Heeft voeding werkelijk invloed op je stemming en humeur? Ja enorm. Vanuit je voeding wordt het aminozuur tryptofaan in de darmen omgezet naar 5-HTP (5-hydroxytryptofaan), 5-HTP wordt omgezet in serotonine en als eind stop wordt serotonine omgezet naar melatonine. Ok, leuk… maar wat kan jij hiermee? Gelukkig leggen we het je graag uit!

Gelukshormoon

Tryptofaan is een van de 20 natuurlijk voorkomende aminozuren (een eiwit) en hoort bij de categorie essentiële aminozuren. Tryptofaan is nodig bij de opbouw van neurotransmitter en feel good hormoon serotonine. Dit gebeurt met behulp van 5-HTP dat wordt omgezet in serotonine. Serotonine wordt ook wel gelukshormoon genoemd, het hormoon is verantwoordelijk voor je gemoedstoestand, zelfverzekerd gevoel, eetlust, seksuele activiteit en gevoel voor blijdschap.

Lekker slapen

Daarnaast wordt het hormoon serotonine omgezet in melatonine. Een sterke antioxidant en inslaaphormoon; melatonine heb je dus nodig om lekker te kunnen inslapen.

Voeding

Het aminozuur tryptofaan wordt voor de helft door het lichaam zelf geproduceerd, de andere helft dien je te halen uit voeding.

  • Dierlijke eiwitten uit vlees en met name kip. Kip bevat vitamine B12 en deze vitamine maakt je rustig en ontspannen
  • Voeding die gezegend is met Omega-3. Denk hierbij aan vis en met name zalm. Het stabiliseert stemmingswisselingen en draagt bij aan je focus en je geheugen
  • En uiteraard rauwe cacao of pure chocola met meer dan 72% cacao. Tal van studies hebben uitgewezen dat het eten van cacao zorgt voor een gevoel van “awesomeness”. Het helpt hiermee tegen symptomen van depressie
  • Avocado blijft een aanrader, ook op dit vlak. Deze groente bevat van zichzelf serotonine en maakt je ‘happy’
  • Maar ook sesamzaad, rauwe cashewnoten, zonnebloempitten en ei zijn hele belangrijke voedingsmiddelen die de aanmaak van serotonine stimuleren. Het is raadzaam deze producten veelvoudig te eten.

Vitaliteit

Serotonine bepaalt niet alleen je gemoedstoestand, het speelt ook een belangrijke rol bij je vitaliteit: de conditie van je immuunsysteem. Het hormoon houdt je bloeddruk op peil en zorgt dat je lichaam weerstand biedt tegen ziekteverwekkers. Ongeveer 80 tot 90% van alle serotonine bevindt zich in het maag-darmkanaal, hier levert het een belangrijke rol bij je spijsvertering. Daarnaast maakt het lichaam zelf ook serotonine aan, zoals we hierboven hebben uitgelegd.

Suikerverslaving

Waar gaat het mis? Suiker- en koolhydraatrijke voeding stimuleren eerste instantie de aanmaak van serotonine. Kort gezegd: van koolhydraatrijke voeding krijg je dus een ‘gelukkig’ gevoel. Helaas wel van korte duur. Wanneer je suiker- en koolhydraat rijke voeding eet gaat het lichaam ook meer insuline produceren. Bij een voortdurend te hoog insulinegehalte in jouw lijf raakt je hormoonhuishouding uit balans en kan je lichaam zelf minder goed serotonine aanmaken én opnemen. Er ontstaat dan al snel een serotonine tekort, dat maakt dat je behoefte aan suikerrijke voeding alleen maar weer toeneemt: de welbekende suikerverslaving. Je hebt dus steeds meer koolhydraten nodig om het zelfde gevoel te ervaren.

Spirulina

Zorg dat je voeding eet dat rijk is aan de natuurlijke aminozuur tryptofaan, dat de aanmaak van serotonine regelt in je darmen via 5-HTP. Voldoende aanmaak van serotonine in je lichaam zal er voor zorgen dat je minder snel grijpt naar snelle suikers en koolhydraten. Mocht je de drang naar koolhydraatrijke voeding herkennen dan kan het zijn dat je veel voordeel haalt uit het eten van vis, vlees, rauwe cacao, cashewnoten of het toevoegen van superfood spirulina aan je voedingspatroon.

 

Tekst: hormoonfactor trainer Alex van der Werf en Foodblogster Noeska Pak voor VivOnline

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten