Het tegenaan van voedselverspilling begint bij jezelf in de supermarkt.
Hoe slimmer je boodschappen doet, hoe minder voedsel je verspilt. Minder voedselverspilling is beter voor de planeet, je portemonnee en je gemoedsrust. Hieronder staan tips hoe jij boodschappen kunt doen en voedselverspilling tegen gaat.
Tips om voedselverspilling tegen te gaan
-
Kies voor groenten die rauw of gekookt gegeten kunnen worden
Je hebt minder kans om voedsel te verspillen als je voor producten kiest waarbij je meerdere manieren hebt om deze te eten. Spinazie bijvoorbeeld kun je gebruiken in de salade, smoothie, gerechten of versnippert in de pastasaus.
-
Voeg smaak toe met houdbare producten
Het is heel lekker om verse kruiden ergens aan toe te voegen. Helaas worden deze vaak weggegooid. Neem verse kruiden mee als je zeker weet dat je het helemaal gebruikt. Kies anders voor bijvoorbeeld uien, knoflook, gember, citroen, limoen of gedroogde kruiden.
-
Kies voor een makkelijke voorbereiding
We zijn vaak druk en kiezen voor een makkelijke voorbereiding. Kies voor snelle en makkelijke groenten, zoals broccoli, paprika of courgette. Artisjok bijvoorbeeld geeft een grotere voorbereiding. Of kies voor kleinere stukken vlees en vis. Makkelijk en snel zorgt voor minder verspilling.
-
Wees je ervan bewust
Als je iets weggooit, kijk dan naar wat, hoeveel en waarom je dit weggooit. Wees je ervan bewust en kijk naar hoe je dit kunt minderen. Hoe meer je je ervan bewust bent, hoe minder verspilling later.
-
Eet wat je koopt
Soms kopen we (onbekende) producten waar we iets mee willen doen, maar er vervolgens toch niet zoveel tijd en zin voor hebben. Je zal minder verspillen als je eerlijk bent over wat je wel en niet gaat eten en gebruiken.
-
Wees strenger voor jezelf
Tegenwoordig proberen we veel producten uit, maar als we blijven kopen, stapelt het op en gooien we het vervolgens weg. Koop nieuwe producten over langere tijd en kijk ook naar wat je wel hebt.
-
Plan je maaltijden vanuit de koelkast en niet uit een boek
Wanneer we een recept koken, kopen we specifieke ingrediënten, negeren we wat we hebben en gooien ze vervolgens weg. Probeer eerst te kijken naar je koelkast wat er bijna over datum is bijvoorbeeld en laat je daardoor inspireren voor een recept.
-
Koop neutrale producten en voeg smaak toe
Koop producten die lang houdbaar zijn als basis. Groenten die langer houdbaar zijn, rijst, quinoa etc. Voeg dan smaak toe met producten die wat minder lang houdbaar zijn. Deze zijn een risico weggegooid te worden.
-
Houd je voorraadkast bij
Je voorraadkast bijhouden met lang houdbare producten zorgt ervoor dat je per week een paar verse producten hoeft toe te voegen. Dat zal zorgen voor minder verspilling.
-
Een bijgewerkt en herbruikbaar boodschappenlijstje
Maak een lijstje met producten die je handig, lekker, nodig en makkelijk vindt. Gebruik dit boodschappenlijstje vaker om zo minder af te dwalen.
Voorbeelden van vers en lang houdbaar
- Groenten: spinazie, kool, broccoli, bloemkool, wortelen, selderij, courgette en paprika
- Fruit: appels, sinaasappelen en meloen
- Smaak: knoflook, gember, uien, citroen, sjalotten, limoen en chilipeper
- Eiwitten: kip, kalkoen, biefstuk, garnalen, tofu en eieren
In de voorraadkast (dit staat er trouwens in mijn voorraadkast)
- Oliën: kokosolie, sesamolie
- Granen: rijst, quinoa, speltpasta, haver of amaranth
- Bonen en peulvruchten: linzen, kikkererwten, bonen en sojabonen
- Gedroogde kruiden: kaneel, oregano, tijm, kurkuma en komijn
- Dips: hummus, miso, mosterd en sojasaus, peper
- Smaak: honing en ahornsiroop
- Noten en zaden: amandelen, walnoten, zonnebloempitten en pompoenpitten
De laatste tips:
- Bevroren groenten en fruit
- Houdbare soja-, amandel-, of kokosmelk
- Speltbrood in de vriezer
Door deze tips te volgen, vermijdt je tijd en geld om producten te kopen die je niet gebruikt. Daarbij zal het koken makkelijker zijn, omdat je altijd de juiste producten in huis hebt.
Wil je ook weten wat er in mijn koelkast staat? Dat vertel ik hier.
Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline
Bron: mindbodygreen
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
15 juli 2014
Boekweitwrap zalm & avocado
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
24 juni 2016
Sushi + donut = Sushidonut
14 maart 2016
8 tips om je warme bed uit te komen
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
25 juni 2021
Lekker in je bikini!
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
15 augustus 2016
HEALTH Q&A: MARION PAUW
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
29 november 2017
Eerste hulp bij kinderkwaaltjes! 100% natuurlijke remedie
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
28 mei 2014
Bloemkool pizza
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
16 juli 2016
NECTARINE CLAFOUTIS: EASY & HEALTHY
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
3 december 2018
Mooie tanden zonder fluoride!
14 mei 2014
Anoniem –
Duidelijk en goed geholpen. Snelle bezorging
Lenny Boelen –
Anoniem –
Vivian –
Irene Burghouts –
Helpt goed