Het tegenaan van voedselverspilling begint bij jezelf in de supermarkt.
Hoe slimmer je boodschappen doet, hoe minder voedsel je verspilt. Minder voedselverspilling is beter voor de planeet, je portemonnee en je gemoedsrust. Hieronder staan tips hoe jij boodschappen kunt doen en voedselverspilling tegen gaat.
Tips om voedselverspilling tegen te gaan
-
Kies voor groenten die rauw of gekookt gegeten kunnen worden
Je hebt minder kans om voedsel te verspillen als je voor producten kiest waarbij je meerdere manieren hebt om deze te eten. Spinazie bijvoorbeeld kun je gebruiken in de salade, smoothie, gerechten of versnippert in de pastasaus.
-
Voeg smaak toe met houdbare producten
Het is heel lekker om verse kruiden ergens aan toe te voegen. Helaas worden deze vaak weggegooid. Neem verse kruiden mee als je zeker weet dat je het helemaal gebruikt. Kies anders voor bijvoorbeeld uien, knoflook, gember, citroen, limoen of gedroogde kruiden.
-
Kies voor een makkelijke voorbereiding
We zijn vaak druk en kiezen voor een makkelijke voorbereiding. Kies voor snelle en makkelijke groenten, zoals broccoli, paprika of courgette. Artisjok bijvoorbeeld geeft een grotere voorbereiding. Of kies voor kleinere stukken vlees en vis. Makkelijk en snel zorgt voor minder verspilling.
-
Wees je ervan bewust
Als je iets weggooit, kijk dan naar wat, hoeveel en waarom je dit weggooit. Wees je ervan bewust en kijk naar hoe je dit kunt minderen. Hoe meer je je ervan bewust bent, hoe minder verspilling later.
-
Eet wat je koopt
Soms kopen we (onbekende) producten waar we iets mee willen doen, maar er vervolgens toch niet zoveel tijd en zin voor hebben. Je zal minder verspillen als je eerlijk bent over wat je wel en niet gaat eten en gebruiken.
-
Wees strenger voor jezelf
Tegenwoordig proberen we veel producten uit, maar als we blijven kopen, stapelt het op en gooien we het vervolgens weg. Koop nieuwe producten over langere tijd en kijk ook naar wat je wel hebt.
-
Plan je maaltijden vanuit de koelkast en niet uit een boek
Wanneer we een recept koken, kopen we specifieke ingrediënten, negeren we wat we hebben en gooien ze vervolgens weg. Probeer eerst te kijken naar je koelkast wat er bijna over datum is bijvoorbeeld en laat je daardoor inspireren voor een recept.
-
Koop neutrale producten en voeg smaak toe
Koop producten die lang houdbaar zijn als basis. Groenten die langer houdbaar zijn, rijst, quinoa etc. Voeg dan smaak toe met producten die wat minder lang houdbaar zijn. Deze zijn een risico weggegooid te worden.
-
Houd je voorraadkast bij
Je voorraadkast bijhouden met lang houdbare producten zorgt ervoor dat je per week een paar verse producten hoeft toe te voegen. Dat zal zorgen voor minder verspilling.
-
Een bijgewerkt en herbruikbaar boodschappenlijstje
Maak een lijstje met producten die je handig, lekker, nodig en makkelijk vindt. Gebruik dit boodschappenlijstje vaker om zo minder af te dwalen.
Voorbeelden van vers en lang houdbaar
- Groenten: spinazie, kool, broccoli, bloemkool, wortelen, selderij, courgette en paprika
- Fruit: appels, sinaasappelen en meloen
- Smaak: knoflook, gember, uien, citroen, sjalotten, limoen en chilipeper
- Eiwitten: kip, kalkoen, biefstuk, garnalen, tofu en eieren
In de voorraadkast (dit staat er trouwens in mijn voorraadkast)
- Oliën: kokosolie, sesamolie
- Granen: rijst, quinoa, speltpasta, haver of amaranth
- Bonen en peulvruchten: linzen, kikkererwten, bonen en sojabonen
- Gedroogde kruiden: kaneel, oregano, tijm, kurkuma en komijn
- Dips: hummus, miso, mosterd en sojasaus, peper
- Smaak: honing en ahornsiroop
- Noten en zaden: amandelen, walnoten, zonnebloempitten en pompoenpitten
De laatste tips:
- Bevroren groenten en fruit
- Houdbare soja-, amandel-, of kokosmelk
- Speltbrood in de vriezer
Door deze tips te volgen, vermijdt je tijd en geld om producten te kopen die je niet gebruikt. Daarbij zal het koken makkelijker zijn, omdat je altijd de juiste producten in huis hebt.
Wil je ook weten wat er in mijn koelkast staat? Dat vertel ik hier.
Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline
Bron: mindbodygreen
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
27 oktober 2018
Recept voor gezonde chocoladebrownie
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
28 december 2015
Winnen! Het boek “Make-up. My Story”
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
23 augustus 2015
Hotspot: Lotti’s
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
18 november 2015
Viv’s Schoencadeautips!
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
3 juni 2016
Video: Viv Eet Mee #3 Broodje Zalm
28 april 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
21 juni 2019
Lekker bakken dit weekend met Viv’s appeltaart
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
13 september 2016
EEN SAPJE VOOR SNEL HERSTEL EN ‘ANTI-KATER’
28 mei 2014
Bloemkool pizza
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
22 december 2020
Blijf slank tijdens de kerst met onze tips!
16 juli 2016
NECTARINE CLAFOUTIS: EASY & HEALTHY
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
27 mei 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –