Om de week praat Vivian Reijs met een bekende Nederlandse vrouw over haar voedingsstijl. Deze week is dat Thérèse Boer (44), gastvrouw, vinologe, sommelier en eigenaresse van driesterren restaurant De Librije en Librije’s Hotel. Samen met haar man Jonnie bestiert ze een heus imperium dat ze in 22 jaar rond hun restaurant hebben opgebouwd. Elke zondag, als het restaurant gesloten is, gaat ze met man en kinderen, Jimmie (15) en Isabelle (11), uit eten. ‘En dat is nog elke keer een feestje.’
Altijd in de koelkast
‘Af en toe kookt Jonnie thuis, maar meestal brengt het personeel ons om vijf uur eten. Daarom hebben wij nooit een mega gevulde koelkast. Wat we wel altijd in huis hebben is magere kwark, yoghurt, fruit en kaas. Verder staan er standaard een fles champagne voor Jonnie – ik krijg pijn in mijn maag van champagne – en een fles Sauvignon of Chardonnay voor mezelf in. Voor na het werk of op onze vrije dag.’
Boodschappen
‘Mijn oppas doet op dinsdagavond de boodschappen. Een half jaar geleden heb ik een standaardlijst gemaakt met wat ik altijd in huis wil hebben. Zij checkt wat op is en vult dat dan aan. Een paar keer per jaar zegt mijn dochter: ‘Mam, zullen wij samen boodschappen doen?’ Dat vind ik wel gezellig, maar verder laat ik het graag aan de oppas over.’
Eetpatroon
‘Ik begin ’s ochtends altijd met kwark, muesli en fruit. Tijdens de lunch neem ik een paar plakjes kaas en twee gekookte eieren en ’s avonds eet ik meestal een salade met een stukje vis en wat groente erbij.’
Rare eter
‘’Je had net zo goed vegetariër kunnen worden,’ zegt Jonnie altijd. Ik bestel vaak een vegetarisch gerecht. Je kunt er zo goed de creativiteit van de chef aan aflezen. Soms neemt Jonnie duif en ik een vegetarisch gerecht, krijgen we precies hetzelfde. Hebben ze bij mij alleen de duif weggelaten. Dan denk ik: je kunt toch wel een beetje fantasie gebruiken om een mooi vegetarisch gerecht te bedenken?’
Maar in tegenstelling tot de gemiddelde vegetariër geniet ik ook erg van orgaanvlees en schaal- en schelpdieren. Niertjes, oesters, mosselen, langoustines; je kunt me er ’s nachts voor wakker maken. Dus eigenlijk ben ik een beetje een rare eter.’
Gevoelige maag
‘Brood, pasta en aardappelen eet ik minimaal. Ik krijg er een pijnlijke klont van in mijn maag. Sinds ik dat heb ontdekt, laat ik die producten zoveel mogelijk achterwege.’
Tussendoor
‘Als ik tussendoor trek heb, vraag ik of de keuken een lekkere bouillon voor me wil maken. Vooral kippensoep vind ik heerlijk.’
Guilty pleasure
‘We hebben in het restaurant heerlijke patisserie. Ik moet echt mijn best doen om daarvan af te blijven. Chocolade is echt mijn valkuil. Sinds Jonnie heeft gelezen dat het goed is om elke dag een klein beetje chocolade te eten, neem ik elke dag één of twee stukjes pure chocolade. Zonder schuldgevoel. Mits ik het bij die twee stukjes kan laten natuurlijk.’
Vies
‘Truffel. En dat komt met name door de geur. Die vind ik veel te dominant.’
Boksen met Jonnie
‘Op woensdagochtend loop ik hard met een trainer en op vrijdagochtend hebben Jonnie en ik samen bokstraining. Dan boksen we op een bokszak én tegen elkaar. Kunnen we mooi eventuele irritaties afreageren. Sinds ik sport, heb ik veel minder last van mijn rug en ben ik veel fitter. Als het er een week niet van komt, merk ik gelijk dat ik stijver ben.’
Elke zondag feest
‘Hoewel we de hele week al met eten en drinken bezig zijn, doen we op onze vrije dag niks liever dan uit eten gaan. Dat heb ik echt van huis uit meegekregen. Ook met mijn ouders ging ik iedere zondag, mooi aangekleed en wel, naar een restaurant. Ik vond dat iedere keer weer een feest en zo ervaar ik dat nog steeds.’
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
2 augustus 2016
EEN STRALENDE HUID MET DIT ZOMER SAPJE
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
5 juni 2015
Wie komt onze chocolade proeven?
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
10 december 2017
Beheerst onzekerheid jouw leven?
3 september 2018
Groente uit de zee is gezond! Maar waarom?
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
5 april 2016
Gezond starten met deze Acai Courgettesmoothie
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
2 februari 2018
Schone oren en een beter gehoor, dit is het geheim!
16 december 2019
Gezonde lunches voor de kindjes om mee naar school te nemen
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
17 november 2015
Verkort zo je ochtendritueel en houd meer tijd over!
3 september 2015
Boerenkoolchips
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
9 juni 2014
Touwtje springen is healthyproof!
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
6 januari 2020
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –