Zoutarm koken met kruiden
Zomertijd! Heb jij er ook zo naar uitgekeken?
Eindelijk weer je bikini aan, ijsjes eten, en heerlijke zomerse avonden waarbij je lekker lang buiten kunt blijven zitten. Waar ter wereld dan ook, ieders vakantiedagindeling wordt voor een groot deel toch bepaald door eten en drinken!
Zomerse risico’s
Voedingsmiddelen en gerechten die je op je buitenlandse bestemming tegenkomt zijn vaak net weer even anders dan je gewend bent in Nederland. Dat is in eerste instantie natuurlijk alleen maar leuk, want dat draagt juist bij aan je vakantiegevoel. Anderzijds vraagt het je ook om een beetje op je hoede te blijven. Zo kun je bijvoorbeeld niet in elk land zonder risico een salade bestellen of ijsklontjes in je water vragen . Maar ook de bereiding of het gebruik van ingrediënten kan anders zijn dan je gewend bent of zelfs zeer ongezond zijn!
Te veel zout
Er wordt regelmatig vergeten dat producten en gerechten vaak grote hoeveelheden zout bevatten. Per jaar eten we gemiddeld maar liefst 1 kg zout te veel! En dat terwijl teveel zout je bloeddruk verhoogt en kan leiden tot onherstelbare schade aan je nieren. Dus wanneer jij niet alleen jezelf maar ook zeker je nieren een gezonde zomer gunt, is het van groot belang om op je zoutinname te letten.
Hoe minder je met zout?
Minder zout eten moeilijk? Nee hoor! Met een paar simpele tips boek je al resultaat.
Door zelf te koken kun je niet alleen gebruik maken van verse en pure producten, maar houd je ook zelf in de hand hoeveel zout er precies in je maaltijd terecht komt. Ook bestaat er een groot misverstand dat zout en peper de enige smaakmakers in de keuken zijn. Maar er is zoveel meer! We raden je aan om je eens te verdiepen in de wereld van kruiden en specerijen. Ze geven even heerlijke smaak, geur en kleur aan je gerecht.
Inspiratie
Om te laten zien hoe makkelijk het is om heerlijke zoutarme alternatieven op tafel te zetten, inspireren we jullie vandaag met onze favoriete keuken in de zomer, namelijk: Italiaans!
Een heerlijk zoutarm alternatief voor de zomer!
Vispakketje op de barbecue
Gun jezelf de tijd
Tot slot: gun jezelf wat tijd! Het duurt enkele weken voor de smaakpapillen gewend zijn aan minder zout eten. In het begin smaakt minder zout eten vooral flauw, maar na een tijd wordt veel zout juist als vies ervaren.
De zoutmeter
Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig geworden hoe zoutarm of zoutrijk jij eet? Via de zoutmeter van de Nierstichting kun je daar heel gemakkelijk achter komen. Je kunt de zoutmeter hier vinden. Als je deze invult kun je ook nog een leuk zomers zoutarm receptenboekje aanvragen.
Tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 augustus 2018
Gezonder leven doe je zo!
12 juni 2014
Frisse juice
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
5 maart 2016
Ultiem geluk
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
25 juni 2015
Eivissa Food
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
20 oktober 2018
Lekker en gezond: wortelsoep
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
29 april 2019
Hormoonproof recept: Choco-Maca smoothie
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
30 maart 2019
Heerlijke en makkelijke ontbijt tip: overnight oats
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
27 januari 2015
Een heerlijk weerstand oppeppend sapje uit de (slow)juicer
11 maart 2016
Viv Eet Mee #10 Chocoladepasta
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
12 december 2014
15 foods voor 2015
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
16 november 2016
Interview Vriendin
26 juni 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –