Om de week praat Vivian Reijs met een bekende Nederlandse vrouw over haar voedingsstijl. Deze week is dat Thérèse Boer (44), gastvrouw, vinologe, sommelier en eigenaresse van driesterren restaurant De Librije en Librije’s Hotel. Samen met haar man Jonnie bestiert ze een heus imperium dat ze in 22 jaar rond hun restaurant hebben opgebouwd. Elke zondag, als het restaurant gesloten is, gaat ze met man en kinderen, Jimmie (15) en Isabelle (11), uit eten. ‘En dat is nog elke keer een feestje.’
Altijd in de koelkast
‘Af en toe kookt Jonnie thuis, maar meestal brengt het personeel ons om vijf uur eten. Daarom hebben wij nooit een mega gevulde koelkast. Wat we wel altijd in huis hebben is magere kwark, yoghurt, fruit en kaas. Verder staan er standaard een fles champagne voor Jonnie – ik krijg pijn in mijn maag van champagne – en een fles Sauvignon of Chardonnay voor mezelf in. Voor na het werk of op onze vrije dag.’
Boodschappen
‘Mijn oppas doet op dinsdagavond de boodschappen. Een half jaar geleden heb ik een standaardlijst gemaakt met wat ik altijd in huis wil hebben. Zij checkt wat op is en vult dat dan aan. Een paar keer per jaar zegt mijn dochter: ‘Mam, zullen wij samen boodschappen doen?’ Dat vind ik wel gezellig, maar verder laat ik het graag aan de oppas over.’
Eetpatroon
‘Ik begin ’s ochtends altijd met kwark, muesli en fruit. Tijdens de lunch neem ik een paar plakjes kaas en twee gekookte eieren en ’s avonds eet ik meestal een salade met een stukje vis en wat groente erbij.’
Rare eter
‘’Je had net zo goed vegetariër kunnen worden,’ zegt Jonnie altijd. Ik bestel vaak een vegetarisch gerecht. Je kunt er zo goed de creativiteit van de chef aan aflezen. Soms neemt Jonnie duif en ik een vegetarisch gerecht, krijgen we precies hetzelfde. Hebben ze bij mij alleen de duif weggelaten. Dan denk ik: je kunt toch wel een beetje fantasie gebruiken om een mooi vegetarisch gerecht te bedenken?’
Maar in tegenstelling tot de gemiddelde vegetariër geniet ik ook erg van orgaanvlees en schaal- en schelpdieren. Niertjes, oesters, mosselen, langoustines; je kunt me er ’s nachts voor wakker maken. Dus eigenlijk ben ik een beetje een rare eter.’
Gevoelige maag
‘Brood, pasta en aardappelen eet ik minimaal. Ik krijg er een pijnlijke klont van in mijn maag. Sinds ik dat heb ontdekt, laat ik die producten zoveel mogelijk achterwege.’
Tussendoor
‘Als ik tussendoor trek heb, vraag ik of de keuken een lekkere bouillon voor me wil maken. Vooral kippensoep vind ik heerlijk.’
Guilty pleasure
‘We hebben in het restaurant heerlijke patisserie. Ik moet echt mijn best doen om daarvan af te blijven. Chocolade is echt mijn valkuil. Sinds Jonnie heeft gelezen dat het goed is om elke dag een klein beetje chocolade te eten, neem ik elke dag één of twee stukjes pure chocolade. Zonder schuldgevoel. Mits ik het bij die twee stukjes kan laten natuurlijk.’
Vies
‘Truffel. En dat komt met name door de geur. Die vind ik veel te dominant.’
Boksen met Jonnie
‘Op woensdagochtend loop ik hard met een trainer en op vrijdagochtend hebben Jonnie en ik samen bokstraining. Dan boksen we op een bokszak én tegen elkaar. Kunnen we mooi eventuele irritaties afreageren. Sinds ik sport, heb ik veel minder last van mijn rug en ben ik veel fitter. Als het er een week niet van komt, merk ik gelijk dat ik stijver ben.’
Elke zondag feest
‘Hoewel we de hele week al met eten en drinken bezig zijn, doen we op onze vrije dag niks liever dan uit eten gaan. Dat heb ik echt van huis uit meegekregen. Ook met mijn ouders ging ik iedere zondag, mooi aangekleed en wel, naar een restaurant. Ik vond dat iedere keer weer een feest en zo ervaar ik dat nog steeds.’
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
24 oktober 2015
Zwangerschapstips!
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
13 januari 2021
Hoe een gezonde bloedsuikerspiegel je helpt met afvallen
29 november 2015
Romige Indiase curry met tofu
1 oktober 2018
Pijnvrije zwangerschap? 3 tips
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
1 april 2015
Saoto soep
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
21 februari 2017
Een extra energie boost nodig? Wij helpen je!
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
9 juli 2016
Sinaasappelkip (kids love it)
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
11 oktober 2022
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
11 april 2019
Stress? Vermijd dan deze voedingsmiddelen
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
21 januari 2015
Chips tijdens de afval challenge …
20 oktober 2018
Lekker en gezond: wortelsoep
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
23 januari 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –