Het tegenaan van voedselverspilling begint bij jezelf in de supermarkt.
Hoe slimmer je boodschappen doet, hoe minder voedsel je verspilt. Minder voedselverspilling is beter voor de planeet, je portemonnee en je gemoedsrust. Hieronder staan tips hoe jij boodschappen kunt doen en voedselverspilling tegen gaat.
Tips om voedselverspilling tegen te gaan
-
Kies voor groenten die rauw of gekookt gegeten kunnen worden
Je hebt minder kans om voedsel te verspillen als je voor producten kiest waarbij je meerdere manieren hebt om deze te eten. Spinazie bijvoorbeeld kun je gebruiken in de salade, smoothie, gerechten of versnippert in de pastasaus.
-
Voeg smaak toe met houdbare producten
Het is heel lekker om verse kruiden ergens aan toe te voegen. Helaas worden deze vaak weggegooid. Neem verse kruiden mee als je zeker weet dat je het helemaal gebruikt. Kies anders voor bijvoorbeeld uien, knoflook, gember, citroen, limoen of gedroogde kruiden.
-
Kies voor een makkelijke voorbereiding
We zijn vaak druk en kiezen voor een makkelijke voorbereiding. Kies voor snelle en makkelijke groenten, zoals broccoli, paprika of courgette. Artisjok bijvoorbeeld geeft een grotere voorbereiding. Of kies voor kleinere stukken vlees en vis. Makkelijk en snel zorgt voor minder verspilling.
-
Wees je ervan bewust
Als je iets weggooit, kijk dan naar wat, hoeveel en waarom je dit weggooit. Wees je ervan bewust en kijk naar hoe je dit kunt minderen. Hoe meer je je ervan bewust bent, hoe minder verspilling later.
-
Eet wat je koopt
Soms kopen we (onbekende) producten waar we iets mee willen doen, maar er vervolgens toch niet zoveel tijd en zin voor hebben. Je zal minder verspillen als je eerlijk bent over wat je wel en niet gaat eten en gebruiken.
-
Wees strenger voor jezelf
Tegenwoordig proberen we veel producten uit, maar als we blijven kopen, stapelt het op en gooien we het vervolgens weg. Koop nieuwe producten over langere tijd en kijk ook naar wat je wel hebt.
-
Plan je maaltijden vanuit de koelkast en niet uit een boek
Wanneer we een recept koken, kopen we specifieke ingrediënten, negeren we wat we hebben en gooien ze vervolgens weg. Probeer eerst te kijken naar je koelkast wat er bijna over datum is bijvoorbeeld en laat je daardoor inspireren voor een recept.
-
Koop neutrale producten en voeg smaak toe
Koop producten die lang houdbaar zijn als basis. Groenten die langer houdbaar zijn, rijst, quinoa etc. Voeg dan smaak toe met producten die wat minder lang houdbaar zijn. Deze zijn een risico weggegooid te worden.
-
Houd je voorraadkast bij
Je voorraadkast bijhouden met lang houdbare producten zorgt ervoor dat je per week een paar verse producten hoeft toe te voegen. Dat zal zorgen voor minder verspilling.
-
Een bijgewerkt en herbruikbaar boodschappenlijstje
Maak een lijstje met producten die je handig, lekker, nodig en makkelijk vindt. Gebruik dit boodschappenlijstje vaker om zo minder af te dwalen.
Voorbeelden van vers en lang houdbaar
- Groenten: spinazie, kool, broccoli, bloemkool, wortelen, selderij, courgette en paprika
- Fruit: appels, sinaasappelen en meloen
- Smaak: knoflook, gember, uien, citroen, sjalotten, limoen en chilipeper
- Eiwitten: kip, kalkoen, biefstuk, garnalen, tofu en eieren
In de voorraadkast (dit staat er trouwens in mijn voorraadkast)
- Oliën: kokosolie, sesamolie
- Granen: rijst, quinoa, speltpasta, haver of amaranth
- Bonen en peulvruchten: linzen, kikkererwten, bonen en sojabonen
- Gedroogde kruiden: kaneel, oregano, tijm, kurkuma en komijn
- Dips: hummus, miso, mosterd en sojasaus, peper
- Smaak: honing en ahornsiroop
- Noten en zaden: amandelen, walnoten, zonnebloempitten en pompoenpitten
De laatste tips:
- Bevroren groenten en fruit
- Houdbare soja-, amandel-, of kokosmelk
- Speltbrood in de vriezer
Door deze tips te volgen, vermijdt je tijd en geld om producten te kopen die je niet gebruikt. Daarbij zal het koken makkelijker zijn, omdat je altijd de juiste producten in huis hebt.
Wil je ook weten wat er in mijn koelkast staat? Dat vertel ik hier.
Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline
Bron: mindbodygreen
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 september 2015
Glutenvrije maand
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
20 april 2016
Hoe kun je sporten hygiënisch houden?
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
21 oktober 2018
Meer bewegen? 10 tips!
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
17 oktober 2017
Wist jij dit? Zitten is het nieuwe roken
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
13 september 2016
EEN SAPJE VOOR SNEL HERSTEL EN ‘ANTI-KATER’
28 juli 2016
OP ZOEK NAAR ONTBIJT INSPIRATIE?
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
8 oktober 2018
De invloed van voeding op je nachtrust
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
21 januari 2016
Get fit with HIIT
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
28 juni 2017
Boekweit Tosti met geitenkaas
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
6 maart 2017
Marieke Griffioen –
Heb een vraag gesteld zowel via personal Message insta als via een reactie op een verhaal waar je vraagt of er vragen zijn. Nog steeds geen antwoord ontvangen.