Het mineraal
Ijzer is een mineraal en komt in twee verschillende vormen voor in onze voeding: heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer komt enkel voor in dierlijke producten. Voorbeelden hiervan zijn vlees, vis en gevogelte. Non-heemijzer komt ook voor in dierlijke producten, maar komt in meerdere mate voor in natuurlijke producten. Voorbeelden hiervan zijn volkoren producten, groene bladgroenten en fruit.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van ijzer is leeftijd- en geslachtafhankelijk. Voor mannen is de ADH vastgesteld op 9 milligram per dag, voor vrouwen is dit 15 milligram.
Tekorten
Wereldwijd is een van de meest voorkomende tekorten op het gebied van voeding een ijzertekort. Tijdens periodes van groei, ontwikkeling en cruciale incidenten (zoals veel bloedverlies) heeft het lichaam meer ijzer nodig. Groepen die daarom een verhoogde kans hebben op een ijzertekort zijn kinderen, adolescenten, zwangere vrouwen en vrouwen tijdens lactatie/menstruatie. Daarnaast kunnen mensen met bepaalde darmziekten zoals coeliakie en de ziekte van Crohn een verhoogd risico hebben op een ijzertekort.
Wanneer je een tekort in je lichaam hebt, kun je hiervan nadelige gevolgen ervaren. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, een bleke huid, rusteloze benen en snel buiten adem raken. Ons lichaam heeft ijzer nodig voor de vorming van hemoglobine. Dit is een eiwit in het bloed dat zorgt voor het transport van zuurstof. Daarnaast ondersteunt ijzer het immuunsysteem en draagt het bij aan onze energievoorziening.
Opname door het lichaam
Ijzer wordt op verschillende manieren opgenomen door het lichaam, hierbij is een verschil tussen heemijzer en non-heemijzer. Van heemijzer nemen we gemiddeld 25% op, hierbij maakt het niet uit wat je ernaast eet. Bij de opname van non-heemijzer is dit anders. Hierbij hangt het percentage opname wel af van wat je ernaast eet. Een vitamine dat de opname van non-heemijzer bevordert is vitamine C. Als je dus bij een maaltijd producten rijk aan vitamine C eet (zoals groente en fruit), neemt je lichaam ijzer makkelijker op.
Voedingsmiddelen rijk aan ijzer (waarvan je het misschien niet verwacht!)
- Een portie gekookte quinoa (190 gram) bevat 2,9 milligram
- Een portie gekookte linzen (100 gram) bevat 2,9 milligram
- Een stukje biefstuk (100 gram) bevat 2,8 milligram
Een gekookt ei bevat 1,2 milligram ijzer
Tekst: Lilian van Weperen en Ingrid Wolters voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 september 2016
EEN SAPJE VOOR SNEL HERSTEL EN ‘ANTI-KATER’
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
6 juni 2016
Vitamine D, wat moet je daar nu mee?
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
18 november 2015
Viv’s Schoencadeautips!
2 mei 2016
Kleurige gevulde paprika’s met quinoa
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
25 juni 2021
Lekker in je bikini!
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
10 februari 2020
Molybdeen: onbekend maar essentieel voor je gezondheid
27 januari 2016
Viv’s heerlijke wintersmoothie
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
14 juli 2016
DRINK JIJ AL MATCHA THEE?
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
27 december 2021
7 tips om te detoxen na de feestdagen
12 januari 2016
Vivonline en Marleyspoon samenwerking
29 september 2022
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –