Waar kies je voor als je biologisch kiest?
Een biologisch assortiment vind je bijna overal terug tegenwoordig. Kiezen voor biologische producten is daarmee stukken makkelijker dan jaren terug. Maar waar kies je dan eigenlijk voor?
Uitgangspunt voor een biologisch assortiment
Het uitgangspunt voor een biologisch assortiment startte met het idee om geen onnatuurlijke producten op het land te verwerken. Denk aan gebruik van kunstmest en dier geneesmiddelen -zoals antibiotica- voor het vee.
En nu?
Dit was pas het begin. Boeren gingen ook andere voedingsmiddelen biologisch produceren. Dat betekende fruit en groente die zonder chemische bestrijdingsmiddelen groeide, en diervriendelijk gemaakte vleesproducten. Uitgangspunt hierbij bleef het toepassen van middelen én methodes die niet schadelijk zijn voor de natuur, mens én dier en ook het evenwicht hiertussen kunnen herstellen of bewaren.
Kortom, biologische producten zijn tot stand gekomen zonder gebruik van:
- Kunstmest
- Chemische bestrijdingsmiddelen
- Antibiotica
- Synthetische geur-kleur en smaakstoffen en conserveermiddelen
- Genetisch gemodificeerde organismen (Ggo’s). Dat zijn planten en dieren waarvan men het dna heeft gewijzigd en het daardoor andere eigenschappen heeft meegekregen.
Keurmerk
Een biologisch product herken je aan de naam en aan het keurmerk. Het Europese bio-logo is per 2012 wettelijk verplicht. Je ziet vaak nog het oude EKO- keurmerk voorbij komen op verpakkingen.
Biologisch eten is gezonder?
Alles wat je eet en drinkt bepaalt hoe gezond je huidige levenswijze is. Het is dus moeilijk te zeggen in hoeverre biologisch voedsel jou als individu helpt gezonder te leven. Het gaat om het totaalpakket. Daarnaast verschilt ook elk product in samenstelling (fruit/groente), afhankelijk van onder andere het seizoen en de regio waarin het product tot stand is gekomen. Doe dus altijd waar jij je goed bij voelt. Maar biologisch is sowieso een goede keuze als jij je steentje wilt bijdragen aan dierenwelzijn , milieu, klimaat en natuur.
Biologisch nog niet logisch voor jou?
Wat facts op een rij
- Om verwarring te voorkomen: biologische producten worden ook verkocht onder de namen: ecologisch of organic
- Vroeger werd er bij biologische producten nadruk gelegd op de natuurlijk en diervriendelijke aspecten van de voeding, de eerlijkere handel, en het sparen van het milieu.
Nu de marketing biologisch eten een ‘verjongingskuur’ heeft gegeven komt de nadruk steeds meer te liggen op smaak van het product, authenticiteit, ambacht en ‘product uit de regio’ in plaat van ‘alleen maar’ biologisch - Vorig jaar werd er in Nederland in totaal meer dan 1 miljard euro uitgegeven aan biologische producten*. Dit wordt -naar verwachting- alleen nog maar meer. Logisch, want het gaat beter met de economie, en ook zijn we met zijn allen een stuk bewuster geworden als het om gezondheid gaat
- Biologische keuzes worden vooral gemaakt in de koffie/thee/koek en cacao schappen
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Bron: *Onderzoek door economisch bureau van ABN AMRO
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
8 maart 2016
Detox kan elke dag
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
30 augustus 2018
Gezonder leven doe je zo!
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
2 augustus 2016
EEN STRALENDE HUID MET DIT ZOMER SAPJE
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
25 juni 2016
O help…de puistjeszone
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
18 november 2020
Wat doet Vitamine D voor je body?
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
10 januari 2019
Fit en slank zonder te sporten? 5 tips!
13 juli 2016
NATUURLIJKE GRIP OP JE CYCLUS!
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
16 juli 2016
NECTARINE CLAFOUTIS: EASY & HEALTHY
21 juni 2016
femke Van der velden –
Marijke de Kruijff –
Levering is goed, heb mail gestuurd voor weekmenu dat bij help ik val niet af hoort aan te vragen zoals ik had gelezen op instagram maar krijg mail dat ze niet ieder mailtje persoonlijk kunnen beantwoorden.
Marieke Griffioen –
Heb een vraag gesteld zowel via personal Message insta als via een reactie op een verhaal waar je vraagt of er vragen zijn. Nog steeds geen antwoord ontvangen.