Bijenpollen zijn één van de meest voedzame superfoods. Het is een natuurlijk product en ze zijn super gezond. Ze bevatten veel vitaminen, mineralen, aminozuren en antioxidanten. Ze hebben daardoor veel voordelen voor je gezondheid en je kunt bijenpollen gemakkelijk gebruiken.
Waar komen bijenpollen vandaan?
Bijenpollen werden al vroeg in Egypte en China gebruikt ter ondersteuning van het lichaam en als medicijn. Bijenpollen zijn afkomstig van de bijen en worden gemaakt uit stuifmeel. De bijen verzamelen dit stuifmeel en voegen er nectar en speciale enzymen aan toe. Tijdens het verzamelen vermengt dit met elkaar en ontstaan er kleine gele bolletjes. Dit wordt verzameld in de bijenkorf.
Om deze bijenpollen te verzamelen laat men de bijen over een speciaal scherm lopen en zo vallen de korrels eraf. De korreltjes worden dus echt zelf door de bijen gemaakt. Wist je dat een werkbij voor een theelepel pollen een maand lang acht uur per dag moet werken?
Waarom zijn ze goed voor je?
Bijenpollen bevatten veel vitaminen, mineralen, aminozuren, enzymen, vetzuren en antioxidanten. Onder andere vitamine A, B, C, D, E, K, ijzer, kalium calcium, magnesium en calcium. De samenstelling varieert per soort, maar over het algemeen bestaan bijenpollen voor 30% uit eiwitten, 30% uit koolhydraten en 20% uit vetten. Ze zorgen vooral voor een betere weerstand. Ook staan ze bekend als een natuurlijke verlichter van hooikoorts.
Door bijenpollen te eten geef je je lichaam een kleine dosis van de allergenen en dat brengt het immuunsysteem tot rust. Daardoor kan je lichaam antistoffen vormen die kalmerend werken bij hooikoorts. Deze versterking van het immuunsysteem werkt ook als antibiotica tegen virussen en ontstekingen Bijenpollen verbeteren je weerstand door de hoeveelheid goede voedingsstoffen en enzymen die het bevat. Verder zorgen de antioxidanten voor een verbetering van de huid en helpen ze bij het afvallen. Ook bevatten bijenpollen een aminozuur dat de drang om toe te geven aan vreetbuien onderdrukt.
Tot slot zorgen de grote hoeveelheid voedingsstoffen voor een energiek gevoel en voorkomen ze vroegtijdige veroudering. Bijenpollen is een bron van proteïnen, vitamine B12 en zijn daardoor geschikt voor vegetariërs.
Hoe gebruik je bijenpollen?
Bijenpollen zijn een goede aanvulling aan je voedingspatroon. Blijf gevarieerd eten en eet er niet te veel van. Eén eetlepel per dag is voldoende. Bijenpollen hebben een zoete smaak. Je kunt ze bijvoorbeeld toevoegen aan je ontbijt, smoothie, havermout, kwark, over je salade heen strooien en je kunt ze zelfs door koude dranken of thee doen.
Andere bijenproducten
Andere bijenpollen zijn op hun beurt ook gezond, maar moeten niet verward worden met bijenpollen. Het is bijvoorbeeld niet hetzelfde als honing. Honing wordt gemaakt van nectar. In bijenpollen zitten 30% meer proteïnen dan in rauwe honing. Honing bevat meer suikers: sucrose en glucose. Ook verschillen bijenpollen met honingraat. Deze is gemaakt van bijenwas, waar de rauwe honing in verzameld wordt.
Bijenpollen is dus een natuurlijk product en een gezonde, voedzame superfood. Het bevat veel voedingsstoffen die veel voordelen hebben voor je gezondheid. Begin je dag met een groene smoothie en een theelepel bijenpollen als topping. Zo heb je een energieke start van de dag.
Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
20 oktober 2018
Lekker en gezond: wortelsoep
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
24 juni 2019
Dit levert een uurtje eerder naar bed gaan je op
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
3 september 2015
Gezonde chocopasta
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
25 april 2016
3 x video’s voor een OERsterk leven!
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
6 september 2016
TERUG NAAR SCHOOL: OPLEIDING HORMOON THERAPEUT
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
29 november 2015
Romige Indiase curry met tofu
7 april 2016
Ratatouille: een perfect zoetig groentegerecht
18 juli 2022
Gezonde zomerse watermeloen mocktail
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
20 juni 2015
Lazy Sushi
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
23 augustus 2015
Hotspot: Lotti’s
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
29 maart 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –