Om de week praat Vivian Reijs met een bekende Nederlandse vrouw over haar voedingsstijl. Deze week is dat Thérèse Boer (44), gastvrouw, vinologe, sommelier en eigenaresse van driesterren restaurant De Librije en Librije’s Hotel. Samen met haar man Jonnie bestiert ze een heus imperium dat ze in 22 jaar rond hun restaurant hebben opgebouwd. Elke zondag, als het restaurant gesloten is, gaat ze met man en kinderen, Jimmie (15) en Isabelle (11), uit eten. ‘En dat is nog elke keer een feestje.’
Altijd in de koelkast
‘Af en toe kookt Jonnie thuis, maar meestal brengt het personeel ons om vijf uur eten. Daarom hebben wij nooit een mega gevulde koelkast. Wat we wel altijd in huis hebben is magere kwark, yoghurt, fruit en kaas. Verder staan er standaard een fles champagne voor Jonnie – ik krijg pijn in mijn maag van champagne – en een fles Sauvignon of Chardonnay voor mezelf in. Voor na het werk of op onze vrije dag.’
Boodschappen
‘Mijn oppas doet op dinsdagavond de boodschappen. Een half jaar geleden heb ik een standaardlijst gemaakt met wat ik altijd in huis wil hebben. Zij checkt wat op is en vult dat dan aan. Een paar keer per jaar zegt mijn dochter: ‘Mam, zullen wij samen boodschappen doen?’ Dat vind ik wel gezellig, maar verder laat ik het graag aan de oppas over.’
Eetpatroon
‘Ik begin ’s ochtends altijd met kwark, muesli en fruit. Tijdens de lunch neem ik een paar plakjes kaas en twee gekookte eieren en ’s avonds eet ik meestal een salade met een stukje vis en wat groente erbij.’
Rare eter
‘’Je had net zo goed vegetariër kunnen worden,’ zegt Jonnie altijd. Ik bestel vaak een vegetarisch gerecht. Je kunt er zo goed de creativiteit van de chef aan aflezen. Soms neemt Jonnie duif en ik een vegetarisch gerecht, krijgen we precies hetzelfde. Hebben ze bij mij alleen de duif weggelaten. Dan denk ik: je kunt toch wel een beetje fantasie gebruiken om een mooi vegetarisch gerecht te bedenken?’
Maar in tegenstelling tot de gemiddelde vegetariër geniet ik ook erg van orgaanvlees en schaal- en schelpdieren. Niertjes, oesters, mosselen, langoustines; je kunt me er ’s nachts voor wakker maken. Dus eigenlijk ben ik een beetje een rare eter.’
Gevoelige maag
‘Brood, pasta en aardappelen eet ik minimaal. Ik krijg er een pijnlijke klont van in mijn maag. Sinds ik dat heb ontdekt, laat ik die producten zoveel mogelijk achterwege.’
Tussendoor
‘Als ik tussendoor trek heb, vraag ik of de keuken een lekkere bouillon voor me wil maken. Vooral kippensoep vind ik heerlijk.’
Guilty pleasure
‘We hebben in het restaurant heerlijke patisserie. Ik moet echt mijn best doen om daarvan af te blijven. Chocolade is echt mijn valkuil. Sinds Jonnie heeft gelezen dat het goed is om elke dag een klein beetje chocolade te eten, neem ik elke dag één of twee stukjes pure chocolade. Zonder schuldgevoel. Mits ik het bij die twee stukjes kan laten natuurlijk.’
Vies
‘Truffel. En dat komt met name door de geur. Die vind ik veel te dominant.’
Boksen met Jonnie
‘Op woensdagochtend loop ik hard met een trainer en op vrijdagochtend hebben Jonnie en ik samen bokstraining. Dan boksen we op een bokszak én tegen elkaar. Kunnen we mooi eventuele irritaties afreageren. Sinds ik sport, heb ik veel minder last van mijn rug en ben ik veel fitter. Als het er een week niet van komt, merk ik gelijk dat ik stijver ben.’
Elke zondag feest
‘Hoewel we de hele week al met eten en drinken bezig zijn, doen we op onze vrije dag niks liever dan uit eten gaan. Dat heb ik echt van huis uit meegekregen. Ook met mijn ouders ging ik iedere zondag, mooi aangekleed en wel, naar een restaurant. Ik vond dat iedere keer weer een feest en zo ervaar ik dat nog steeds.’
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
12 september 2017
Recept: good for the brains food
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
8 maart 2016
Detox kan elke dag
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
1 mei 2014
Zo gezellig kan 30 minuten sporten zijn!
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
11 maart 2016
Viv Eet Mee #10 Chocoladepasta
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
26 augustus 2016
FRISSE ZOMERSE SNACKS
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
18 februari 2017
Klachten bij kinderen door teveel suikers, wat drinkt jouw kind?
10 september 2016
DE SELFMADE SPORTCOACH: HOE KRIJG IK MEZELF DE GYM IN?
19 mei 2016
Kruidige rijst-linzen-wortelmix
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
13 augustus 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –