Iedereen weet wat bloedarmoede is. Maar hoe kom je daar nu precies aan en nog belangrijker, wat kun je ertegen doen? Een aantal aanpassingen in je voedingspatroon zijn hard nodig. Vooral bij kinderen is dit belangrijk. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Bij een bloedarmoede (of anemie), zien kinderen bleek. Kinderen met bloedarmoede kunnen veel verschillende klachten hebben. De bekendste zijn natuurlijk moeheid en lusteloosheid, maar ook een verminderde mogelijkheid tot inspanning, hartkloppingen en duizeligheid kunnen het gevolg zijn.

Oorzaken van bloedarmoede

Ons lichaam beschikt over een bepaald systeem om ijzer op te slaan. Vanuit deze opslagplaatsen wordt het gebruikt voor de aanmaak van de rode bloedkleurstof die in de rode bloedcellen zit. Deze aanmaak van rode bloedcellen gebeurt in het beenmerg. Bij een ijzergebrek, hebben de rode bloedcellen minder rode bloedkleurstof (ook wel bloedeiwitten genoemd). Ons lichaam heeft de capaciteit om ijzer maandenlang op te kunnen slaan. Als het lichaam geen of te weinig ijzer opneemt, wordt de voorraad aangesproken, maar na een tijdje is deze voorraad ook uitgeput. Vandaar dat bloedarmoede vaak pas laat wordt ontdekt.

IJzergebrek kan voorkomen door:

  • Te weinig ijzer in voeding
  • Te weinig opname van ijzer uit de darm (zoals bij coeliakie)
  • Bloedverlies (zoals bij een verwonding, bij colitis ulcerosa of bij een hevige menstruatie of na een bevalling)

Onderzoek

Bloedarmoede kan aangetoond worden door middel van een bloedtest. Bij een ijzertekort bevatten de rode bloedcellen te weinig hemoglobine en zijn te ze klein. Als er eenmaal bloedarmoede bij het kind is vastgesteld, zal moeten worden onderzocht waar dit door komt. Vaak worden er dan ook testen gedaan op voeding allergieën of darmziekten, waardoor de opname van ijzer minder kan zijn. Er worden veel kinderen van bloedarmoede verdacht, terwijl ze dat in werkelijkheid helemaal niet hebben. Deels komt dat door de onbekendheid met de andere waarden die kinderen in hun bloed hebben. Zo krijgt bijvoorbeeld een volwassene een recept voor ijzertabletten voor een waarde die voor een kind van 6 maanden heel normaal is.

Behandeling

IJzergebrek komt vaak door slechte voeding. IJzer zit in volkorenbrood (geef kinderen dus géén witbrood), groene groenten, peulvruchten, vlees, noten, . Het is dus belangrijk om thuis na te gaan of kinderen wel volwaardige voeding krijgen.

Zuigelingen krijgen, mits ze geen bijvoeding krijgen, in hun tweede levensjaar gemakkelijk een ijzertekort. Daarom is het belangrijk dat opvolgmelk extra ijzer bevat. Zorg dan ook dat de baby extra magnesium krijgt, dit bevordert de opname.

Als de bloedarmoede aanzienlijk is wordt er meestal een ijzerdrankje gegeven, een tip voor ouders is om het drankje Floradix te gebruiken. Ook ijzertabletten zijn een optie. Bij zeer lage waardes wordt er dan een bloedtransfusie gegeven, hierna is het bloedgehalte gelijk op peil gebracht.

Aan kinderen wordt het advies meegegeven om even de melkproducten te laten staan wanneer zij extra ijzer moeten gebruiken. De reden is dat anders de opname van ijzer in combinatie met melk kan verminderen.

 

Tekst: Renée Beers voor VivOnline

Bron: mijnkinderarts.nl

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten