Waar kies je voor als je biologisch kiest?
Een biologisch assortiment vind je bijna overal terug tegenwoordig. Kiezen voor biologische producten is daarmee stukken makkelijker dan jaren terug. Maar waar kies je dan eigenlijk voor?
Uitgangspunt voor een biologisch assortiment
Het uitgangspunt voor een biologisch assortiment startte met het idee om geen onnatuurlijke producten op het land te verwerken. Denk aan gebruik van kunstmest en dier geneesmiddelen -zoals antibiotica- voor het vee.
En nu?
Dit was pas het begin. Boeren gingen ook andere voedingsmiddelen biologisch produceren. Dat betekende fruit en groente die zonder chemische bestrijdingsmiddelen groeide, en diervriendelijk gemaakte vleesproducten. Uitgangspunt hierbij bleef het toepassen van middelen én methodes die niet schadelijk zijn voor de natuur, mens én dier en ook het evenwicht hiertussen kunnen herstellen of bewaren.
Kortom, biologische producten zijn tot stand gekomen zonder gebruik van:
- Kunstmest
- Chemische bestrijdingsmiddelen
- Antibiotica
- Synthetische geur-kleur en smaakstoffen en conserveermiddelen
- Genetisch gemodificeerde organismen (Ggo’s). Dat zijn planten en dieren waarvan men het dna heeft gewijzigd en het daardoor andere eigenschappen heeft meegekregen.
Keurmerk
Een biologisch product herken je aan de naam en aan het keurmerk. Het Europese bio-logo is per 2012 wettelijk verplicht. Je ziet vaak nog het oude EKO- keurmerk voorbij komen op verpakkingen.
Biologisch eten is gezonder?
Alles wat je eet en drinkt bepaalt hoe gezond je huidige levenswijze is. Het is dus moeilijk te zeggen in hoeverre biologisch voedsel jou als individu helpt gezonder te leven. Het gaat om het totaalpakket. Daarnaast verschilt ook elk product in samenstelling (fruit/groente), afhankelijk van onder andere het seizoen en de regio waarin het product tot stand is gekomen. Doe dus altijd waar jij je goed bij voelt. Maar biologisch is sowieso een goede keuze als jij je steentje wilt bijdragen aan dierenwelzijn , milieu, klimaat en natuur.
Biologisch nog niet logisch voor jou?
Wat facts op een rij
- Om verwarring te voorkomen: biologische producten worden ook verkocht onder de namen: ecologisch of organic
- Vroeger werd er bij biologische producten nadruk gelegd op de natuurlijk en diervriendelijke aspecten van de voeding, de eerlijkere handel, en het sparen van het milieu.
Nu de marketing biologisch eten een ‘verjongingskuur’ heeft gegeven komt de nadruk steeds meer te liggen op smaak van het product, authenticiteit, ambacht en ‘product uit de regio’ in plaat van ‘alleen maar’ biologisch - Vorig jaar werd er in Nederland in totaal meer dan 1 miljard euro uitgegeven aan biologische producten*. Dit wordt -naar verwachting- alleen nog maar meer. Logisch, want het gaat beter met de economie, en ook zijn we met zijn allen een stuk bewuster geworden als het om gezondheid gaat
- Biologische keuzes worden vooral gemaakt in de koffie/thee/koek en cacao schappen
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Bron: *Onderzoek door economisch bureau van ABN AMRO
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
10 september 2018
Dit is waarom CBD olie zo goed voor je is!
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
6 oktober 2014
Eetdagboek review
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
10 november 2015
Viv Health Event
13 juli 2016
NATUURLIJKE GRIP OP JE CYCLUS!
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
24 mei 2018
Vegan hotspots in Como (Italië)
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
18 juni 2021
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
5 juni 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –