Het tegenaan van voedselverspilling begint bij jezelf in de supermarkt.
Hoe slimmer je boodschappen doet, hoe minder voedsel je verspilt. Minder voedselverspilling is beter voor de planeet, je portemonnee en je gemoedsrust. Hieronder staan tips hoe jij boodschappen kunt doen en voedselverspilling tegen gaat.
Tips om voedselverspilling tegen te gaan
-
Kies voor groenten die rauw of gekookt gegeten kunnen worden
Je hebt minder kans om voedsel te verspillen als je voor producten kiest waarbij je meerdere manieren hebt om deze te eten. Spinazie bijvoorbeeld kun je gebruiken in de salade, smoothie, gerechten of versnippert in de pastasaus.
-
Voeg smaak toe met houdbare producten
Het is heel lekker om verse kruiden ergens aan toe te voegen. Helaas worden deze vaak weggegooid. Neem verse kruiden mee als je zeker weet dat je het helemaal gebruikt. Kies anders voor bijvoorbeeld uien, knoflook, gember, citroen, limoen of gedroogde kruiden.
-
Kies voor een makkelijke voorbereiding
We zijn vaak druk en kiezen voor een makkelijke voorbereiding. Kies voor snelle en makkelijke groenten, zoals broccoli, paprika of courgette. Artisjok bijvoorbeeld geeft een grotere voorbereiding. Of kies voor kleinere stukken vlees en vis. Makkelijk en snel zorgt voor minder verspilling.
-
Wees je ervan bewust
Als je iets weggooit, kijk dan naar wat, hoeveel en waarom je dit weggooit. Wees je ervan bewust en kijk naar hoe je dit kunt minderen. Hoe meer je je ervan bewust bent, hoe minder verspilling later.
-
Eet wat je koopt
Soms kopen we (onbekende) producten waar we iets mee willen doen, maar er vervolgens toch niet zoveel tijd en zin voor hebben. Je zal minder verspillen als je eerlijk bent over wat je wel en niet gaat eten en gebruiken.
-
Wees strenger voor jezelf
Tegenwoordig proberen we veel producten uit, maar als we blijven kopen, stapelt het op en gooien we het vervolgens weg. Koop nieuwe producten over langere tijd en kijk ook naar wat je wel hebt.
-
Plan je maaltijden vanuit de koelkast en niet uit een boek
Wanneer we een recept koken, kopen we specifieke ingrediënten, negeren we wat we hebben en gooien ze vervolgens weg. Probeer eerst te kijken naar je koelkast wat er bijna over datum is bijvoorbeeld en laat je daardoor inspireren voor een recept.
-
Koop neutrale producten en voeg smaak toe
Koop producten die lang houdbaar zijn als basis. Groenten die langer houdbaar zijn, rijst, quinoa etc. Voeg dan smaak toe met producten die wat minder lang houdbaar zijn. Deze zijn een risico weggegooid te worden.
-
Houd je voorraadkast bij
Je voorraadkast bijhouden met lang houdbare producten zorgt ervoor dat je per week een paar verse producten hoeft toe te voegen. Dat zal zorgen voor minder verspilling.
-
Een bijgewerkt en herbruikbaar boodschappenlijstje
Maak een lijstje met producten die je handig, lekker, nodig en makkelijk vindt. Gebruik dit boodschappenlijstje vaker om zo minder af te dwalen.
Voorbeelden van vers en lang houdbaar
- Groenten: spinazie, kool, broccoli, bloemkool, wortelen, selderij, courgette en paprika
- Fruit: appels, sinaasappelen en meloen
- Smaak: knoflook, gember, uien, citroen, sjalotten, limoen en chilipeper
- Eiwitten: kip, kalkoen, biefstuk, garnalen, tofu en eieren
In de voorraadkast (dit staat er trouwens in mijn voorraadkast)
- Oliën: kokosolie, sesamolie
- Granen: rijst, quinoa, speltpasta, haver of amaranth
- Bonen en peulvruchten: linzen, kikkererwten, bonen en sojabonen
- Gedroogde kruiden: kaneel, oregano, tijm, kurkuma en komijn
- Dips: hummus, miso, mosterd en sojasaus, peper
- Smaak: honing en ahornsiroop
- Noten en zaden: amandelen, walnoten, zonnebloempitten en pompoenpitten
De laatste tips:
- Bevroren groenten en fruit
- Houdbare soja-, amandel-, of kokosmelk
- Speltbrood in de vriezer
Door deze tips te volgen, vermijdt je tijd en geld om producten te kopen die je niet gebruikt. Daarbij zal het koken makkelijker zijn, omdat je altijd de juiste producten in huis hebt.
Wil je ook weten wat er in mijn koelkast staat? Dat vertel ik hier.
Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline
Bron: mindbodygreen
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
12 juni 2014
Leuke Viv tips in de JAN
21 oktober 2018
Meer bewegen? 8 tips
21 maart 2016
Beter in je darmen, beter in je vel?
16 november 2016
Interview Vriendin
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
10 juni 2015
Raw kokos snack
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
18 juli 2016
VIV’S Q&A: NIENKE & MADELON VAN GLOWMAGAZINE
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
28 december 2015
Winnen! Het boek “Make-up. My Story”
17 januari 2018
De griepepidemie te lijf! Welke 5 supplementen werken echt
23 mei 2019
Zwanger worden gaat sneller met deze tips!
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
17 december 2016
Geroosterde kikkererwten: Een makkelijk en gezond tussendoortje
10 september 2016
DE SELFMADE SPORTCOACH: HOE KRIJG IK MEZELF DE GYM IN?
18 augustus 2015
Slanke salade
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
4 oktober 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –