Het tegenaan van voedselverspilling begint bij jezelf in de supermarkt.
Hoe slimmer je boodschappen doet, hoe minder voedsel je verspilt. Minder voedselverspilling is beter voor de planeet, je portemonnee en je gemoedsrust. Hieronder staan tips hoe jij boodschappen kunt doen en voedselverspilling tegen gaat.
Tips om voedselverspilling tegen te gaan
-
Kies voor groenten die rauw of gekookt gegeten kunnen worden
Je hebt minder kans om voedsel te verspillen als je voor producten kiest waarbij je meerdere manieren hebt om deze te eten. Spinazie bijvoorbeeld kun je gebruiken in de salade, smoothie, gerechten of versnippert in de pastasaus.
-
Voeg smaak toe met houdbare producten
Het is heel lekker om verse kruiden ergens aan toe te voegen. Helaas worden deze vaak weggegooid. Neem verse kruiden mee als je zeker weet dat je het helemaal gebruikt. Kies anders voor bijvoorbeeld uien, knoflook, gember, citroen, limoen of gedroogde kruiden.
-
Kies voor een makkelijke voorbereiding
We zijn vaak druk en kiezen voor een makkelijke voorbereiding. Kies voor snelle en makkelijke groenten, zoals broccoli, paprika of courgette. Artisjok bijvoorbeeld geeft een grotere voorbereiding. Of kies voor kleinere stukken vlees en vis. Makkelijk en snel zorgt voor minder verspilling.
-
Wees je ervan bewust
Als je iets weggooit, kijk dan naar wat, hoeveel en waarom je dit weggooit. Wees je ervan bewust en kijk naar hoe je dit kunt minderen. Hoe meer je je ervan bewust bent, hoe minder verspilling later.
-
Eet wat je koopt
Soms kopen we (onbekende) producten waar we iets mee willen doen, maar er vervolgens toch niet zoveel tijd en zin voor hebben. Je zal minder verspillen als je eerlijk bent over wat je wel en niet gaat eten en gebruiken.
-
Wees strenger voor jezelf
Tegenwoordig proberen we veel producten uit, maar als we blijven kopen, stapelt het op en gooien we het vervolgens weg. Koop nieuwe producten over langere tijd en kijk ook naar wat je wel hebt.
-
Plan je maaltijden vanuit de koelkast en niet uit een boek
Wanneer we een recept koken, kopen we specifieke ingrediënten, negeren we wat we hebben en gooien ze vervolgens weg. Probeer eerst te kijken naar je koelkast wat er bijna over datum is bijvoorbeeld en laat je daardoor inspireren voor een recept.
-
Koop neutrale producten en voeg smaak toe
Koop producten die lang houdbaar zijn als basis. Groenten die langer houdbaar zijn, rijst, quinoa etc. Voeg dan smaak toe met producten die wat minder lang houdbaar zijn. Deze zijn een risico weggegooid te worden.
-
Houd je voorraadkast bij
Je voorraadkast bijhouden met lang houdbare producten zorgt ervoor dat je per week een paar verse producten hoeft toe te voegen. Dat zal zorgen voor minder verspilling.
-
Een bijgewerkt en herbruikbaar boodschappenlijstje
Maak een lijstje met producten die je handig, lekker, nodig en makkelijk vindt. Gebruik dit boodschappenlijstje vaker om zo minder af te dwalen.
Voorbeelden van vers en lang houdbaar
- Groenten: spinazie, kool, broccoli, bloemkool, wortelen, selderij, courgette en paprika
- Fruit: appels, sinaasappelen en meloen
- Smaak: knoflook, gember, uien, citroen, sjalotten, limoen en chilipeper
- Eiwitten: kip, kalkoen, biefstuk, garnalen, tofu en eieren
In de voorraadkast (dit staat er trouwens in mijn voorraadkast)
- Oliën: kokosolie, sesamolie
- Granen: rijst, quinoa, speltpasta, haver of amaranth
- Bonen en peulvruchten: linzen, kikkererwten, bonen en sojabonen
- Gedroogde kruiden: kaneel, oregano, tijm, kurkuma en komijn
- Dips: hummus, miso, mosterd en sojasaus, peper
- Smaak: honing en ahornsiroop
- Noten en zaden: amandelen, walnoten, zonnebloempitten en pompoenpitten
De laatste tips:
- Bevroren groenten en fruit
- Houdbare soja-, amandel-, of kokosmelk
- Speltbrood in de vriezer
Door deze tips te volgen, vermijdt je tijd en geld om producten te kopen die je niet gebruikt. Daarbij zal het koken makkelijker zijn, omdat je altijd de juiste producten in huis hebt.
Wil je ook weten wat er in mijn koelkast staat? Dat vertel ik hier.
Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline
Bron: mindbodygreen
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 april 2016
8 onverwachte voordelen van gelukkig zijn
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
31 juli 2014
A kiwi a day…
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
10 november 2015
Viv Health Event
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
5 november 2018
Drink je afvalstoffen weg!
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
3 december 2015
Ontgif je groenten
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
11 januari 2019
Zo voorkom je ongezond snacken tijdens donkere dagen!
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
21 augustus 2017
Avocado risotto
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
13 september 2014
Voeding voor gezond haar!
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
2 december 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –