Hoe mooi zou de wereld zijn als wij ongelimiteerd konden genieten van brood, chocola, wijn, croissants, kaas en nog meer lekkers zonder ook maar een gram aan te komen? Tsja, dat kunnen de meesten van ons helaas vergeten. En toch laten de échte Françaises zien dat zij met al die lekkernijen nog altijd een perfect lijntje behouden. Welk geheim ligt hieraan ten grondslag?

Hoe kunnen wij hun eetpatroon kopiëren en net zo Bourgondisch genieten van drie maaltijden, meergangenmenu’s, zonder onszelf uit te moeten putten in de sportschool? De Française Mireille Guiliano heeft na grondige vergelijking met het leven in Amerika op papier gezet waar haar landgenoten qua lekker eten en slank blijven betreft in uitblinken. Haar boek “Waarom Franse vrouwen niet dik worden” werd al ruim negen jaar geleden voor het eerst gedrukt en is nog altijd een hit.

Van ‘la skinny Parisienne’ naar mollig propje

Just another book on dieting? O nee. En ook geen alwetende preek van een immer skinny Parisienne. Want vanuit haar eigen ervaring als nieuwbakken bewoner in het land waar alles kan, de VS, schrijft Guiliano hoe zij als negentienjarige in een mum van tijd van slanke den naar ietwat mollig propje transformeerde. De gewoontes in haar nieuwe omgeving beïnvloedden haar eetpatroon en figuur dusdanig, dat haar bloedeigen vader haar bij het weerzien in la mère patrie, Frankrijk, een zak aardappels noemde. Op zeer vermakelijke wijze brengt Guiliano haar onzekerheden rondom haar nieuwe lichaam in kaart. Het tovermiddel om terug te keren naar haar welbekende slanke figuur verschijnt in de vorm van niemand minder dan haar huisarts, voor het gemak Dokter Wonder genaamd.

Le French trucjes

De oude Franse trucs. Die moesten gewoon weer uit de verstofte door worden gehaald. Stap één? Opschrijven wat Guiliano dagelijks at. Drie weken lang hield ze een eetdagboek bij. Dit gaf haar een dusdanig inzicht in haar eetpatroon, waarmee wij ons in deze gehaaste maatschappij ongetwijfeld kunnen vergelijken. Want hoe vaak gebeurt het niet dat we in de haast naar onze afspraak of naar kantoor snel in de auto een boterham eten? Het gebrek aan aandacht voor onze maaltijd maakt dat we vaak meer en bovendien ongezonder eten. Fransen doen dat niet. Zij zullen alle drie de dagelijkse maaltijd als een feestje beschouwen en er in alle kalmte en rust van genieten.

La balance

Aandacht voor eten dus. De kans dat je dan onderweg een bagel, muffin (als ontbijt), chocoladecroissant, tarte tartin, madeleine of andere snack grijpt, is stukken kleiner. Gelukkig zijn al deze lekkernijen niet verboden bij de Franse manier van leven. Dokter Wonder gaf Guiliano dan ook aan dat het allemaal een kwestie van evenwicht is.  En dat woord klinkt ons als een zingende warme chocolademuffin in de oren vergeleken bij de strenge, geheel onthoudende crashdiëten waar we al jarenlang mee worden geconfronteerd.

La vie Française

Lekker makkelijk. Zittend en aandachtig eten en maat houden. Is dat alles wat je moet weten? Nee. Van het eten van seizoensproducten tot de preisoeptruc, bescheiden porties tot genoeg variatie in wat je eet. De tips en trucs vliegen je om de oren. Benieuwd naar het eetpatroon van de Française? Dit is wat de Franse vrouwen doen:

  • Rituele voorbereiding: zij maken tijd voor het bereiden van een lekkere maaltijd en plannen dit vaak de dag van tevoren al. Eten koken met verse ingrediënten is een feestje, vooral in de avond.
  • Water drinken. Ze drinken het de hele dag door. En als dit lastig lijkt voor jou, begin dan eerst met twee glazen (naast je andere drinken!) en vervang sapjes en ander drinken gestaag met water.
  • Bescheiden porties. Zij kiezen liever iets met veel en een pure smaak, dan veel met weinig smaak.
  • Ze zorgen ervoor dat ze nooit honger hebben door drie goede maaltijden te nuttigen.
  • Ze kijken geen televisie…die zak chips of die popcorn is dan ook niet aan de orde.
  • Françaises experimenteren met nieuwe smaken, waardoor de smaakpapillen niet gewend raken aan dezelfde maaltijd en ze sneller voldaan zijn.
  • Le marche! De markt is voor Françaises een fijne plek om verse producten te scoren.
  • Franse vrouwen houden enorm van lachen en genieten intens. Ze zullen zich dan ook nooit schuldig voelen om iets wat ze gegeten hebben.
  • Françaises zijn gek op wijn. Maar alleen bij de maaltijd, en dan hooguit één of twee glazen.
  • En als laatste? Deze dames nemen graag de benenwagen en zo mogelijk de trap.

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten