Het kan zijn dat je potje vitamine D in je lichaam op is. Je bent moe, wordt sneller ziek en snakt naar zon. Oftewel we snakken naar Vitamine D. Zo zorg je dat je lichaam er weer genoeg van heeft.

Vitamine D is erg belangrijk omdat het botontkalking tegengaat, zorgt voor sterkte botten en tanden, een goed evenwicht en je spierkracht behoudt. Daarnaast verkleint deze vitamine ook het risico op ziektes, zoals diabetes en kanker. Bovendien krijgen we in Nederland vaak niet genoeg binnen doordat we te weinig zon uren hebben.

Extra dosis vitamine D in de winter

In de winter is het sowieso al lastig om aan je dosis te komen doordat de zon weinig schijnt. Er wordt namelijk aanbevolen om dagelijks een kwartier tot half uur in de zon te lopen met onbedekte handen en hoofd om je vitamine D op peil te houden. Dat gaat lastig als de zon niet schijnt én het te koud is om zonder handschoenen of muts naar buiten te gaan. Daarom nemen veel mensen een extra dosis vitamine. Een goed idee! Zeker als je zwanger bent, ouder dan 50, een hoofddoek draagt of een getinte huid hebt. Dan loop je namelijk een nog groter risico op een tekort aan vitamine D.

Zorg voor voldoende vitamines

Maar hoe zorg je dan voor een extra dosis van deze vitamine? Heel simpel, door bepaalde producten te eten en een vitamine D supplement te nemen. Vitamine D zit echter over het algemeen maar in kleine hoeveelheden in producten.

Vitaminesupplement en vitaminevoedsel

Uit onderzoek blijkt dat maar een derde deel van de aanbevolen hoeveelheid vitamine D wordt opgenomen uit je eten. De overige twee derde deel haalt het lichaam uit zonlicht. Als dit zonlicht uitblijft is het dus noodzakelijk om een vitaminesupplement in te nemen. Daarnaast kun je vitamine D ook vinden in:

  • vette vis
  • vlees
  • eieren
  • roomboter

Vette vis bevat in verhouding tot de rest van de voedingswaren de meeste vitamines. Vlees en eieren bevatten het wel, maar een heel stuk minder dan in vis.

Aanbevolen hoeveelheid

Vitamine D-experts raden aan om het hele jaar door vitamine D3 te slikken omdat het zeer moeilijk is om de dagelijkse hoeveelheid uit voeding en de zon te halen. Over de juiste dosering zijn de meningen verdeeld. Zo raadt het Voedingscentrum een dagelijkse hoeveelheid van 10 mcg (400 IE) vitamine D aan. Vitamine D-experts adviseren een dagdosering van 50 mcg (2.000 IE). Met deze dosis kan volgens hen worden voorkomen dat mensen onnodig vroeg aan chronische ziektes gaan lijden.

Advies

Gebruik elke dag, het gehele jaar door, een vitamine D3 supplement binnen deze range: 10 mcg (400 IE) – 50 mcg (2.000 IE).  Let bij aanschaf op dat het supplement gemakkelijk is om in te nemen, geen suiker, gluten en conserveringsmiddelen bevat en eventueel geschikt is voor vegetariërs/ veganisten.

Zorg in ieder geval dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt, vooral in de wintermaanden. Dus probeer vooral vette vis, roomboter te gebruiken bij het koken. Voor een goede opname van vitamine D in het lichaam zijn vitamine supplementen een goede toevoeging om aan de juiste dosis vitamine D te komen. Zo kom je de dag door met een betere weerstand en sterkere botten en spieren.

Lipsomale Vitamine D3/K2

De supplementen van Vivonline zijn lipsomaal, dit betekent dat ze wel 20x beter worden opgenomen dan reguliere supplementen.
Vele vitamines en mineralen in supplementen in de gebruikelijke vorm worden zeer slecht door het lichaam opgenomen. Dit komt doordat deze tijdens het transport in het lichaam al worden afgebroken voordat ze de bestemming hebben bereikt. Door van nature voorkomende lipiden te gebruiken zijn de vitamines beschermd gedurende de reis door de maag en het darmstelsel. Het liposomen bolletje wordt met de werkzame stof en al intact door de dunne darm in het bloed opgenomen.

Ook bevatten deze supplementen enkel pure ingrediënten zonder toevoegingen, vulmiddelen, conserveermiddelen of andere niet werkzame stoffen.

Klik hier om mijn eigen Vitamine D3/K2 supplement te bestellen 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten