Het tegenaan van voedselverspilling begint bij jezelf in de supermarkt.
Hoe slimmer je boodschappen doet, hoe minder voedsel je verspilt. Minder voedselverspilling is beter voor de planeet, je portemonnee en je gemoedsrust. Hieronder staan tips hoe jij boodschappen kunt doen en voedselverspilling tegen gaat.
Tips om voedselverspilling tegen te gaan
-
Kies voor groenten die rauw of gekookt gegeten kunnen worden
Je hebt minder kans om voedsel te verspillen als je voor producten kiest waarbij je meerdere manieren hebt om deze te eten. Spinazie bijvoorbeeld kun je gebruiken in de salade, smoothie, gerechten of versnippert in de pastasaus.
-
Voeg smaak toe met houdbare producten
Het is heel lekker om verse kruiden ergens aan toe te voegen. Helaas worden deze vaak weggegooid. Neem verse kruiden mee als je zeker weet dat je het helemaal gebruikt. Kies anders voor bijvoorbeeld uien, knoflook, gember, citroen, limoen of gedroogde kruiden.
-
Kies voor een makkelijke voorbereiding
We zijn vaak druk en kiezen voor een makkelijke voorbereiding. Kies voor snelle en makkelijke groenten, zoals broccoli, paprika of courgette. Artisjok bijvoorbeeld geeft een grotere voorbereiding. Of kies voor kleinere stukken vlees en vis. Makkelijk en snel zorgt voor minder verspilling.
-
Wees je ervan bewust
Als je iets weggooit, kijk dan naar wat, hoeveel en waarom je dit weggooit. Wees je ervan bewust en kijk naar hoe je dit kunt minderen. Hoe meer je je ervan bewust bent, hoe minder verspilling later.
-
Eet wat je koopt
Soms kopen we (onbekende) producten waar we iets mee willen doen, maar er vervolgens toch niet zoveel tijd en zin voor hebben. Je zal minder verspillen als je eerlijk bent over wat je wel en niet gaat eten en gebruiken.
-
Wees strenger voor jezelf
Tegenwoordig proberen we veel producten uit, maar als we blijven kopen, stapelt het op en gooien we het vervolgens weg. Koop nieuwe producten over langere tijd en kijk ook naar wat je wel hebt.
-
Plan je maaltijden vanuit de koelkast en niet uit een boek
Wanneer we een recept koken, kopen we specifieke ingrediënten, negeren we wat we hebben en gooien ze vervolgens weg. Probeer eerst te kijken naar je koelkast wat er bijna over datum is bijvoorbeeld en laat je daardoor inspireren voor een recept.
-
Koop neutrale producten en voeg smaak toe
Koop producten die lang houdbaar zijn als basis. Groenten die langer houdbaar zijn, rijst, quinoa etc. Voeg dan smaak toe met producten die wat minder lang houdbaar zijn. Deze zijn een risico weggegooid te worden.
-
Houd je voorraadkast bij
Je voorraadkast bijhouden met lang houdbare producten zorgt ervoor dat je per week een paar verse producten hoeft toe te voegen. Dat zal zorgen voor minder verspilling.
-
Een bijgewerkt en herbruikbaar boodschappenlijstje
Maak een lijstje met producten die je handig, lekker, nodig en makkelijk vindt. Gebruik dit boodschappenlijstje vaker om zo minder af te dwalen.
Voorbeelden van vers en lang houdbaar
- Groenten: spinazie, kool, broccoli, bloemkool, wortelen, selderij, courgette en paprika
- Fruit: appels, sinaasappelen en meloen
- Smaak: knoflook, gember, uien, citroen, sjalotten, limoen en chilipeper
- Eiwitten: kip, kalkoen, biefstuk, garnalen, tofu en eieren
In de voorraadkast (dit staat er trouwens in mijn voorraadkast)
- Oliën: kokosolie, sesamolie
- Granen: rijst, quinoa, speltpasta, haver of amaranth
- Bonen en peulvruchten: linzen, kikkererwten, bonen en sojabonen
- Gedroogde kruiden: kaneel, oregano, tijm, kurkuma en komijn
- Dips: hummus, miso, mosterd en sojasaus, peper
- Smaak: honing en ahornsiroop
- Noten en zaden: amandelen, walnoten, zonnebloempitten en pompoenpitten
De laatste tips:
- Bevroren groenten en fruit
- Houdbare soja-, amandel-, of kokosmelk
- Speltbrood in de vriezer
Door deze tips te volgen, vermijdt je tijd en geld om producten te kopen die je niet gebruikt. Daarbij zal het koken makkelijker zijn, omdat je altijd de juiste producten in huis hebt.
Wil je ook weten wat er in mijn koelkast staat? Dat vertel ik hier.
Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline
Bron: mindbodygreen
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
4 januari 2023
Heb jij symptomen van een vitamine B12 tekort?
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
29 mei 2014
Nieuwe sport trend: HipNthigh
25 juni 2015
Eivissa Food
30 november 2016
Krystl: “Geef je lichaam een boost met een koude douche!”
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
27 februari 2016
Wat kun je doen tegen ‘avondtrek’?
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
5 mei 2014
De multifunctie van kokosolie!
8 oktober 2022
Hormoonproof recept: heerlijke Shakshuka
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
18 februari 2017
Klachten bij kinderen door teveel suikers, wat drinkt jouw kind?
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
20 april 2016
Hotspot: Lavinia Good Food
28 juli 2015
Uit Paulines keuken
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
11 februari 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –