Jarenlang zijn we bang gemaakt voor vetten. Van vetten werd je dik, zo was de stelling. Toch hebben vetarme diëten er niet voor gezorgd dat we slanker zijn geworden. Steeds meer mensen en ook kinderen hebben obesitas ofwel ernstig overgewicht. Tijd om het roer om te gooien en meer vet te gaan eten. En wel om deze redenen:
Vetten hebben we nodig
Experts zijn het erover eens: gezonde vetten hebben we net zo hard nodig als gezonde koolhydraten en eiwitten. Vetten zijn niet voor niets macronutriënten. Ze leveren ons lichaam energie en warmte en zijn daarnaast dragers van belangrijke vitamines. Sommige volvette producten, zoals avocado, zijn zelfs zo voedzaam dat ze superfoods worden genoemd.
Vet eten draagt bij aan je slanke zelf
Maaltijden met gezonde vetten zijn enorm verzadigend, waardoor je minder snel naar ongezonde tussendoortjes grijpt. De energie uit vetten komt bovendien langzaam vrij, zodat je lichaam alle tijd heeft om deze als brandstof te verbruiken. Daardoor is er geen sprake van overtollige energie waar je lijf iets mee moet.
Uit onderzoeken blijkt dan ook dat vet je kan helpen een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Overtollige energie slaat je lichaam immers op als vetreserve voor later. Daar heb je bij het eten van gezonde vetten dus geen last van. Bovendien gebruikt je lichaam vetten om verzadigingshormonen aan te maken. Nóg een reden om meer gezonde vetten te eten.
LEES OOK: 7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten.
Gezonde vetten versterken je gezondheid
Gezonde vetten zijn niet alleen goed voor je huid en haren. De omega 3-vetzuren in noten en vette vis zijn versterken ook nog eens de gezondheid van je hersenen en hart. Net als de vetten in olijfolie en avocado trouwens. Daardoor kunnen ze bijdragen aan een opgewekt humeur, een helder hoofd, gezonde aders en een gezonde hartritme.
Zet de bovengenoemde vette producten dus vooral op het menu als je streeft naar een goede gezondheid. Sommige experts zien dat diabetespatiënten beter worden door een vetrijk dieet. Nóg een reden om meer gezonde vetten aan je eetpatroon toe te voegen.
Slechte vetten, zoals transvetten en gehydrogeneerde oliën, laat je het beste zoveel mogelijk staan. Je vindt ze in veel plantaardige oliën, kant-en-klare producten, gefrituurde etenswaren en sommige margarines.
Goed voor je huid en ademhalingswegen
Je longen zijn bekleed met een substantie die bestaat uit verzadigde vetten. Precies die vetten in volvette zuivel, boter en kokosnoot. Krijg je niet voldoende verzadigde vetten binnen, dan kan dat een negatief effect hebben op je gezondheid.
Er is een onderzoek dat de link legt tussen het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde vetten en het ontstaan van astma, eczeem en allergische rhinitis (zoals hooikoorts).
Goed voor de vruchtbaarheid
Je lichaam maakt gebruik van vetten voor de aanmaak van geslachtshormonen, zoals oestrogeen en testosteron. Op deze manier dragen vetten bij aan je vruchtbaarheid.
Vet is goed voor ons cholesterol
Niet alleen omega 3-vetzuren, maar ook cholesterol hebben we nodig voor een gezonde hersenwerking en andere lichamelijke processen. Dit type vet is jarenlang verguisd, maar lijkt nu langzaam aan een comeback te werken.
Cholesterol in etenswaren, zoals eieren, hoeft namelijk niet te leiden tot een verhoging van het slechte LDL-cholesterol in je lijf. Ons lichaam maakt immers zelf de grootste hoeveelheid cholesterol aan.
Het is zelfs zo dat gezonde vetten helpen om ongezonde, kleine LDL-deeltjes in minder schadelijke grote LDL-deeltjes om te zetten. Op deze manieren bewijzen vette voedingsmiddelen, zoals noten, hun waarde als het om ons cholesterol gaat.
Tip: Volg nu mijn online programma in 21 dagen slanker, een onderdeel in het online programma in 8 weken hormonaal in balans! Waarin ik je 3 weken lang online begeleid om weer op gewicht te komen, of kilo’s kwijt te raken.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
31 maart 2015
Gifvrij eten
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
31 mei 2016
Perfecte spijsvertering booster
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
22 december 2017
Een gezond Engels ontbijtje tijdens de feestdagen, het kan!
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
14 oktober 2018
Hoe houd je je hersenen gezond?
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
11 april 2019
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –