Waar kies je voor als je biologisch kiest?
Een biologisch assortiment vind je bijna overal terug tegenwoordig. Kiezen voor biologische producten is daarmee stukken makkelijker dan jaren terug. Maar waar kies je dan eigenlijk voor?
Uitgangspunt voor een biologisch assortiment
Het uitgangspunt voor een biologisch assortiment startte met het idee om geen onnatuurlijke producten op het land te verwerken. Denk aan gebruik van kunstmest en dier geneesmiddelen -zoals antibiotica- voor het vee.
En nu?
Dit was pas het begin. Boeren gingen ook andere voedingsmiddelen biologisch produceren. Dat betekende fruit en groente die zonder chemische bestrijdingsmiddelen groeide, en diervriendelijk gemaakte vleesproducten. Uitgangspunt hierbij bleef het toepassen van middelen én methodes die niet schadelijk zijn voor de natuur, mens én dier en ook het evenwicht hiertussen kunnen herstellen of bewaren.
Kortom, biologische producten zijn tot stand gekomen zonder gebruik van:
- Kunstmest
- Chemische bestrijdingsmiddelen
- Antibiotica
- Synthetische geur-kleur en smaakstoffen en conserveermiddelen
- Genetisch gemodificeerde organismen (Ggo’s). Dat zijn planten en dieren waarvan men het dna heeft gewijzigd en het daardoor andere eigenschappen heeft meegekregen.
Keurmerk
Een biologisch product herken je aan de naam en aan het keurmerk. Het Europese bio-logo is per 2012 wettelijk verplicht. Je ziet vaak nog het oude EKO- keurmerk voorbij komen op verpakkingen.
Biologisch eten is gezonder?
Alles wat je eet en drinkt bepaalt hoe gezond je huidige levenswijze is. Het is dus moeilijk te zeggen in hoeverre biologisch voedsel jou als individu helpt gezonder te leven. Het gaat om het totaalpakket. Daarnaast verschilt ook elk product in samenstelling (fruit/groente), afhankelijk van onder andere het seizoen en de regio waarin het product tot stand is gekomen. Doe dus altijd waar jij je goed bij voelt. Maar biologisch is sowieso een goede keuze als jij je steentje wilt bijdragen aan dierenwelzijn , milieu, klimaat en natuur.
Biologisch nog niet logisch voor jou?
Wat facts op een rij
- Om verwarring te voorkomen: biologische producten worden ook verkocht onder de namen: ecologisch of organic
- Vroeger werd er bij biologische producten nadruk gelegd op de natuurlijk en diervriendelijke aspecten van de voeding, de eerlijkere handel, en het sparen van het milieu.
Nu de marketing biologisch eten een ‘verjongingskuur’ heeft gegeven komt de nadruk steeds meer te liggen op smaak van het product, authenticiteit, ambacht en ‘product uit de regio’ in plaat van ‘alleen maar’ biologisch - Vorig jaar werd er in Nederland in totaal meer dan 1 miljard euro uitgegeven aan biologische producten*. Dit wordt -naar verwachting- alleen nog maar meer. Logisch, want het gaat beter met de economie, en ook zijn we met zijn allen een stuk bewuster geworden als het om gezondheid gaat
- Biologische keuzes worden vooral gemaakt in de koffie/thee/koek en cacao schappen
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Bron: *Onderzoek door economisch bureau van ABN AMRO
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
24 augustus 2018
Waarom Franse vrouwen zo slank blijven
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
23 maart 2015
Dopper winnen
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
4 oktober 2017
Help mij water drinken
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
5 november 2015
Recept voor Viv’s smakelijke herfst smoothie
25 november 2018
Wat is L-Glutamine?
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
25 maart 2016
Dadeltaart met bessen, cacao, kokos en karamel.
2 november 2018
Spirulina voor een betere gezondheid
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
2 augustus 2016
EEN STRALENDE HUID MET DIT ZOMER SAPJE
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
30 december 2014
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –