Zoutarm koken met kruiden
Zomertijd! Heb jij er ook zo naar uitgekeken?
Eindelijk weer je bikini aan, ijsjes eten, en heerlijke zomerse avonden waarbij je lekker lang buiten kunt blijven zitten. Waar ter wereld dan ook, ieders vakantiedagindeling wordt voor een groot deel toch bepaald door eten en drinken!
Zomerse risico’s
Voedingsmiddelen en gerechten die je op je buitenlandse bestemming tegenkomt zijn vaak net weer even anders dan je gewend bent in Nederland. Dat is in eerste instantie natuurlijk alleen maar leuk, want dat draagt juist bij aan je vakantiegevoel. Anderzijds vraagt het je ook om een beetje op je hoede te blijven. Zo kun je bijvoorbeeld niet in elk land zonder risico een salade bestellen of ijsklontjes in je water vragen . Maar ook de bereiding of het gebruik van ingrediënten kan anders zijn dan je gewend bent of zelfs zeer ongezond zijn!
Te veel zout
Er wordt regelmatig vergeten dat producten en gerechten vaak grote hoeveelheden zout bevatten. Per jaar eten we gemiddeld maar liefst 1 kg zout te veel! En dat terwijl teveel zout je bloeddruk verhoogt en kan leiden tot onherstelbare schade aan je nieren. Dus wanneer jij niet alleen jezelf maar ook zeker je nieren een gezonde zomer gunt, is het van groot belang om op je zoutinname te letten.
Hoe minder je met zout?
Minder zout eten moeilijk? Nee hoor! Met een paar simpele tips boek je al resultaat.
Door zelf te koken kun je niet alleen gebruik maken van verse en pure producten, maar houd je ook zelf in de hand hoeveel zout er precies in je maaltijd terecht komt. Ook bestaat er een groot misverstand dat zout en peper de enige smaakmakers in de keuken zijn. Maar er is zoveel meer! We raden je aan om je eens te verdiepen in de wereld van kruiden en specerijen. Ze geven even heerlijke smaak, geur en kleur aan je gerecht.
Inspiratie
Om te laten zien hoe makkelijk het is om heerlijke zoutarme alternatieven op tafel te zetten, inspireren we jullie vandaag met onze favoriete keuken in de zomer, namelijk: Italiaans!
Een heerlijk zoutarm alternatief voor de zomer!
Vispakketje op de barbecue
Gun jezelf de tijd
Tot slot: gun jezelf wat tijd! Het duurt enkele weken voor de smaakpapillen gewend zijn aan minder zout eten. In het begin smaakt minder zout eten vooral flauw, maar na een tijd wordt veel zout juist als vies ervaren.
De zoutmeter
Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig geworden hoe zoutarm of zoutrijk jij eet? Via de zoutmeter van de Nierstichting kun je daar heel gemakkelijk achter komen. Je kunt de zoutmeter hier vinden. Als je deze invult kun je ook nog een leuk zomers zoutarm receptenboekje aanvragen.
Tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
23 maart 2015
Dopper winnen
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
6 oktober 2014
Eetdagboek review
16 maart 2014
Sportieve girls in Utopia!
11 oktober 2022
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
7 oktober 2018
Blijf lekker bewegen in de herfst!
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
14 februari 2017
Op deze manier krijg je schoon én gezond water uit de kraan!
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
18 september 2017
Heerlijk vegan ontbijtje: Exotisch chia ontbijtje
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
25 juli 2015
Voeding met Viv
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
6 september 2015
Viv’s Health Event: terug in de college banken, maar dan leuk!
5 juni 2015
Wie komt onze chocolade proeven?
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
5 juni 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –