Het tegenaan van voedselverspilling begint bij jezelf in de supermarkt.
Hoe slimmer je boodschappen doet, hoe minder voedsel je verspilt. Minder voedselverspilling is beter voor de planeet, je portemonnee en je gemoedsrust. Hieronder staan tips hoe jij boodschappen kunt doen en voedselverspilling tegen gaat.
Tips om voedselverspilling tegen te gaan
-
Kies voor groenten die rauw of gekookt gegeten kunnen worden
Je hebt minder kans om voedsel te verspillen als je voor producten kiest waarbij je meerdere manieren hebt om deze te eten. Spinazie bijvoorbeeld kun je gebruiken in de salade, smoothie, gerechten of versnippert in de pastasaus.
-
Voeg smaak toe met houdbare producten
Het is heel lekker om verse kruiden ergens aan toe te voegen. Helaas worden deze vaak weggegooid. Neem verse kruiden mee als je zeker weet dat je het helemaal gebruikt. Kies anders voor bijvoorbeeld uien, knoflook, gember, citroen, limoen of gedroogde kruiden.
-
Kies voor een makkelijke voorbereiding
We zijn vaak druk en kiezen voor een makkelijke voorbereiding. Kies voor snelle en makkelijke groenten, zoals broccoli, paprika of courgette. Artisjok bijvoorbeeld geeft een grotere voorbereiding. Of kies voor kleinere stukken vlees en vis. Makkelijk en snel zorgt voor minder verspilling.
-
Wees je ervan bewust
Als je iets weggooit, kijk dan naar wat, hoeveel en waarom je dit weggooit. Wees je ervan bewust en kijk naar hoe je dit kunt minderen. Hoe meer je je ervan bewust bent, hoe minder verspilling later.
-
Eet wat je koopt
Soms kopen we (onbekende) producten waar we iets mee willen doen, maar er vervolgens toch niet zoveel tijd en zin voor hebben. Je zal minder verspillen als je eerlijk bent over wat je wel en niet gaat eten en gebruiken.
-
Wees strenger voor jezelf
Tegenwoordig proberen we veel producten uit, maar als we blijven kopen, stapelt het op en gooien we het vervolgens weg. Koop nieuwe producten over langere tijd en kijk ook naar wat je wel hebt.
-
Plan je maaltijden vanuit de koelkast en niet uit een boek
Wanneer we een recept koken, kopen we specifieke ingrediënten, negeren we wat we hebben en gooien ze vervolgens weg. Probeer eerst te kijken naar je koelkast wat er bijna over datum is bijvoorbeeld en laat je daardoor inspireren voor een recept.
-
Koop neutrale producten en voeg smaak toe
Koop producten die lang houdbaar zijn als basis. Groenten die langer houdbaar zijn, rijst, quinoa etc. Voeg dan smaak toe met producten die wat minder lang houdbaar zijn. Deze zijn een risico weggegooid te worden.
-
Houd je voorraadkast bij
Je voorraadkast bijhouden met lang houdbare producten zorgt ervoor dat je per week een paar verse producten hoeft toe te voegen. Dat zal zorgen voor minder verspilling.
-
Een bijgewerkt en herbruikbaar boodschappenlijstje
Maak een lijstje met producten die je handig, lekker, nodig en makkelijk vindt. Gebruik dit boodschappenlijstje vaker om zo minder af te dwalen.
Voorbeelden van vers en lang houdbaar
- Groenten: spinazie, kool, broccoli, bloemkool, wortelen, selderij, courgette en paprika
- Fruit: appels, sinaasappelen en meloen
- Smaak: knoflook, gember, uien, citroen, sjalotten, limoen en chilipeper
- Eiwitten: kip, kalkoen, biefstuk, garnalen, tofu en eieren
In de voorraadkast (dit staat er trouwens in mijn voorraadkast)
- Oliën: kokosolie, sesamolie
- Granen: rijst, quinoa, speltpasta, haver of amaranth
- Bonen en peulvruchten: linzen, kikkererwten, bonen en sojabonen
- Gedroogde kruiden: kaneel, oregano, tijm, kurkuma en komijn
- Dips: hummus, miso, mosterd en sojasaus, peper
- Smaak: honing en ahornsiroop
- Noten en zaden: amandelen, walnoten, zonnebloempitten en pompoenpitten
De laatste tips:
- Bevroren groenten en fruit
- Houdbare soja-, amandel-, of kokosmelk
- Speltbrood in de vriezer
Door deze tips te volgen, vermijdt je tijd en geld om producten te kopen die je niet gebruikt. Daarbij zal het koken makkelijker zijn, omdat je altijd de juiste producten in huis hebt.
Wil je ook weten wat er in mijn koelkast staat? Dat vertel ik hier.
Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline
Bron: mindbodygreen
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
28 juli 2015
Uit Paulines keuken
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
5 november 2018
Drink je afvalstoffen weg!
1 oktober 2018
Pijnvrije zwangerschap? 3 tips
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
8 oktober 2018
De invloed van voeding op je nachtrust
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
31 mei 2016
Perfecte spijsvertering booster
23 november 2015
6 tips tegen jouw ‘Blue Monday’
9 december 2018
7 Tips om je hersenen gezond, jong en slim te houden
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
24 maart 2014
Boodschappenlijst week 1
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
16 mei 2017
O ja, het is bewezen: sporten maakt blij!
27 januari 2019
Wil je meer energie? Probeer een winterdetox!
10 oktober 2019
Chocolade Hazelnoot Mousse, om bij weg te dromen
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
7 augustus 2016
GEZOND BROODJE VAN VIVIAN EN FREDERIQUE
15 januari 2018
WINACTIE: Gezond drinken voor je kindjes
1 januari 2018
Ik ga jou helpen Gezonder, Blijer en Slanker te worden
29 september 2022
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –