Het kan zijn dat je potje vitamine D in je lichaam op is. Je bent moe, wordt sneller ziek en snakt naar zon. Oftewel we snakken naar Vitamine D. Zo zorg je dat je lichaam er weer genoeg van heeft.
Vitamine D is erg belangrijk omdat het botontkalking tegengaat, zorgt voor sterkte botten en tanden, een goed evenwicht en je spierkracht behoudt. Daarnaast verkleint deze vitamine ook het risico op ziektes, zoals diabetes en kanker. Bovendien krijgen we in Nederland vaak niet genoeg binnen doordat we te weinig zon uren hebben.
Extra dosis vitamine D in de winter
In de winter is het sowieso al lastig om aan je dosis te komen doordat de zon weinig schijnt. Er wordt namelijk aanbevolen om dagelijks een kwartier tot half uur in de zon te lopen met onbedekte handen en hoofd om je vitamine D op peil te houden. Dat gaat lastig als de zon niet schijnt én het te koud is om zonder handschoenen of muts naar buiten te gaan. Daarom nemen veel mensen een extra dosis vitamine. Een goed idee! Zeker als je zwanger bent, ouder dan 50, een hoofddoek draagt of een getinte huid hebt. Dan loop je namelijk een nog groter risico op een tekort aan vitamine D.
Zorg voor voldoende vitamines
Maar hoe zorg je dan voor een extra dosis van deze vitamine? Heel simpel, door bepaalde producten te eten en een vitamine D supplement te nemen. Vitamine D zit echter over het algemeen maar in kleine hoeveelheden in producten.
Vitaminesupplement en vitaminevoedsel
Uit onderzoek blijkt dat maar een derde deel van de aanbevolen hoeveelheid vitamine D wordt opgenomen uit je eten. De overige twee derde deel haalt het lichaam uit zonlicht. Als dit zonlicht uitblijft is het dus noodzakelijk om een vitaminesupplement in te nemen. Daarnaast kun je vitamine D ook vinden in:
- vette vis
- vlees
- eieren
- roomboter
Vette vis bevat in verhouding tot de rest van de voedingswaren de meeste vitamines. Vlees en eieren bevatten het wel, maar een heel stuk minder dan in vis.
Aanbevolen hoeveelheid
Vitamine D-experts raden aan om het hele jaar door vitamine D3 te slikken omdat het zeer moeilijk is om de dagelijkse hoeveelheid uit voeding en de zon te halen. Over de juiste dosering zijn de meningen verdeeld. Zo raadt het Voedingscentrum een dagelijkse hoeveelheid van 10 mcg (400 IE) vitamine D aan. Vitamine D-experts adviseren een dagdosering van 50 mcg (2.000 IE). Met deze dosis kan volgens hen worden voorkomen dat mensen onnodig vroeg aan chronische ziektes gaan lijden.
Advies
Gebruik elke dag, het gehele jaar door, een vitamine D3 supplement binnen deze range: 10 mcg (400 IE) – 50 mcg (2.000 IE). Let bij aanschaf op dat het supplement gemakkelijk is om in te nemen, geen suiker, gluten en conserveringsmiddelen bevat en eventueel geschikt is voor vegetariërs/ veganisten.
Zorg in ieder geval dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt, vooral in de wintermaanden. Dus probeer vooral vette vis, roomboter te gebruiken bij het koken. Voor een goede opname van vitamine D in het lichaam zijn vitamine supplementen een goede toevoeging om aan de juiste dosis vitamine D te komen. Zo kom je de dag door met een betere weerstand en sterkere botten en spieren.
Lipsomale Vitamine D3/K2
De supplementen van Vivonline zijn lipsomaal, dit betekent dat ze wel 20x beter worden opgenomen dan reguliere supplementen.
Vele vitamines en mineralen in supplementen in de gebruikelijke vorm worden zeer slecht door het lichaam opgenomen. Dit komt doordat deze tijdens het transport in het lichaam al worden afgebroken voordat ze de bestemming hebben bereikt. Door van nature voorkomende lipiden te gebruiken zijn de vitamines beschermd gedurende de reis door de maag en het darmstelsel. Het liposomen bolletje wordt met de werkzame stof en al intact door de dunne darm in het bloed opgenomen.
Ook bevatten deze supplementen enkel pure ingrediënten zonder toevoegingen, vulmiddelen, conserveermiddelen of andere niet werkzame stoffen.
Klik hier om mijn eigen Vitamine D3/K2 supplement te bestellen
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
17 september 2015
Ontbijt ijs
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
5 maart 2015
Lieke van Lexmond is Happy in Shape
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
29 maart 2016
Body: Keep your brains fit!
10 juni 2015
SLA: het kookboek
1 september 2018
Boekweit met frambozen en granaatappelpitjes
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
1 november 2018
Wat doet massage met je lichaam?
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
7 mei 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –