Vaderdag vraagt om pizza’s! Maar dat is helaas niet zo’n heel gezonde keuze, zeker niet op basis van wit broodmeel. Daarom een recept voor een flammkuchen op speltbasis. Een steeds populairdere dunne pizza die oorspronkelijk uit de Elzas-streek komt. De originele klassieke flammkuchen eet je met crème fraîche, uien, spek en kaas. Je kunt hem als hoofdgerecht eten maar ook als snack. Extra goed nieuws, je maakt hem heel makkelijk zelf, en dat hoeft echt niet ongezond te zijn!
VADERDAG VRAAGT OM PIZZA!
Dus wil jij op Vaderdag een gezondere optie dan pizza voor je vriend/man/vader? Maak dan deze minstens zo lekkere flammkuchen. Met een paar ingrediënten én een beetje geduld kun je aan de slag! Lees gauw verder voor 3 heerlijke varianten!
Wat heb je nodig voor ±3 personen?
Bodem
250 gram speltbloem
150 gram speltmeel
1 zakje gist
275 ml water
Zout (mespuntje)
scheutje olijfolie
Cheatday: Klassiek Beleg
2 uien
Zakje Gruyère kaas (lekker pittig)/of rasp een stuk kaas (150 gram)
125 gram crème fraîche light of als vervanger: hüttenkäse/zure room of sojaroom
125 gram magere spekblokjes
optioneel: champignon
Healthy day: gezonde varianten
Optie 1
- verse spinazie, ui, geitenkaas
Optie 2
- tonijn, olijven(tapenade), rucola
Optie 3
- zalm, wasabimayonaise, veldsla
Extra benodigdheden
Deegroller
Kom
Bakpapier
Extra speltbloem
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 250 graden.
- Meng de speltbloem en meel met het zakje gist, water, olijfolie en zout in een kom. Kneed tot een soepel deeg. De bol die je overhoudt moet absoluut niet teveel plakken. Voeg dus eventueel nog wat bloem toe. Doe dit een beetje op gevoel. Zorg ervoor dat je los nog wat extra bloem in de kom laat liggen, zodat het deeg niet blijft plakken. Laat het deeg afgedekt 1 uur rijzen op kamertemperatuur. Het zou in principe genoeg moeten zijn voor 3 bodems. Afhankelijk van het formaat van je bakplaat/oven.
- Rol het deeg uit op bakpapier die je al op passend formaat hebt neergelegd op de bakplaat. Rol uit tot ongeveer 0.5 cm dik. 15 a 20 minuten in de oven laten, tot de bodem er lekker knapperig uitziet en iets goudbruin. * Je kunt ervoor kiezen om het beleg (op de sla na) al mee te bakken in de oven, maar je kunt het ook naar wens eerst de bodem bakken en daarna beleggen.
- In de tussentijd kun je al wat voorwerk doen door alle ingrediënten voor het beleg klaar te leggen en/of te snijden. Als je dit samen doet dan is het leuk de ingrediënten in kommetjes te verdelen.
- Haal de pizza’s uit de oven, (beleg eventueel met alle overige ingrediënten), en heb een heerlijke vaderdag!
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Nog meer inspiratie voor een culinaire vaderdag?
Wijngenietgids
Eindelijk wat anders dan een suf boek over wijnen. De Wijngenietgids is een kruising tussen boek en magazine en speelt in op de nieuwe trend van wijnbeleving. Van topauteur Hubrecht Duijker. 17,95 in de winkel!
Vegetarische papa’s
Oke, voor papa’s die vegetarisch willen eten maar dan wel met echte mannentaal. Meer hoeven we niet te verklappen. Het leukste, grofste en beste vegetarische kookboek van het jaar. 24,95 in de winkel!
Tien heerlijke snacks
Een heerlijke korte verhalenbundel van ‘de Roald Dahl van de lage landen’, Laurens Nutbey. Korte, hilarische plots met sterke ontroerende dialogen en ontknopingen die je nooit ziet aankomen. Tien heerlijke snacks voor de kortlezer, zoals de auteur zelf zegt. 10,00 in de winkel!
Papa Kazmi
Toen Papa Kazmi in 2012 samen met zijn kinderen een restaurant begon in Delft, had hij nooit durven dromen dat hij daarmee internationaal bekend zou worden. Drie jaar later verschijnt zijn ‘hotspot’ Hills & Mills bijna wekelijks in de media, kookt hij live op TV en vloog er een journaliste over om hem voor een grote internationale krant te interviewen. Grootste tijd voor een eigen kookboek, vonden zijn kinderen. Benieuwd naar de meer dan 80 gezonde, hartverwarmende, lekkere recepten uit de moderne Indiase keuken. Je kunt het boek hier bestellen.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
19 september 2019
Geef je standaard koffietje een twist met deze tips
25 juni 2015
Eivissa Food
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
17 september 2015
Ontbijt ijs
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
1 november 2018
Wat doet massage met je lichaam?
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
17 oktober 2017
Wist jij dit? Zitten is het nieuwe roken
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
29 april 2019
Deze voeding is funest voor je hormonen
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
2 september 2017
Snel ontbijtje voor morgenochtend?
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
27 oktober 2018
Recept voor gezonde chocoladebrownie
30 augustus 2018
Gezonder leven doe je zo!
9 april 2019
8 Fijne detox tips voor het hele jaar door
6 februari 2021
Dit is de reden waarom we meer vetten moeten eten
5 mei 2014
De multifunctie van kokosolie!
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
28 juli 2015
Uit Paulines keuken
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
19 juni 2019
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –