Jarenlang zijn we bang gemaakt voor vetten. Van vetten werd je dik, zo was de stelling. Toch hebben vetarme diëten er niet voor gezorgd dat we slanker zijn geworden. Steeds meer mensen en ook kinderen hebben obesitas ofwel ernstig overgewicht. Tijd om het roer om te gooien en meer vet te gaan eten. En wel om deze redenen:
Vetten hebben we nodig
Experts zijn het erover eens: gezonde vetten hebben we net zo hard nodig als gezonde koolhydraten en eiwitten. Vetten zijn niet voor niets macronutriënten. Ze leveren ons lichaam energie en warmte en zijn daarnaast dragers van belangrijke vitamines. Sommige volvette producten, zoals avocado, zijn zelfs zo voedzaam dat ze superfoods worden genoemd.
Vet eten draagt bij aan je slanke zelf
Maaltijden met gezonde vetten zijn enorm verzadigend, waardoor je minder snel naar ongezonde tussendoortjes grijpt. De energie uit vetten komt bovendien langzaam vrij, zodat je lichaam alle tijd heeft om deze als brandstof te verbruiken. Daardoor is er geen sprake van overtollige energie waar je lijf iets mee moet.
Uit onderzoeken blijkt dan ook dat vet je kan helpen een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Overtollige energie slaat je lichaam immers op als vetreserve voor later. Daar heb je bij het eten van gezonde vetten dus geen last van. Bovendien gebruikt je lichaam vetten om verzadigingshormonen aan te maken. Nóg een reden om meer gezonde vetten te eten.
LEES OOK: 7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten.
Gezonde vetten versterken je gezondheid
Gezonde vetten zijn niet alleen goed voor je huid en haren. De omega 3-vetzuren in noten en vette vis zijn versterken ook nog eens de gezondheid van je hersenen en hart. Net als de vetten in olijfolie en avocado trouwens. Daardoor kunnen ze bijdragen aan een opgewekt humeur, een helder hoofd, gezonde aders en een gezonde hartritme.
Zet de bovengenoemde vette producten dus vooral op het menu als je streeft naar een goede gezondheid. Sommige experts zien dat diabetespatiënten beter worden door een vetrijk dieet. Nóg een reden om meer gezonde vetten aan je eetpatroon toe te voegen.
Slechte vetten, zoals transvetten en gehydrogeneerde oliën, laat je het beste zoveel mogelijk staan. Je vindt ze in veel plantaardige oliën, kant-en-klare producten, gefrituurde etenswaren en sommige margarines.
Goed voor je huid en ademhalingswegen
Je longen zijn bekleed met een substantie die bestaat uit verzadigde vetten. Precies die vetten in volvette zuivel, boter en kokosnoot. Krijg je niet voldoende verzadigde vetten binnen, dan kan dat een negatief effect hebben op je gezondheid.
Er is een onderzoek dat de link legt tussen het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde vetten en het ontstaan van astma, eczeem en allergische rhinitis (zoals hooikoorts).
Goed voor de vruchtbaarheid
Je lichaam maakt gebruik van vetten voor de aanmaak van geslachtshormonen, zoals oestrogeen en testosteron. Op deze manier dragen vetten bij aan je vruchtbaarheid.
Vet is goed voor ons cholesterol
Niet alleen omega 3-vetzuren, maar ook cholesterol hebben we nodig voor een gezonde hersenwerking en andere lichamelijke processen. Dit type vet is jarenlang verguisd, maar lijkt nu langzaam aan een comeback te werken.
Cholesterol in etenswaren, zoals eieren, hoeft namelijk niet te leiden tot een verhoging van het slechte LDL-cholesterol in je lijf. Ons lichaam maakt immers zelf de grootste hoeveelheid cholesterol aan.
Het is zelfs zo dat gezonde vetten helpen om ongezonde, kleine LDL-deeltjes in minder schadelijke grote LDL-deeltjes om te zetten. Op deze manieren bewijzen vette voedingsmiddelen, zoals noten, hun waarde als het om ons cholesterol gaat.
Tip: Volg nu mijn online programma in 21 dagen slanker, een onderdeel in het online programma in 8 weken hormonaal in balans! Waarin ik je 3 weken lang online begeleid om weer op gewicht te komen, of kilo’s kwijt te raken.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
15 februari 2017
FRIET
9 juli 2016
Sinaasappelkip (kids love it)
27 juli 2014
Glutenvrij diner!
16 november 2016
Interview Vriendin
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
10 september 2018
Dit is waarom CBD olie zo goed voor je is!
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
30 maart 2019
Heerlijke en makkelijke ontbijt tip: overnight oats
16 maart 2014
Sportieve girls in Utopia!
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
1 december 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –