Jarenlang zijn we bang gemaakt voor vetten. Van vetten werd je dik, zo was de stelling. Toch hebben vetarme diëten er niet voor gezorgd dat we slanker zijn geworden. Steeds meer mensen en ook kinderen hebben obesitas ofwel ernstig overgewicht. Tijd om het roer om te gooien en meer vet te gaan eten. En wel om deze redenen:
Vetten hebben we nodig
Experts zijn het erover eens: gezonde vetten hebben we net zo hard nodig als gezonde koolhydraten en eiwitten. Vetten zijn niet voor niets macronutriënten. Ze leveren ons lichaam energie en warmte en zijn daarnaast dragers van belangrijke vitamines. Sommige volvette producten, zoals avocado, zijn zelfs zo voedzaam dat ze superfoods worden genoemd.
Vet eten draagt bij aan je slanke zelf
Maaltijden met gezonde vetten zijn enorm verzadigend, waardoor je minder snel naar ongezonde tussendoortjes grijpt. De energie uit vetten komt bovendien langzaam vrij, zodat je lichaam alle tijd heeft om deze als brandstof te verbruiken. Daardoor is er geen sprake van overtollige energie waar je lijf iets mee moet.
Uit onderzoeken blijkt dan ook dat vet je kan helpen een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Overtollige energie slaat je lichaam immers op als vetreserve voor later. Daar heb je bij het eten van gezonde vetten dus geen last van. Bovendien gebruikt je lichaam vetten om verzadigingshormonen aan te maken. Nóg een reden om meer gezonde vetten te eten.
LEES OOK: 7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten.
Gezonde vetten versterken je gezondheid
Gezonde vetten zijn niet alleen goed voor je huid en haren. De omega 3-vetzuren in noten en vette vis zijn versterken ook nog eens de gezondheid van je hersenen en hart. Net als de vetten in olijfolie en avocado trouwens. Daardoor kunnen ze bijdragen aan een opgewekt humeur, een helder hoofd, gezonde aders en een gezonde hartritme.
Zet de bovengenoemde vette producten dus vooral op het menu als je streeft naar een goede gezondheid. Sommige experts zien dat diabetespatiënten beter worden door een vetrijk dieet. Nóg een reden om meer gezonde vetten aan je eetpatroon toe te voegen.
Slechte vetten, zoals transvetten en gehydrogeneerde oliën, laat je het beste zoveel mogelijk staan. Je vindt ze in veel plantaardige oliën, kant-en-klare producten, gefrituurde etenswaren en sommige margarines.
Goed voor je huid en ademhalingswegen
Je longen zijn bekleed met een substantie die bestaat uit verzadigde vetten. Precies die vetten in volvette zuivel, boter en kokosnoot. Krijg je niet voldoende verzadigde vetten binnen, dan kan dat een negatief effect hebben op je gezondheid.
Er is een onderzoek dat de link legt tussen het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde vetten en het ontstaan van astma, eczeem en allergische rhinitis (zoals hooikoorts).
Goed voor de vruchtbaarheid
Je lichaam maakt gebruik van vetten voor de aanmaak van geslachtshormonen, zoals oestrogeen en testosteron. Op deze manier dragen vetten bij aan je vruchtbaarheid.
Vet is goed voor ons cholesterol
Niet alleen omega 3-vetzuren, maar ook cholesterol hebben we nodig voor een gezonde hersenwerking en andere lichamelijke processen. Dit type vet is jarenlang verguisd, maar lijkt nu langzaam aan een comeback te werken.
Cholesterol in etenswaren, zoals eieren, hoeft namelijk niet te leiden tot een verhoging van het slechte LDL-cholesterol in je lijf. Ons lichaam maakt immers zelf de grootste hoeveelheid cholesterol aan.
Het is zelfs zo dat gezonde vetten helpen om ongezonde, kleine LDL-deeltjes in minder schadelijke grote LDL-deeltjes om te zetten. Op deze manieren bewijzen vette voedingsmiddelen, zoals noten, hun waarde als het om ons cholesterol gaat.
Tip: Volg nu mijn online programma in 21 dagen slanker, een onderdeel in het online programma in 8 weken hormonaal in balans! Waarin ik je 3 weken lang online begeleid om weer op gewicht te komen, of kilo’s kwijt te raken.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 september 2016
DE SELFMADE SPORTCOACH: HOE KRIJG IK MEZELF DE GYM IN?
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
14 juni 2019
De gezondste vetten en oliën om mee te koken!
9 juni 2014
Touwtje springen is healthyproof!
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
22 maart 2016
Helende vitamine C smoothie
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
21 november 2016
Insecten eten is populairder dan ooit, durf jij het aan?
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
13 mei 2016
Guacamole Nori Roll
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
7 september 2016
10 TIPS VOOR EEN EXTRA LANG ZOMERGEVOEL
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
10 november 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –