In de Mediterrane keuken wordt veelvuldig gebruik gemaakt van olijfolie. En weet je wat het fijne hiervan is? Naast dat een goede extra vergine olijfolie natuurlijk een heerlijke smaakmaker is, helpt het ook om ontstekingen te remmen. Maak dus wat meer gebruik van deze geweldige olie in je keuken!
Het belang van vet
“No fat, no future”, ofwel, we kunnen niet zonder vet. Dit komt omdat vet heel veel verschillende functies heeft in het lichaam.
- Vetten leveren energie. Ze worden in het lichaam opgeslagen als verzadigd vet om het in schaarse tijden te kunnen gebruiken als brandstof.
- Vetten zijn nodig om de in vet oplosbare vitaminen te transporteren.
- De meervoudig onverzadigde vetten spelen een hele belangrijke rol binnen ons zenuwstelsel. We vinden vetten in de celwanden om deze te beschermen.
- Ze zijn een grondstof voor hormonen. Vooral de welbekende onverzadigde vetzuren hebben hormoon achtige functies. Deze onverzadigde vetzuren zijn essentieel. Dat wil zeggen dat we ze uit onze voeding moeten halen, want ze kunnen niet door ons lichaam aangemaakt worden.
- Vet geeft ook een verzadigingsgevoel, het werkt positief op de stoelgang en is een smaakmaker.
De gezonde eigenschappen van olijfolie
Vetten worden ingedeeld in verzadigd vet, enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet. Olijfolie is meervoudig onverzadigd en valt onder de categorie ‘neutrale oliën’. Wat betekent dat het ontstekingsremmend of niet-bevorderend is. Het bestaat voornamelijk uit enkelvoudige omega-9 vetzuren, waaronder oliezuur. Omega-9 heeft een gezondheidsbevorderende werking. Onder andere op de cholesterolspiegel van het lichaam. De voordelen van olijfolie zijn veelal toe te schrijven aan de polyfenolen die er in zitten. Polyfenolen zorgen voor de kleurrijke delen van fruit en groenten.
- Een goede kwaliteit omega-9 vetzuur heeft een anti-oxiderende werking. Dit wil zeggen dat het de
- De polyfeolen oleocanthal en fytosterol hebben een ontstekingsremmende effect. Deze werken pijn-, ontstekings-, en koortsremmend. Vandaar dat je olijfolie goed kan gebruiken als je last hebt van ontstekingen. Hiermee bedoelen we ontstekingen zoals gingivitis en parodontitis
- Polyfenolen beschermen de vaatwanden, de hersenen en het DNA
- Polyfenolen verminderen de afzet van vetachtige stoffen en zorgen voor een daling van het LDL-cholesterol (het slechte cholesterol)
- Olijfolie heeft een anti-aging effect, wat ook toe te schrijven is aan polyfenolen
Olijfolie in de keuken
Als je last hebt van tandvlees ontstekingen dan wil je wellicht meer olijfolie gaan gebruiken. Welke kan je dan het beste kopen? Helaas heeft niet iedere olie evenveel gezondheidsbevorderende stoffen. Om van de voordelen te kunnen genieten is het belangrijk om op zoek te gaan naar een olie van goede kwaliteit.
Een goede olijfolie mag het etiket ‘Extra Vergine’ dragen. Het moet naar rijpe, groene olijven ruiken en smaken. Een olie die geperst is van groene olijven bevat namelijk veel polyfenolen. Je kunt olijfolie het beste koud gebruiken, want als je het verhit dan verliest het zijn gezonde eigenschappen. Het is wel mogelijk om olijfolie te verwarmen, omdat het hoofdzakelijk bestaat uit oliezuur. Koop oliën altijd in kleine donkere flessen en bewaar ze op een donkere koele plaats.
Tekst: Yvonne Kort
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
30 december 2014
Chocolade notenpasta taartjes
13 januari 2021
Hoe een gezonde bloedsuikerspiegel je helpt met afvallen
21 november 2016
Insecten eten is populairder dan ooit, durf jij het aan?
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
28 februari 2018
Dit moet je (w)eten. 4 x snelle tips voor milieubewuste voeding
6 april 2018
Zelf waterkefir maken doe je zo
28 februari 2023
Eiwitten, waarom hebben we die nodig?
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
9 juni 2016
Rode linzensoep
7 januari 2022
Bieten ontbijtsmoothie
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
20 oktober 2015
Glutenvrije & raw chocoladetaart
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
14 december 2018
Cadeautip: Keramische pannenset
28 maart 2021
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –