Je bent in blijde verwachting, dus je wilt goed voor jezelf zorgen. Je weet dat gezonde voeding juist tijdens de zwangerschap van groot belang is en daarom zorg je er voor dat je voldoende groente en fruit eet. Ook weet je dat het goed is om te blijven bewegen. Tijdens je zwangerschap is het echter ook nodig om voldoende aandacht aan je gebit te besteden.
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap
Waarom is het eigenlijk van belang om extra aan dacht aan je gebit te besteden tijdens de zwangerschap? Heb je de opmerking Iedere kind kost een tand wel eens gehoord? Daar is gelukkig helemaal niets van waar. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je tijdens jouw zwangerschap rekening mee moet houden. Door de zwangerschap heb je namelijk meer kans op het krijgen van tandvleesontstekingen (gingivitis) in de mond en deze kunnen zich verder uitbreiden naar het kaakbot. Er zijn aanwijzingen dat deze ontstekingen kunnen leiden tot een te vroeg geboren kind. Vrouwen met een slechte mondhygiëne hebben bovendien een grotere kans dat hun kinderen later meer last hebben van tandbederf.
De kans op het ontwikkelen van gaatjes neemt tijdens de zwangerschap vaak toe door een veranderd eetpatroon. Je hebt misschien meer trek in zoete voedingsmiddelen waardoor het gebit vaker aan meer suiker wordt blootgesteld. Deze suikers zijn de voedingsbron van de bacteriën die gaatjes kunnen veroorzaken. Ook kan het zijn dat je door (ochtend)misselijkheid tijdens de zwangerschap meerdere eetmomenten op een dag hebt. En ben je aan het eind van de dag moe dan is de verleiding groot om minder aandacht aan je gebitsverzorging te besteden.
Zwangerschap gaat regelmatig gepaard met misselijkheid en soms overgeven. De verleiding is dan groot om direct daarna de tanden te poetsen voor een frisse smaak. Dit kan je beter niet doen, want het maagzuur tast het glazuur van je gebitselementen aan. Je kunt het glazuur wegpoetsen als je direct na het overgeven je tanden gaat poetsen.
Hormonale veranderingen zichtbaar in de mond
Hormonale veranderingen zorgen ervoor dat juist als je zwanger bent de kans op problemen aan het tandvlees of gebit groter is. Sinds 1778 worden er al klachten in de mond beschreven tijdens de zwangerschap. Er werd zelfs eens opgemerkt dat bloedend tandvlees tijdens de zwangerschap gezien kan worden als een menstruatie optredend ter plaatse van de gingiva (het tandvlees). Maar hoe komt het nu toch dat het tandvlees makkelijker bloed tijdens de zwangerschap?
Tijdens het tweede deel van de zwangerschap ontwikkelt de placenta zich als een ware hormoonfabriek. Dit resulteert in enorme progesteron- en oestrogeenconcentraties. Deze hormonen hebben ook hun uitwerking in de mond. De werking van progesteron zorgt er voor dat het tandvlees zijn beschermende functie wat verliest. Je mondslijmvlies wordt hierdoor makkelijker doordringbaar voor schadelijke stoffen en dat kunnen we tijdens de zwangerschap juist niet gebruiken. Ook zorgt het hormoon progesteron ervoor dat het tandvlees er roder en wat meer gezwollen uit ziet. Daarnaast kan het tandvlees makkelijker gaan bloeden.
Bacteriële veranderingen
We moeten lief zijn voor onze bacteriën want dan beschermen ze moeder en kind en ze produceren vitale stoffen, zoals bepaalde vitamines. Tijdens de zwangerschap vindt er echter een bacteriële shift plaats. Deze shift is te danken aan hormonale veranderingen. De hormonen waaronder oestrogenen, stimuleren de groei van bacteriën die voor tandvleesontstekingen zorgen. Om de nadelige gevolgen van alle lichamelijke veranderingen binnen de perken te houden is het heel erg belangrijk dat we juist tijdens de zwangerschap een gezonde mond nastreven.
Hoe houd je je mond gezond tijdens de zwangerschap?
Je eigen mondhygiëne is de eerste stap. Zorg er voor dat je dagelijks je tanden poetst en ook een stoker, rager of flossdraad gebruikt. Spoel je mond met water als je last hebt van misselijkheid of overgeven. Vindt je het lastig om je mond goed te onderhouden? Bezoek de mondhygiënist voor een gebitsreiniging en om een goed advies te krijgen.
Zorg voor een gezond voedingspatroon. Beperk de inname van suikerrijke voedingsmiddelen en eet volop groenten en fruit! Kies voor gezonde tussendoortjes zoals rauwkost, fruit, noten of een eitje en zorg dat je niet te veel eetmomenten op een dag hebt. Probeer vast te houden aan de reguliere maaltijden. Dit heeft een positieve invloed op je algemene gezondheid de gezondheid van je kind en op de gezondheid van je gebit.
Tekst: Yvonne Kort voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
8 september 2015
Healthy Kids
16 januari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van Kim Kotter
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
23 oktober 2017
Is af en toe een eitje genoeg voor voldoende eiwitten?
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
17 november 2018
Ontgiften doe je met deze smoothie!
9 april 2014
Ontzuren met thee
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
21 november 2016
Insecten eten is populairder dan ooit, durf jij het aan?
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
23 februari 2016
Hongergevoel?
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
23 maart 2015
Dopper winnen
19 augustus 2017
Hoe gezond is een detox?
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
27 november 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –