Om de week praat Vivian Reijs met een bekende Nederlandse vrouw over haar voedingsstijl. Deze week is dat Thérèse Boer (44), gastvrouw, vinologe, sommelier en eigenaresse van driesterren restaurant De Librije en Librije’s Hotel. Samen met haar man Jonnie bestiert ze een heus imperium dat ze in 22 jaar rond hun restaurant hebben opgebouwd. Elke zondag, als het restaurant gesloten is, gaat ze met man en kinderen, Jimmie (15) en Isabelle (11), uit eten. ‘En dat is nog elke keer een feestje.’
Altijd in de koelkast
‘Af en toe kookt Jonnie thuis, maar meestal brengt het personeel ons om vijf uur eten. Daarom hebben wij nooit een mega gevulde koelkast. Wat we wel altijd in huis hebben is magere kwark, yoghurt, fruit en kaas. Verder staan er standaard een fles champagne voor Jonnie – ik krijg pijn in mijn maag van champagne – en een fles Sauvignon of Chardonnay voor mezelf in. Voor na het werk of op onze vrije dag.’
Boodschappen
‘Mijn oppas doet op dinsdagavond de boodschappen. Een half jaar geleden heb ik een standaardlijst gemaakt met wat ik altijd in huis wil hebben. Zij checkt wat op is en vult dat dan aan. Een paar keer per jaar zegt mijn dochter: ‘Mam, zullen wij samen boodschappen doen?’ Dat vind ik wel gezellig, maar verder laat ik het graag aan de oppas over.’
Eetpatroon
‘Ik begin ’s ochtends altijd met kwark, muesli en fruit. Tijdens de lunch neem ik een paar plakjes kaas en twee gekookte eieren en ’s avonds eet ik meestal een salade met een stukje vis en wat groente erbij.’
Rare eter
‘’Je had net zo goed vegetariër kunnen worden,’ zegt Jonnie altijd. Ik bestel vaak een vegetarisch gerecht. Je kunt er zo goed de creativiteit van de chef aan aflezen. Soms neemt Jonnie duif en ik een vegetarisch gerecht, krijgen we precies hetzelfde. Hebben ze bij mij alleen de duif weggelaten. Dan denk ik: je kunt toch wel een beetje fantasie gebruiken om een mooi vegetarisch gerecht te bedenken?’
Maar in tegenstelling tot de gemiddelde vegetariër geniet ik ook erg van orgaanvlees en schaal- en schelpdieren. Niertjes, oesters, mosselen, langoustines; je kunt me er ’s nachts voor wakker maken. Dus eigenlijk ben ik een beetje een rare eter.’
Gevoelige maag
‘Brood, pasta en aardappelen eet ik minimaal. Ik krijg er een pijnlijke klont van in mijn maag. Sinds ik dat heb ontdekt, laat ik die producten zoveel mogelijk achterwege.’
Tussendoor
‘Als ik tussendoor trek heb, vraag ik of de keuken een lekkere bouillon voor me wil maken. Vooral kippensoep vind ik heerlijk.’
Guilty pleasure
‘We hebben in het restaurant heerlijke patisserie. Ik moet echt mijn best doen om daarvan af te blijven. Chocolade is echt mijn valkuil. Sinds Jonnie heeft gelezen dat het goed is om elke dag een klein beetje chocolade te eten, neem ik elke dag één of twee stukjes pure chocolade. Zonder schuldgevoel. Mits ik het bij die twee stukjes kan laten natuurlijk.’
Vies
‘Truffel. En dat komt met name door de geur. Die vind ik veel te dominant.’
Boksen met Jonnie
‘Op woensdagochtend loop ik hard met een trainer en op vrijdagochtend hebben Jonnie en ik samen bokstraining. Dan boksen we op een bokszak én tegen elkaar. Kunnen we mooi eventuele irritaties afreageren. Sinds ik sport, heb ik veel minder last van mijn rug en ben ik veel fitter. Als het er een week niet van komt, merk ik gelijk dat ik stijver ben.’
Elke zondag feest
‘Hoewel we de hele week al met eten en drinken bezig zijn, doen we op onze vrije dag niks liever dan uit eten gaan. Dat heb ik echt van huis uit meegekregen. Ook met mijn ouders ging ik iedere zondag, mooi aangekleed en wel, naar een restaurant. Ik vond dat iedere keer weer een feest en zo ervaar ik dat nog steeds.’
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
15 augustus 2016
HEALTH Q&A: MARION PAUW
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
25 januari 2015
Glutenintolerantie
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
9 juli 2014
Frisse mango-kwarktaart
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
13 mei 2016
Guacamole Nori Roll
3 december 2018
Mooie tanden zonder fluoride!
30 mei 2016
Steun en help 2000 vluchtelingkinderen!
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
9 september 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –