Zoutarm koken met kruiden
Zomertijd! Heb jij er ook zo naar uitgekeken?
Eindelijk weer je bikini aan, ijsjes eten, en heerlijke zomerse avonden waarbij je lekker lang buiten kunt blijven zitten. Waar ter wereld dan ook, ieders vakantiedagindeling wordt voor een groot deel toch bepaald door eten en drinken!
Zomerse risico’s
Voedingsmiddelen en gerechten die je op je buitenlandse bestemming tegenkomt zijn vaak net weer even anders dan je gewend bent in Nederland. Dat is in eerste instantie natuurlijk alleen maar leuk, want dat draagt juist bij aan je vakantiegevoel. Anderzijds vraagt het je ook om een beetje op je hoede te blijven. Zo kun je bijvoorbeeld niet in elk land zonder risico een salade bestellen of ijsklontjes in je water vragen . Maar ook de bereiding of het gebruik van ingrediënten kan anders zijn dan je gewend bent of zelfs zeer ongezond zijn!
Te veel zout
Er wordt regelmatig vergeten dat producten en gerechten vaak grote hoeveelheden zout bevatten. Per jaar eten we gemiddeld maar liefst 1 kg zout te veel! En dat terwijl teveel zout je bloeddruk verhoogt en kan leiden tot onherstelbare schade aan je nieren. Dus wanneer jij niet alleen jezelf maar ook zeker je nieren een gezonde zomer gunt, is het van groot belang om op je zoutinname te letten.
Hoe minder je met zout?
Minder zout eten moeilijk? Nee hoor! Met een paar simpele tips boek je al resultaat.
Door zelf te koken kun je niet alleen gebruik maken van verse en pure producten, maar houd je ook zelf in de hand hoeveel zout er precies in je maaltijd terecht komt. Ook bestaat er een groot misverstand dat zout en peper de enige smaakmakers in de keuken zijn. Maar er is zoveel meer! We raden je aan om je eens te verdiepen in de wereld van kruiden en specerijen. Ze geven even heerlijke smaak, geur en kleur aan je gerecht.
Inspiratie
Om te laten zien hoe makkelijk het is om heerlijke zoutarme alternatieven op tafel te zetten, inspireren we jullie vandaag met onze favoriete keuken in de zomer, namelijk: Italiaans!
Een heerlijk zoutarm alternatief voor de zomer!
Vispakketje op de barbecue
Gun jezelf de tijd
Tot slot: gun jezelf wat tijd! Het duurt enkele weken voor de smaakpapillen gewend zijn aan minder zout eten. In het begin smaakt minder zout eten vooral flauw, maar na een tijd wordt veel zout juist als vies ervaren.
De zoutmeter
Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig geworden hoe zoutarm of zoutrijk jij eet? Via de zoutmeter van de Nierstichting kun je daar heel gemakkelijk achter komen. Je kunt de zoutmeter hier vinden. Als je deze invult kun je ook nog een leuk zomers zoutarm receptenboekje aanvragen.
Tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
16 maart 2014
Sportieve girls in Utopia!
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
17 november 2015
Verkort zo je ochtendritueel en houd meer tijd over!
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
17 oktober 2017
Wist jij dit? Zitten is het nieuwe roken
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
29 april 2019
Deze voeding is funest voor je hormonen
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
14 oktober 2018
Hoe houd je je hersenen gezond?
19 mei 2016
Kruidige rijst-linzen-wortelmix
9 augustus 2016
ZOMERSE LIBIDO VERHOGENDE SMOOTHIE MET MACA & MANGO
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
16 november 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –