Bijenpollen zijn één van de meest voedzame superfoods. Het is een natuurlijk product en ze zijn super gezond. Ze bevatten veel vitaminen, mineralen, aminozuren en antioxidanten. Ze hebben daardoor veel voordelen voor je gezondheid en je kunt bijenpollen gemakkelijk gebruiken.
Waar komen bijenpollen vandaan?
Bijenpollen werden al vroeg in Egypte en China gebruikt ter ondersteuning van het lichaam en als medicijn. Bijenpollen zijn afkomstig van de bijen en worden gemaakt uit stuifmeel. De bijen verzamelen dit stuifmeel en voegen er nectar en speciale enzymen aan toe. Tijdens het verzamelen vermengt dit met elkaar en ontstaan er kleine gele bolletjes. Dit wordt verzameld in de bijenkorf.
Om deze bijenpollen te verzamelen laat men de bijen over een speciaal scherm lopen en zo vallen de korrels eraf. De korreltjes worden dus echt zelf door de bijen gemaakt. Wist je dat een werkbij voor een theelepel pollen een maand lang acht uur per dag moet werken?
Waarom zijn ze goed voor je?
Bijenpollen bevatten veel vitaminen, mineralen, aminozuren, enzymen, vetzuren en antioxidanten. Onder andere vitamine A, B, C, D, E, K, ijzer, kalium calcium, magnesium en calcium. De samenstelling varieert per soort, maar over het algemeen bestaan bijenpollen voor 30% uit eiwitten, 30% uit koolhydraten en 20% uit vetten. Ze zorgen vooral voor een betere weerstand. Ook staan ze bekend als een natuurlijke verlichter van hooikoorts.
Door bijenpollen te eten geef je je lichaam een kleine dosis van de allergenen en dat brengt het immuunsysteem tot rust. Daardoor kan je lichaam antistoffen vormen die kalmerend werken bij hooikoorts. Deze versterking van het immuunsysteem werkt ook als antibiotica tegen virussen en ontstekingen Bijenpollen verbeteren je weerstand door de hoeveelheid goede voedingsstoffen en enzymen die het bevat. Verder zorgen de antioxidanten voor een verbetering van de huid en helpen ze bij het afvallen. Ook bevatten bijenpollen een aminozuur dat de drang om toe te geven aan vreetbuien onderdrukt.
Tot slot zorgen de grote hoeveelheid voedingsstoffen voor een energiek gevoel en voorkomen ze vroegtijdige veroudering. Bijenpollen is een bron van proteïnen, vitamine B12 en zijn daardoor geschikt voor vegetariërs.
Hoe gebruik je bijenpollen?
Bijenpollen zijn een goede aanvulling aan je voedingspatroon. Blijf gevarieerd eten en eet er niet te veel van. Eén eetlepel per dag is voldoende. Bijenpollen hebben een zoete smaak. Je kunt ze bijvoorbeeld toevoegen aan je ontbijt, smoothie, havermout, kwark, over je salade heen strooien en je kunt ze zelfs door koude dranken of thee doen.
Andere bijenproducten
Andere bijenpollen zijn op hun beurt ook gezond, maar moeten niet verward worden met bijenpollen. Het is bijvoorbeeld niet hetzelfde als honing. Honing wordt gemaakt van nectar. In bijenpollen zitten 30% meer proteïnen dan in rauwe honing. Honing bevat meer suikers: sucrose en glucose. Ook verschillen bijenpollen met honingraat. Deze is gemaakt van bijenwas, waar de rauwe honing in verzameld wordt.
Bijenpollen is dus een natuurlijk product en een gezonde, voedzame superfood. Het bevat veel voedingsstoffen die veel voordelen hebben voor je gezondheid. Begin je dag met een groene smoothie en een theelepel bijenpollen als topping. Zo heb je een energieke start van de dag.
Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
30 mei 2016
Steun en help 2000 vluchtelingkinderen!
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
5 december 2015
Overheerlijke glutenvrije appeltaart!
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
2 november 2015
Winnen! Boek ‘Hormoonbalans voor vrouwen’
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
16 mei 2017
O ja, het is bewezen: sporten maakt blij!
12 september 2017
Recept: good for the brains food
1 juli 2018
Is jouw lijf te zuur?
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
11 april 2019
Stress? Vermijd dan deze voedingsmiddelen
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
5 maart 2016
Ultiem geluk
23 augustus 2015
Hotspot: Lotti’s
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
20 april 2016
Hotspot: Lavinia Good Food
9 november 2014
Herfstige salade
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
3 november 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –