Zoutarm koken met kruiden
Zomertijd! Heb jij er ook zo naar uitgekeken?
Eindelijk weer je bikini aan, ijsjes eten, en heerlijke zomerse avonden waarbij je lekker lang buiten kunt blijven zitten. Waar ter wereld dan ook, ieders vakantiedagindeling wordt voor een groot deel toch bepaald door eten en drinken!
Zomerse risico’s
Voedingsmiddelen en gerechten die je op je buitenlandse bestemming tegenkomt zijn vaak net weer even anders dan je gewend bent in Nederland. Dat is in eerste instantie natuurlijk alleen maar leuk, want dat draagt juist bij aan je vakantiegevoel. Anderzijds vraagt het je ook om een beetje op je hoede te blijven. Zo kun je bijvoorbeeld niet in elk land zonder risico een salade bestellen of ijsklontjes in je water vragen . Maar ook de bereiding of het gebruik van ingrediënten kan anders zijn dan je gewend bent of zelfs zeer ongezond zijn!
Te veel zout
Er wordt regelmatig vergeten dat producten en gerechten vaak grote hoeveelheden zout bevatten. Per jaar eten we gemiddeld maar liefst 1 kg zout te veel! En dat terwijl teveel zout je bloeddruk verhoogt en kan leiden tot onherstelbare schade aan je nieren. Dus wanneer jij niet alleen jezelf maar ook zeker je nieren een gezonde zomer gunt, is het van groot belang om op je zoutinname te letten.
Hoe minder je met zout?
Minder zout eten moeilijk? Nee hoor! Met een paar simpele tips boek je al resultaat.
Door zelf te koken kun je niet alleen gebruik maken van verse en pure producten, maar houd je ook zelf in de hand hoeveel zout er precies in je maaltijd terecht komt. Ook bestaat er een groot misverstand dat zout en peper de enige smaakmakers in de keuken zijn. Maar er is zoveel meer! We raden je aan om je eens te verdiepen in de wereld van kruiden en specerijen. Ze geven even heerlijke smaak, geur en kleur aan je gerecht.
Inspiratie
Om te laten zien hoe makkelijk het is om heerlijke zoutarme alternatieven op tafel te zetten, inspireren we jullie vandaag met onze favoriete keuken in de zomer, namelijk: Italiaans!
Een heerlijk zoutarm alternatief voor de zomer!
Vispakketje op de barbecue
Gun jezelf de tijd
Tot slot: gun jezelf wat tijd! Het duurt enkele weken voor de smaakpapillen gewend zijn aan minder zout eten. In het begin smaakt minder zout eten vooral flauw, maar na een tijd wordt veel zout juist als vies ervaren.
De zoutmeter
Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig geworden hoe zoutarm of zoutrijk jij eet? Via de zoutmeter van de Nierstichting kun je daar heel gemakkelijk achter komen. Je kunt de zoutmeter hier vinden. Als je deze invult kun je ook nog een leuk zomers zoutarm receptenboekje aanvragen.
Tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
28 oktober 2014
Eetdagboek review
1 februari 2017
Lekker gezond recept voor de kids: linzen burgers
27 december 2021
7 tips om te detoxen na de feestdagen
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
22 december 2017
Een gezond Engels ontbijtje tijdens de feestdagen, het kan!
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
19 september 2019
Geef je standaard koffietje een twist met deze tips
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
21 november 2016
Insecten eten is populairder dan ooit, durf jij het aan?
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
22 maart 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –