Om de week praat Vivian Reijs met een bekende Nederlandse vrouw over haar voedingsstijl. Deze week is dat Thérèse Boer (44), gastvrouw, vinologe, sommelier en eigenaresse van driesterren restaurant De Librije en Librije’s Hotel. Samen met haar man Jonnie bestiert ze een heus imperium dat ze in 22 jaar rond hun restaurant hebben opgebouwd. Elke zondag, als het restaurant gesloten is, gaat ze met man en kinderen, Jimmie (15) en Isabelle (11), uit eten. ‘En dat is nog elke keer een feestje.’
Altijd in de koelkast
‘Af en toe kookt Jonnie thuis, maar meestal brengt het personeel ons om vijf uur eten. Daarom hebben wij nooit een mega gevulde koelkast. Wat we wel altijd in huis hebben is magere kwark, yoghurt, fruit en kaas. Verder staan er standaard een fles champagne voor Jonnie – ik krijg pijn in mijn maag van champagne – en een fles Sauvignon of Chardonnay voor mezelf in. Voor na het werk of op onze vrije dag.’
Boodschappen
‘Mijn oppas doet op dinsdagavond de boodschappen. Een half jaar geleden heb ik een standaardlijst gemaakt met wat ik altijd in huis wil hebben. Zij checkt wat op is en vult dat dan aan. Een paar keer per jaar zegt mijn dochter: ‘Mam, zullen wij samen boodschappen doen?’ Dat vind ik wel gezellig, maar verder laat ik het graag aan de oppas over.’
Eetpatroon
‘Ik begin ’s ochtends altijd met kwark, muesli en fruit. Tijdens de lunch neem ik een paar plakjes kaas en twee gekookte eieren en ’s avonds eet ik meestal een salade met een stukje vis en wat groente erbij.’
Rare eter
‘’Je had net zo goed vegetariër kunnen worden,’ zegt Jonnie altijd. Ik bestel vaak een vegetarisch gerecht. Je kunt er zo goed de creativiteit van de chef aan aflezen. Soms neemt Jonnie duif en ik een vegetarisch gerecht, krijgen we precies hetzelfde. Hebben ze bij mij alleen de duif weggelaten. Dan denk ik: je kunt toch wel een beetje fantasie gebruiken om een mooi vegetarisch gerecht te bedenken?’
Maar in tegenstelling tot de gemiddelde vegetariër geniet ik ook erg van orgaanvlees en schaal- en schelpdieren. Niertjes, oesters, mosselen, langoustines; je kunt me er ’s nachts voor wakker maken. Dus eigenlijk ben ik een beetje een rare eter.’
Gevoelige maag
‘Brood, pasta en aardappelen eet ik minimaal. Ik krijg er een pijnlijke klont van in mijn maag. Sinds ik dat heb ontdekt, laat ik die producten zoveel mogelijk achterwege.’
Tussendoor
‘Als ik tussendoor trek heb, vraag ik of de keuken een lekkere bouillon voor me wil maken. Vooral kippensoep vind ik heerlijk.’
Guilty pleasure
‘We hebben in het restaurant heerlijke patisserie. Ik moet echt mijn best doen om daarvan af te blijven. Chocolade is echt mijn valkuil. Sinds Jonnie heeft gelezen dat het goed is om elke dag een klein beetje chocolade te eten, neem ik elke dag één of twee stukjes pure chocolade. Zonder schuldgevoel. Mits ik het bij die twee stukjes kan laten natuurlijk.’
Vies
‘Truffel. En dat komt met name door de geur. Die vind ik veel te dominant.’
Boksen met Jonnie
‘Op woensdagochtend loop ik hard met een trainer en op vrijdagochtend hebben Jonnie en ik samen bokstraining. Dan boksen we op een bokszak én tegen elkaar. Kunnen we mooi eventuele irritaties afreageren. Sinds ik sport, heb ik veel minder last van mijn rug en ben ik veel fitter. Als het er een week niet van komt, merk ik gelijk dat ik stijver ben.’
Elke zondag feest
‘Hoewel we de hele week al met eten en drinken bezig zijn, doen we op onze vrije dag niks liever dan uit eten gaan. Dat heb ik echt van huis uit meegekregen. Ook met mijn ouders ging ik iedere zondag, mooi aangekleed en wel, naar een restaurant. Ik vond dat iedere keer weer een feest en zo ervaar ik dat nog steeds.’
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
6 maart 2018
Win een juice pakket met onze favoriete sapjes!
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
9 september 2019
Speltwentelteefjes met kaneel en vanille, uit ‘Gezonder met Viv’
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
2 februari 2018
Schone oren en een beter gehoor, dit is het geheim!
15 februari 2021
20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
30 november 2016
Krystl: “Geef je lichaam een boost met een koude douche!”
25 augustus 2015
Je bent wat je… drinkt!
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
1 oktober 2018
Pijnvrije zwangerschap? 3 tips
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
25 januari 2015
Glutenintolerantie
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
25 april 2016
3 x video’s voor een OERsterk leven!
7 september 2016
BACK TO SCHOOL MET DE HEALTHY KIDS BOX
30 april 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –