Vaderdag vraagt om pizza’s! Maar dat is helaas niet zo’n heel gezonde keuze, zeker niet op basis van wit broodmeel. Daarom een recept voor een flammkuchen op speltbasis. Een steeds populairdere dunne pizza die oorspronkelijk uit de Elzas-streek komt. De originele klassieke flammkuchen eet je met crème fraîche, uien, spek en kaas. Je kunt hem als hoofdgerecht eten maar ook als snack. Extra goed nieuws, je maakt hem heel makkelijk zelf, en dat hoeft echt niet ongezond te zijn!
VADERDAG VRAAGT OM PIZZA!
Dus wil jij op Vaderdag een gezondere optie dan pizza voor je vriend/man/vader? Maak dan deze minstens zo lekkere flammkuchen. Met een paar ingrediënten én een beetje geduld kun je aan de slag! Lees gauw verder voor 3 heerlijke varianten!
Wat heb je nodig voor ±3 personen?
Bodem
250 gram speltbloem
150 gram speltmeel
1 zakje gist
275 ml water
Zout (mespuntje)
scheutje olijfolie
Cheatday: Klassiek Beleg
2 uien
Zakje Gruyère kaas (lekker pittig)/of rasp een stuk kaas (150 gram)
125 gram crème fraîche light of als vervanger: hüttenkäse/zure room of sojaroom
125 gram magere spekblokjes
optioneel: champignon
Healthy day: gezonde varianten
Optie 1
- verse spinazie, ui, geitenkaas
Optie 2
- tonijn, olijven(tapenade), rucola
Optie 3
- zalm, wasabimayonaise, veldsla
Extra benodigdheden
Deegroller
Kom
Bakpapier
Extra speltbloem
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 250 graden.
- Meng de speltbloem en meel met het zakje gist, water, olijfolie en zout in een kom. Kneed tot een soepel deeg. De bol die je overhoudt moet absoluut niet teveel plakken. Voeg dus eventueel nog wat bloem toe. Doe dit een beetje op gevoel. Zorg ervoor dat je los nog wat extra bloem in de kom laat liggen, zodat het deeg niet blijft plakken. Laat het deeg afgedekt 1 uur rijzen op kamertemperatuur. Het zou in principe genoeg moeten zijn voor 3 bodems. Afhankelijk van het formaat van je bakplaat/oven.
- Rol het deeg uit op bakpapier die je al op passend formaat hebt neergelegd op de bakplaat. Rol uit tot ongeveer 0.5 cm dik. 15 a 20 minuten in de oven laten, tot de bodem er lekker knapperig uitziet en iets goudbruin. * Je kunt ervoor kiezen om het beleg (op de sla na) al mee te bakken in de oven, maar je kunt het ook naar wens eerst de bodem bakken en daarna beleggen.
- In de tussentijd kun je al wat voorwerk doen door alle ingrediënten voor het beleg klaar te leggen en/of te snijden. Als je dit samen doet dan is het leuk de ingrediënten in kommetjes te verdelen.
- Haal de pizza’s uit de oven, (beleg eventueel met alle overige ingrediënten), en heb een heerlijke vaderdag!
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Nog meer inspiratie voor een culinaire vaderdag?
Wijngenietgids
Eindelijk wat anders dan een suf boek over wijnen. De Wijngenietgids is een kruising tussen boek en magazine en speelt in op de nieuwe trend van wijnbeleving. Van topauteur Hubrecht Duijker. 17,95 in de winkel!
Vegetarische papa’s
Oke, voor papa’s die vegetarisch willen eten maar dan wel met echte mannentaal. Meer hoeven we niet te verklappen. Het leukste, grofste en beste vegetarische kookboek van het jaar. 24,95 in de winkel!
Tien heerlijke snacks
Een heerlijke korte verhalenbundel van ‘de Roald Dahl van de lage landen’, Laurens Nutbey. Korte, hilarische plots met sterke ontroerende dialogen en ontknopingen die je nooit ziet aankomen. Tien heerlijke snacks voor de kortlezer, zoals de auteur zelf zegt. 10,00 in de winkel!
Papa Kazmi
Toen Papa Kazmi in 2012 samen met zijn kinderen een restaurant begon in Delft, had hij nooit durven dromen dat hij daarmee internationaal bekend zou worden. Drie jaar later verschijnt zijn ‘hotspot’ Hills & Mills bijna wekelijks in de media, kookt hij live op TV en vloog er een journaliste over om hem voor een grote internationale krant te interviewen. Grootste tijd voor een eigen kookboek, vonden zijn kinderen. Benieuwd naar de meer dan 80 gezonde, hartverwarmende, lekkere recepten uit de moderne Indiase keuken. Je kunt het boek hier bestellen.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
27 november 2018
Wil je jouw metabolisme een boost geven? Ga langzamer leven!
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
27 juni 2018
Frozen Summer Snack
9 juli 2014
Frisse mango-kwarktaart
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
9 september 2018
Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
1 augustus 2016
HEALTH Q&A: SIBA MTONGANA
1 september 2014
Quinoa; een true superfood!
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
26 augustus 2016
FRISSE ZOMERSE SNACKS
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
9 december 2018
10 redenen om het Paleo dieet te volgen
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
16 maart 2014
Sportieve girls in Utopia!
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
29 december 2017
De anti-kater pil
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
21 juni 2018
Bloemkoolpizza met verse groenten
4 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Tilburg
16 december 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –