Om de week praat Vivian Reijs met een bekende Nederlandse vrouw over haar voedingsstijl. Deze week is dat Thérèse Boer (44), gastvrouw, vinologe, sommelier en eigenaresse van driesterren restaurant De Librije en Librije’s Hotel. Samen met haar man Jonnie bestiert ze een heus imperium dat ze in 22 jaar rond hun restaurant hebben opgebouwd. Elke zondag, als het restaurant gesloten is, gaat ze met man en kinderen, Jimmie (15) en Isabelle (11), uit eten. ‘En dat is nog elke keer een feestje.’
Altijd in de koelkast
‘Af en toe kookt Jonnie thuis, maar meestal brengt het personeel ons om vijf uur eten. Daarom hebben wij nooit een mega gevulde koelkast. Wat we wel altijd in huis hebben is magere kwark, yoghurt, fruit en kaas. Verder staan er standaard een fles champagne voor Jonnie – ik krijg pijn in mijn maag van champagne – en een fles Sauvignon of Chardonnay voor mezelf in. Voor na het werk of op onze vrije dag.’
Boodschappen
‘Mijn oppas doet op dinsdagavond de boodschappen. Een half jaar geleden heb ik een standaardlijst gemaakt met wat ik altijd in huis wil hebben. Zij checkt wat op is en vult dat dan aan. Een paar keer per jaar zegt mijn dochter: ‘Mam, zullen wij samen boodschappen doen?’ Dat vind ik wel gezellig, maar verder laat ik het graag aan de oppas over.’
Eetpatroon
‘Ik begin ’s ochtends altijd met kwark, muesli en fruit. Tijdens de lunch neem ik een paar plakjes kaas en twee gekookte eieren en ’s avonds eet ik meestal een salade met een stukje vis en wat groente erbij.’
Rare eter
‘’Je had net zo goed vegetariër kunnen worden,’ zegt Jonnie altijd. Ik bestel vaak een vegetarisch gerecht. Je kunt er zo goed de creativiteit van de chef aan aflezen. Soms neemt Jonnie duif en ik een vegetarisch gerecht, krijgen we precies hetzelfde. Hebben ze bij mij alleen de duif weggelaten. Dan denk ik: je kunt toch wel een beetje fantasie gebruiken om een mooi vegetarisch gerecht te bedenken?’
Maar in tegenstelling tot de gemiddelde vegetariër geniet ik ook erg van orgaanvlees en schaal- en schelpdieren. Niertjes, oesters, mosselen, langoustines; je kunt me er ’s nachts voor wakker maken. Dus eigenlijk ben ik een beetje een rare eter.’
Gevoelige maag
‘Brood, pasta en aardappelen eet ik minimaal. Ik krijg er een pijnlijke klont van in mijn maag. Sinds ik dat heb ontdekt, laat ik die producten zoveel mogelijk achterwege.’
Tussendoor
‘Als ik tussendoor trek heb, vraag ik of de keuken een lekkere bouillon voor me wil maken. Vooral kippensoep vind ik heerlijk.’
Guilty pleasure
‘We hebben in het restaurant heerlijke patisserie. Ik moet echt mijn best doen om daarvan af te blijven. Chocolade is echt mijn valkuil. Sinds Jonnie heeft gelezen dat het goed is om elke dag een klein beetje chocolade te eten, neem ik elke dag één of twee stukjes pure chocolade. Zonder schuldgevoel. Mits ik het bij die twee stukjes kan laten natuurlijk.’
Vies
‘Truffel. En dat komt met name door de geur. Die vind ik veel te dominant.’
Boksen met Jonnie
‘Op woensdagochtend loop ik hard met een trainer en op vrijdagochtend hebben Jonnie en ik samen bokstraining. Dan boksen we op een bokszak én tegen elkaar. Kunnen we mooi eventuele irritaties afreageren. Sinds ik sport, heb ik veel minder last van mijn rug en ben ik veel fitter. Als het er een week niet van komt, merk ik gelijk dat ik stijver ben.’
Elke zondag feest
‘Hoewel we de hele week al met eten en drinken bezig zijn, doen we op onze vrije dag niks liever dan uit eten gaan. Dat heb ik echt van huis uit meegekregen. Ook met mijn ouders ging ik iedere zondag, mooi aangekleed en wel, naar een restaurant. Ik vond dat iedere keer weer een feest en zo ervaar ik dat nog steeds.’
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
30 september 2018
Hennepzaad: de vegan eiwitbron
25 juni 2021
Lekker in je bikini!
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
28 februari 2023
Eiwitten, waarom hebben we die nodig?
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
21 januari 2019
Heerlijke zoete aardappel toastjes
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
25 januari 2015
Glutenintolerantie
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
9 augustus 2015
Herman over bonen
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
3 september 2018
Groente uit de zee is gezond! Maar waarom?
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
6 september 2016
Opleiding tot Hormoontherapeut
8 oktober 2022
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –