Het tegenaan van voedselverspilling begint bij jezelf in de supermarkt.
Hoe slimmer je boodschappen doet, hoe minder voedsel je verspilt. Minder voedselverspilling is beter voor de planeet, je portemonnee en je gemoedsrust. Hieronder staan tips hoe jij boodschappen kunt doen en voedselverspilling tegen gaat.
Tips om voedselverspilling tegen te gaan
-
Kies voor groenten die rauw of gekookt gegeten kunnen worden
Je hebt minder kans om voedsel te verspillen als je voor producten kiest waarbij je meerdere manieren hebt om deze te eten. Spinazie bijvoorbeeld kun je gebruiken in de salade, smoothie, gerechten of versnippert in de pastasaus.
-
Voeg smaak toe met houdbare producten
Het is heel lekker om verse kruiden ergens aan toe te voegen. Helaas worden deze vaak weggegooid. Neem verse kruiden mee als je zeker weet dat je het helemaal gebruikt. Kies anders voor bijvoorbeeld uien, knoflook, gember, citroen, limoen of gedroogde kruiden.
-
Kies voor een makkelijke voorbereiding
We zijn vaak druk en kiezen voor een makkelijke voorbereiding. Kies voor snelle en makkelijke groenten, zoals broccoli, paprika of courgette. Artisjok bijvoorbeeld geeft een grotere voorbereiding. Of kies voor kleinere stukken vlees en vis. Makkelijk en snel zorgt voor minder verspilling.
-
Wees je ervan bewust
Als je iets weggooit, kijk dan naar wat, hoeveel en waarom je dit weggooit. Wees je ervan bewust en kijk naar hoe je dit kunt minderen. Hoe meer je je ervan bewust bent, hoe minder verspilling later.
-
Eet wat je koopt
Soms kopen we (onbekende) producten waar we iets mee willen doen, maar er vervolgens toch niet zoveel tijd en zin voor hebben. Je zal minder verspillen als je eerlijk bent over wat je wel en niet gaat eten en gebruiken.
-
Wees strenger voor jezelf
Tegenwoordig proberen we veel producten uit, maar als we blijven kopen, stapelt het op en gooien we het vervolgens weg. Koop nieuwe producten over langere tijd en kijk ook naar wat je wel hebt.
-
Plan je maaltijden vanuit de koelkast en niet uit een boek
Wanneer we een recept koken, kopen we specifieke ingrediënten, negeren we wat we hebben en gooien ze vervolgens weg. Probeer eerst te kijken naar je koelkast wat er bijna over datum is bijvoorbeeld en laat je daardoor inspireren voor een recept.
-
Koop neutrale producten en voeg smaak toe
Koop producten die lang houdbaar zijn als basis. Groenten die langer houdbaar zijn, rijst, quinoa etc. Voeg dan smaak toe met producten die wat minder lang houdbaar zijn. Deze zijn een risico weggegooid te worden.
-
Houd je voorraadkast bij
Je voorraadkast bijhouden met lang houdbare producten zorgt ervoor dat je per week een paar verse producten hoeft toe te voegen. Dat zal zorgen voor minder verspilling.
-
Een bijgewerkt en herbruikbaar boodschappenlijstje
Maak een lijstje met producten die je handig, lekker, nodig en makkelijk vindt. Gebruik dit boodschappenlijstje vaker om zo minder af te dwalen.
Voorbeelden van vers en lang houdbaar
- Groenten: spinazie, kool, broccoli, bloemkool, wortelen, selderij, courgette en paprika
- Fruit: appels, sinaasappelen en meloen
- Smaak: knoflook, gember, uien, citroen, sjalotten, limoen en chilipeper
- Eiwitten: kip, kalkoen, biefstuk, garnalen, tofu en eieren
In de voorraadkast (dit staat er trouwens in mijn voorraadkast)
- Oliën: kokosolie, sesamolie
- Granen: rijst, quinoa, speltpasta, haver of amaranth
- Bonen en peulvruchten: linzen, kikkererwten, bonen en sojabonen
- Gedroogde kruiden: kaneel, oregano, tijm, kurkuma en komijn
- Dips: hummus, miso, mosterd en sojasaus, peper
- Smaak: honing en ahornsiroop
- Noten en zaden: amandelen, walnoten, zonnebloempitten en pompoenpitten
De laatste tips:
- Bevroren groenten en fruit
- Houdbare soja-, amandel-, of kokosmelk
- Speltbrood in de vriezer
Door deze tips te volgen, vermijdt je tijd en geld om producten te kopen die je niet gebruikt. Daarbij zal het koken makkelijker zijn, omdat je altijd de juiste producten in huis hebt.
Wil je ook weten wat er in mijn koelkast staat? Dat vertel ik hier.
Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline
Bron: mindbodygreen
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
17 april 2015
Ontgiften en vet verbranden!
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
17 november 2018
Ontgiften doe je met deze smoothie!
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
12 december 2021
De leukste cadeaus voor kerst om te geven en om te krijgen
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
1 juli 2016
VEGAN OREO!
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
8 oktober 2022
Hormoonproof recept: heerlijke Shakshuka
24 oktober 2018
Zwanger? What (not) to eat and drink
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
18 januari 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –