege de hoge concentraties magnesium en foliumzuur.
Veel vezels
De voedingsstoffen en mineralen maken linzen heel gezond en voor iedereen geschikt. Vezels en eiwitten zorgen voor een langzame en gelijkmatige vertering en dat levert een langdurige verzadiging op. Linzen veroorzaken geen piek in de bloedsuikerspiegel, wat heel fijn is voor mensen met diabetes of hypoglycaemie. De oplosbare vezels zijn goed voor een optimale darmwerking en een goede stoelgang.
De ene linze is de andere niet.
Rode en gele linzen hebben vaak geen velletjes meer en vallen onder de splitlinzen. Deze koken sneller en worden voornamelijk gebruikt voor soepen en puree. Groene linzen hebben een goede en stevige structuur en hebben hun velletje nog wel. Tijdens het bereiden blijven deze linzen een stuk steviger. Vrijwel alle soorten linzen hebben geen weektijd nodig vooraf. Je kunt ze meteen kort koken.
Goede eiwitbron
Veel mensen willen minder vlees eten of zelfs helemaal geen vlees meer eten. Peulvruchten zoals linzen zijn een heel goede bron van eiwitten en kunnen dus dienen als vleesvervanger.
Gezondheidsvoordelen op een rijtje
Linzen zorgen voor heel wat voordelen voor onze gezondheid:
- Gezonde spijsvertering
- Verkleinen het risico op darmpoliepen
- Helpen tegen het prikkelbare darm syndroom
- Verkleinen het risico op hartaandoeningen
- Zijn uitstekend te gebruiken bij diabetes
- Ze zijn een belangrijke bron van ijzer
Eet jij al linzen?
Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline
Bron: www.vitansa.eu
Recept met linzen
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 juni 2014
Leuke Viv tips in de JAN
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
18 juli 2022
Gezonde zomerse watermeloen mocktail
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
24 oktober 2015
Zwangerschapstips!
24 maart 2014
Boodschappenlijst week 1
5 juni 2015
Wie komt onze chocolade proeven?
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
2 februari 2022
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
20 juni 2015
Lazy Sushi
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
8 juni 2018
10 tekenen van een water tekort
14 mei 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –