Bepaalde ‘gezonde’ voedingsmiddelen spelen een rol bij de ontwikkeling van auto-immuunziekten zoals de ziekte van Hashimoto. Hashimoto is een auto-immuunziekte waarbij de schildklier ontstoken raakt. Graag breng ik jou op de hoogte van de verborgen gevaren van deze ‘gezonde’ voeding.

Granen en zuivelproducten

Granen en zuivelproducten zijn denk ik het meest problematisch, aangezien de gemiddelde Nederlander dit dagelijks eet. Veel mensen ontwikkelen een immuunreactie tegen de lichaamsvreemde eiwitten uit granen en zuivel (gluten en caseïne). Het probleem is dat de eiwitten in deze voedingsmiddelen erg op lichaamseigen eiwitten lijken. Dit wordt moleculaire nabootsing (molecular mimicry) genoemd. Doordat de eiwitten zo erg op elkaar lijken kan het immuunsysteem zich vergissen en per ongeluk de lichaamseigen eiwitten, van bijvoorbeeld de schildklier, aan gaan vallen. Dit proces wordt auto-immuniteit genoemd. Als het immuunsysteem de schildklier aanvalt, en de schildklierfunctie vertraagd wordt, is er sprake van Hashimoto.

Met name glutenbevattende granen zoals tarwe, rogge, gerst, kamut en spelt zijn problematisch. Daarnaast zorgt het eiwit caseïne voor problemen. Dit zit in zuivelproducten zoals melk, karnemelk, kaas, yoghurt en kwark.

Sojaproducten

Sojabonen, sojamelk, sojayoghurt, tempé en tofu zijn helemaal niet gezond voor de Westerse mens. Soja behoort tot de peulvruchten, en die vatten veel schadelijke saponinen. Dit zijn zeepachtige stoffen die in staat zijn het darmslijmvlies kapot te maken. Het gevolg is een lekkende darm (leaky gut) en chronische laaggradige ontsteking. Dit staat aan de basis van vrijwel alle welvaartsziekten, dus ook Hashimoto.

Daarnaast remt soja de jodiumopname, waardoor je een jodiumtekort kunt oplopen. Jodium is nodig voor de aanmaak van schildklierhormonen. Een tekort aan jodium leidt tot een trage schildklier. Uit onderzoek blijkt dat de inname van soja de schildklierfunctie kan verminderen en een vergroting van de schildklier (struma) kan veroorzaken. Dit is met name het geval bij ouderen.

Praktische tips

Vermijd bovenstaande voedingsgroepen zoveel mogelijk. Hoe meer je ze vermijdt, hoe meer profijt je ervan zult hebben. Daarnaast is het belangrijk om de ontstekingsactiviteit te remmen door het herstellen van je mond- en darmslijmvlies. Voedingsmiddelen zoals avocado, aloë vera, bottenbouillon (niet van zoogdierbotten!) kunnen hierbij helpen. Daarnaast speelt het eiwitdeeltje L-glutamine een belangrijke rol bij het herstel. Dit zit in eiwitrijke voedingsmiddelen. Het is dus belangrijk dat je dagelijks voldoende eiwitten binnenkrijgt.

Tekst: Ruud Rotteveel MSc (Revolutionair Gezond)
www.revolutionairgezond.nl

Wil je meer lezen over het in balans brengen ven je hormonen? Bestel dan mijn boek ‘Herstel je hormonen’ en start met mijn 10-stappenplan. 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten