Bijenpollen zijn één van de meest voedzame superfoods. Het is een natuurlijk product en ze zijn super gezond. Ze bevatten veel vitaminen, mineralen, aminozuren en antioxidanten. Ze hebben daardoor veel voordelen voor je gezondheid en je kunt bijenpollen gemakkelijk gebruiken.
Waar komen bijenpollen vandaan?
Bijenpollen werden al vroeg in Egypte en China gebruikt ter ondersteuning van het lichaam en als medicijn. Bijenpollen zijn afkomstig van de bijen en worden gemaakt uit stuifmeel. De bijen verzamelen dit stuifmeel en voegen er nectar en speciale enzymen aan toe. Tijdens het verzamelen vermengt dit met elkaar en ontstaan er kleine gele bolletjes. Dit wordt verzameld in de bijenkorf.
Om deze bijenpollen te verzamelen laat men de bijen over een speciaal scherm lopen en zo vallen de korrels eraf. De korreltjes worden dus echt zelf door de bijen gemaakt. Wist je dat een werkbij voor een theelepel pollen een maand lang acht uur per dag moet werken?
Waarom zijn ze goed voor je?
Bijenpollen bevatten veel vitaminen, mineralen, aminozuren, enzymen, vetzuren en antioxidanten. Onder andere vitamine A, B, C, D, E, K, ijzer, kalium calcium, magnesium en calcium. De samenstelling varieert per soort, maar over het algemeen bestaan bijenpollen voor 30% uit eiwitten, 30% uit koolhydraten en 20% uit vetten. Ze zorgen vooral voor een betere weerstand. Ook staan ze bekend als een natuurlijke verlichter van hooikoorts.
Door bijenpollen te eten geef je je lichaam een kleine dosis van de allergenen en dat brengt het immuunsysteem tot rust. Daardoor kan je lichaam antistoffen vormen die kalmerend werken bij hooikoorts. Deze versterking van het immuunsysteem werkt ook als antibiotica tegen virussen en ontstekingen Bijenpollen verbeteren je weerstand door de hoeveelheid goede voedingsstoffen en enzymen die het bevat. Verder zorgen de antioxidanten voor een verbetering van de huid en helpen ze bij het afvallen. Ook bevatten bijenpollen een aminozuur dat de drang om toe te geven aan vreetbuien onderdrukt.
Tot slot zorgen de grote hoeveelheid voedingsstoffen voor een energiek gevoel en voorkomen ze vroegtijdige veroudering. Bijenpollen is een bron van proteïnen, vitamine B12 en zijn daardoor geschikt voor vegetariërs.
Hoe gebruik je bijenpollen?
Bijenpollen zijn een goede aanvulling aan je voedingspatroon. Blijf gevarieerd eten en eet er niet te veel van. Eén eetlepel per dag is voldoende. Bijenpollen hebben een zoete smaak. Je kunt ze bijvoorbeeld toevoegen aan je ontbijt, smoothie, havermout, kwark, over je salade heen strooien en je kunt ze zelfs door koude dranken of thee doen.
Andere bijenproducten
Andere bijenpollen zijn op hun beurt ook gezond, maar moeten niet verward worden met bijenpollen. Het is bijvoorbeeld niet hetzelfde als honing. Honing wordt gemaakt van nectar. In bijenpollen zitten 30% meer proteïnen dan in rauwe honing. Honing bevat meer suikers: sucrose en glucose. Ook verschillen bijenpollen met honingraat. Deze is gemaakt van bijenwas, waar de rauwe honing in verzameld wordt.
Bijenpollen is dus een natuurlijk product en een gezonde, voedzame superfood. Het bevat veel voedingsstoffen die veel voordelen hebben voor je gezondheid. Begin je dag met een groene smoothie en een theelepel bijenpollen als topping. Zo heb je een energieke start van de dag.
Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
25 oktober 2016
HELLOFRESH BLOG BATTLE: DE UITSLAG
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
22 december 2015
Beter (w)eten. “Je darmen zijn je tweede brein”
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
1 mei 2014
Zo gezellig kan 30 minuten sporten zijn!
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
11 juni 2016
2 x zomerse vis gerechten
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
27 december 2021
7 tips om te detoxen na de feestdagen
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
24 augustus 2019
Maak van je huishouden een work-out en skip de sportschool
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
9 juli 2014
Frisse mango-kwarktaart
25 augustus 2017
Gezonde darmen zijn de basis voor een goede gezondheid
14 juni 2019
De gezondste vetten en oliën om mee te koken!
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
19 augustus 2017
Hoe gezond is een detox?
17 december 2015
Sabrina Stouten –
Evelien –
Wendy –
Iets toevoegen aan het winkelmandje werkt af en toe niet lekker.
Ka –
Anoniem –