Waar kies je voor als je biologisch kiest?
Een biologisch assortiment vind je bijna overal terug tegenwoordig. Kiezen voor biologische producten is daarmee stukken makkelijker dan jaren terug. Maar waar kies je dan eigenlijk voor?
Uitgangspunt voor een biologisch assortiment
Het uitgangspunt voor een biologisch assortiment startte met het idee om geen onnatuurlijke producten op het land te verwerken. Denk aan gebruik van kunstmest en dier geneesmiddelen -zoals antibiotica- voor het vee.
En nu?
Dit was pas het begin. Boeren gingen ook andere voedingsmiddelen biologisch produceren. Dat betekende fruit en groente die zonder chemische bestrijdingsmiddelen groeide, en diervriendelijk gemaakte vleesproducten. Uitgangspunt hierbij bleef het toepassen van middelen én methodes die niet schadelijk zijn voor de natuur, mens én dier en ook het evenwicht hiertussen kunnen herstellen of bewaren.
Kortom, biologische producten zijn tot stand gekomen zonder gebruik van:
- Kunstmest
- Chemische bestrijdingsmiddelen
- Antibiotica
- Synthetische geur-kleur en smaakstoffen en conserveermiddelen
- Genetisch gemodificeerde organismen (Ggo’s). Dat zijn planten en dieren waarvan men het dna heeft gewijzigd en het daardoor andere eigenschappen heeft meegekregen.
Keurmerk
Een biologisch product herken je aan de naam en aan het keurmerk. Het Europese bio-logo is per 2012 wettelijk verplicht. Je ziet vaak nog het oude EKO- keurmerk voorbij komen op verpakkingen.
Biologisch eten is gezonder?
Alles wat je eet en drinkt bepaalt hoe gezond je huidige levenswijze is. Het is dus moeilijk te zeggen in hoeverre biologisch voedsel jou als individu helpt gezonder te leven. Het gaat om het totaalpakket. Daarnaast verschilt ook elk product in samenstelling (fruit/groente), afhankelijk van onder andere het seizoen en de regio waarin het product tot stand is gekomen. Doe dus altijd waar jij je goed bij voelt. Maar biologisch is sowieso een goede keuze als jij je steentje wilt bijdragen aan dierenwelzijn , milieu, klimaat en natuur.
Biologisch nog niet logisch voor jou?
Wat facts op een rij
- Om verwarring te voorkomen: biologische producten worden ook verkocht onder de namen: ecologisch of organic
- Vroeger werd er bij biologische producten nadruk gelegd op de natuurlijk en diervriendelijke aspecten van de voeding, de eerlijkere handel, en het sparen van het milieu.
Nu de marketing biologisch eten een ‘verjongingskuur’ heeft gegeven komt de nadruk steeds meer te liggen op smaak van het product, authenticiteit, ambacht en ‘product uit de regio’ in plaat van ‘alleen maar’ biologisch - Vorig jaar werd er in Nederland in totaal meer dan 1 miljard euro uitgegeven aan biologische producten*. Dit wordt -naar verwachting- alleen nog maar meer. Logisch, want het gaat beter met de economie, en ook zijn we met zijn allen een stuk bewuster geworden als het om gezondheid gaat
- Biologische keuzes worden vooral gemaakt in de koffie/thee/koek en cacao schappen
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Bron: *Onderzoek door economisch bureau van ABN AMRO
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 maart 2016
Detox kan elke dag
24 juni 2016
Sushi + donut = Sushidonut
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
7 april 2016
Ratatouille: een perfect zoetig groentegerecht
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
17 september 2015
Ontbijt ijs
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
3 september 2018
Groente uit de zee is gezond! Maar waarom?
26 november 2018
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te weinig slaapt
27 juni 2018
Frozen Summer Snack
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
8 mei 2014
Mom in shape
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
23 mei 2019
Zwanger worden gaat sneller met deze tips!
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
6 juni 2016
Vitamine D, wat moet je daar nu mee?
25 juni 2015
Eivissa Food
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
6 oktober 2014
Eetdagboek review
13 april 2020
5 Gezonde manieren om je dag goed te beginnen
7 januari 2022
Bieten ontbijtsmoothie
3 juni 2016
10 x motiverende quotes!
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
3 september 2015
Boerenkoolchips
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
9 september 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –