Bijenpollen zijn één van de meest voedzame superfoods. Het is een natuurlijk product en ze zijn super gezond. Ze bevatten veel vitaminen, mineralen, aminozuren en antioxidanten. Ze hebben daardoor veel voordelen voor je gezondheid en je kunt bijenpollen gemakkelijk gebruiken.
Waar komen bijenpollen vandaan?
Bijenpollen werden al vroeg in Egypte en China gebruikt ter ondersteuning van het lichaam en als medicijn. Bijenpollen zijn afkomstig van de bijen en worden gemaakt uit stuifmeel. De bijen verzamelen dit stuifmeel en voegen er nectar en speciale enzymen aan toe. Tijdens het verzamelen vermengt dit met elkaar en ontstaan er kleine gele bolletjes. Dit wordt verzameld in de bijenkorf.
Om deze bijenpollen te verzamelen laat men de bijen over een speciaal scherm lopen en zo vallen de korrels eraf. De korreltjes worden dus echt zelf door de bijen gemaakt. Wist je dat een werkbij voor een theelepel pollen een maand lang acht uur per dag moet werken?
Waarom zijn ze goed voor je?
Bijenpollen bevatten veel vitaminen, mineralen, aminozuren, enzymen, vetzuren en antioxidanten. Onder andere vitamine A, B, C, D, E, K, ijzer, kalium calcium, magnesium en calcium. De samenstelling varieert per soort, maar over het algemeen bestaan bijenpollen voor 30% uit eiwitten, 30% uit koolhydraten en 20% uit vetten. Ze zorgen vooral voor een betere weerstand. Ook staan ze bekend als een natuurlijke verlichter van hooikoorts.
Door bijenpollen te eten geef je je lichaam een kleine dosis van de allergenen en dat brengt het immuunsysteem tot rust. Daardoor kan je lichaam antistoffen vormen die kalmerend werken bij hooikoorts. Deze versterking van het immuunsysteem werkt ook als antibiotica tegen virussen en ontstekingen Bijenpollen verbeteren je weerstand door de hoeveelheid goede voedingsstoffen en enzymen die het bevat. Verder zorgen de antioxidanten voor een verbetering van de huid en helpen ze bij het afvallen. Ook bevatten bijenpollen een aminozuur dat de drang om toe te geven aan vreetbuien onderdrukt.
Tot slot zorgen de grote hoeveelheid voedingsstoffen voor een energiek gevoel en voorkomen ze vroegtijdige veroudering. Bijenpollen is een bron van proteïnen, vitamine B12 en zijn daardoor geschikt voor vegetariërs.
Hoe gebruik je bijenpollen?
Bijenpollen zijn een goede aanvulling aan je voedingspatroon. Blijf gevarieerd eten en eet er niet te veel van. Eén eetlepel per dag is voldoende. Bijenpollen hebben een zoete smaak. Je kunt ze bijvoorbeeld toevoegen aan je ontbijt, smoothie, havermout, kwark, over je salade heen strooien en je kunt ze zelfs door koude dranken of thee doen.
Andere bijenproducten
Andere bijenpollen zijn op hun beurt ook gezond, maar moeten niet verward worden met bijenpollen. Het is bijvoorbeeld niet hetzelfde als honing. Honing wordt gemaakt van nectar. In bijenpollen zitten 30% meer proteïnen dan in rauwe honing. Honing bevat meer suikers: sucrose en glucose. Ook verschillen bijenpollen met honingraat. Deze is gemaakt van bijenwas, waar de rauwe honing in verzameld wordt.
Bijenpollen is dus een natuurlijk product en een gezonde, voedzame superfood. Het bevat veel voedingsstoffen die veel voordelen hebben voor je gezondheid. Begin je dag met een groene smoothie en een theelepel bijenpollen als topping. Zo heb je een energieke start van de dag.
Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 oktober 2017
Help mij water drinken
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
25 juni 2015
Eivissa Food
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
9 september 2019
Speltwentelteefjes met kaneel en vanille, uit ‘Gezonder met Viv’
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
11 september 2014
Eetdagboek review
14 augustus 2016
SPORTEN MET VIV: HIP ABDUCTION & KNEE LIFTS
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
12 september 2017
Recept: good for the brains food
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
26 mei 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
8 september 2015
Healthy Kids
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
8 augustus 2018
Summer salade met linzen
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
9 november 2015
Winnen! Lekker zonder Allergenen
2 november 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –