Kurkuma of Geelwortel is een wortelsoort die familie is van de Gemberwortel. Het heeft net als gember een pittige smaak en wordt voornamelijk gebruikt in de (Oosterse) keuken en als kleurmiddel.

Kurkuma als geneesmiddel

Geelwortel heeft een zeer heilzame werking. Al duizenden jaren gebruikt men het als geneesmiddel in de Indiase volksgeneeskunde (Ayurveda) en in de Chinese geneeskunst. Naar geelwortel zijn de meeste wetenschappelijke studies verricht. De ontstekingsremmende werking, de anti-kanker werking en de bescherming van hersenen tegen de ziekte van Alzheimer, zijn uitvoerig onderzocht. Deze onderzoeken werden positief bevonden.

Juicen

Een goede en heerlijke manier om geelwortel te verwerken is door het te juicen. Gebruik 2 à 3 cm van de wortel en juice het samen met bijvoorbeeld komkommer, spinazie, appel, limoen en bleekselderij. Maak ook eens deze lekkere kurkuma latte! Koop bij voorkeur de geelwortel van biologische teelt.

 

Tekst: Regina 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten