Om de week praat Vivian Reijs met een bekende Nederlandse vrouw over haar voedingsstijl. Deze week is dat Thérèse Boer (44), gastvrouw, vinologe, sommelier en eigenaresse van driesterren restaurant De Librije en Librije’s Hotel. Samen met haar man Jonnie bestiert ze een heus imperium dat ze in 22 jaar rond hun restaurant hebben opgebouwd. Elke zondag, als het restaurant gesloten is, gaat ze met man en kinderen, Jimmie (15) en Isabelle (11), uit eten. ‘En dat is nog elke keer een feestje.’
Altijd in de koelkast
‘Af en toe kookt Jonnie thuis, maar meestal brengt het personeel ons om vijf uur eten. Daarom hebben wij nooit een mega gevulde koelkast. Wat we wel altijd in huis hebben is magere kwark, yoghurt, fruit en kaas. Verder staan er standaard een fles champagne voor Jonnie – ik krijg pijn in mijn maag van champagne – en een fles Sauvignon of Chardonnay voor mezelf in. Voor na het werk of op onze vrije dag.’
Boodschappen
‘Mijn oppas doet op dinsdagavond de boodschappen. Een half jaar geleden heb ik een standaardlijst gemaakt met wat ik altijd in huis wil hebben. Zij checkt wat op is en vult dat dan aan. Een paar keer per jaar zegt mijn dochter: ‘Mam, zullen wij samen boodschappen doen?’ Dat vind ik wel gezellig, maar verder laat ik het graag aan de oppas over.’
Eetpatroon
‘Ik begin ’s ochtends altijd met kwark, muesli en fruit. Tijdens de lunch neem ik een paar plakjes kaas en twee gekookte eieren en ’s avonds eet ik meestal een salade met een stukje vis en wat groente erbij.’
Rare eter
‘’Je had net zo goed vegetariër kunnen worden,’ zegt Jonnie altijd. Ik bestel vaak een vegetarisch gerecht. Je kunt er zo goed de creativiteit van de chef aan aflezen. Soms neemt Jonnie duif en ik een vegetarisch gerecht, krijgen we precies hetzelfde. Hebben ze bij mij alleen de duif weggelaten. Dan denk ik: je kunt toch wel een beetje fantasie gebruiken om een mooi vegetarisch gerecht te bedenken?’
Maar in tegenstelling tot de gemiddelde vegetariër geniet ik ook erg van orgaanvlees en schaal- en schelpdieren. Niertjes, oesters, mosselen, langoustines; je kunt me er ’s nachts voor wakker maken. Dus eigenlijk ben ik een beetje een rare eter.’
Gevoelige maag
‘Brood, pasta en aardappelen eet ik minimaal. Ik krijg er een pijnlijke klont van in mijn maag. Sinds ik dat heb ontdekt, laat ik die producten zoveel mogelijk achterwege.’
Tussendoor
‘Als ik tussendoor trek heb, vraag ik of de keuken een lekkere bouillon voor me wil maken. Vooral kippensoep vind ik heerlijk.’
Guilty pleasure
‘We hebben in het restaurant heerlijke patisserie. Ik moet echt mijn best doen om daarvan af te blijven. Chocolade is echt mijn valkuil. Sinds Jonnie heeft gelezen dat het goed is om elke dag een klein beetje chocolade te eten, neem ik elke dag één of twee stukjes pure chocolade. Zonder schuldgevoel. Mits ik het bij die twee stukjes kan laten natuurlijk.’
Vies
‘Truffel. En dat komt met name door de geur. Die vind ik veel te dominant.’
Boksen met Jonnie
‘Op woensdagochtend loop ik hard met een trainer en op vrijdagochtend hebben Jonnie en ik samen bokstraining. Dan boksen we op een bokszak én tegen elkaar. Kunnen we mooi eventuele irritaties afreageren. Sinds ik sport, heb ik veel minder last van mijn rug en ben ik veel fitter. Als het er een week niet van komt, merk ik gelijk dat ik stijver ben.’
Elke zondag feest
‘Hoewel we de hele week al met eten en drinken bezig zijn, doen we op onze vrije dag niks liever dan uit eten gaan. Dat heb ik echt van huis uit meegekregen. Ook met mijn ouders ging ik iedere zondag, mooi aangekleed en wel, naar een restaurant. Ik vond dat iedere keer weer een feest en zo ervaar ik dat nog steeds.’
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
11 januari 2019
Zo voorkom je ongezond snacken tijdens donkere dagen!
30 september 2015
Glutenvrije maand
27 juni 2018
Frozen Summer Snack
29 april 2019
Deze voeding is funest voor je hormonen
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
10 juli 2015
Voeding met Viv
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
17 september 2015
Ontbijt ijs
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
8 juni 2018
10 tekenen van een water tekort
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
6 september 2015
Viv’s Health Event: terug in de college banken, maar dan leuk!
22 november 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –