Bijenpollen zijn één van de meest voedzame superfoods. Het is een natuurlijk product en ze zijn super gezond. Ze bevatten veel vitaminen, mineralen, aminozuren en antioxidanten. Ze hebben daardoor veel voordelen voor je gezondheid en je kunt bijenpollen gemakkelijk gebruiken.
Waar komen bijenpollen vandaan?
Bijenpollen werden al vroeg in Egypte en China gebruikt ter ondersteuning van het lichaam en als medicijn. Bijenpollen zijn afkomstig van de bijen en worden gemaakt uit stuifmeel. De bijen verzamelen dit stuifmeel en voegen er nectar en speciale enzymen aan toe. Tijdens het verzamelen vermengt dit met elkaar en ontstaan er kleine gele bolletjes. Dit wordt verzameld in de bijenkorf.
Om deze bijenpollen te verzamelen laat men de bijen over een speciaal scherm lopen en zo vallen de korrels eraf. De korreltjes worden dus echt zelf door de bijen gemaakt. Wist je dat een werkbij voor een theelepel pollen een maand lang acht uur per dag moet werken?
Waarom zijn ze goed voor je?
Bijenpollen bevatten veel vitaminen, mineralen, aminozuren, enzymen, vetzuren en antioxidanten. Onder andere vitamine A, B, C, D, E, K, ijzer, kalium calcium, magnesium en calcium. De samenstelling varieert per soort, maar over het algemeen bestaan bijenpollen voor 30% uit eiwitten, 30% uit koolhydraten en 20% uit vetten. Ze zorgen vooral voor een betere weerstand. Ook staan ze bekend als een natuurlijke verlichter van hooikoorts.
Door bijenpollen te eten geef je je lichaam een kleine dosis van de allergenen en dat brengt het immuunsysteem tot rust. Daardoor kan je lichaam antistoffen vormen die kalmerend werken bij hooikoorts. Deze versterking van het immuunsysteem werkt ook als antibiotica tegen virussen en ontstekingen Bijenpollen verbeteren je weerstand door de hoeveelheid goede voedingsstoffen en enzymen die het bevat. Verder zorgen de antioxidanten voor een verbetering van de huid en helpen ze bij het afvallen. Ook bevatten bijenpollen een aminozuur dat de drang om toe te geven aan vreetbuien onderdrukt.
Tot slot zorgen de grote hoeveelheid voedingsstoffen voor een energiek gevoel en voorkomen ze vroegtijdige veroudering. Bijenpollen is een bron van proteïnen, vitamine B12 en zijn daardoor geschikt voor vegetariërs.
Hoe gebruik je bijenpollen?
Bijenpollen zijn een goede aanvulling aan je voedingspatroon. Blijf gevarieerd eten en eet er niet te veel van. Eén eetlepel per dag is voldoende. Bijenpollen hebben een zoete smaak. Je kunt ze bijvoorbeeld toevoegen aan je ontbijt, smoothie, havermout, kwark, over je salade heen strooien en je kunt ze zelfs door koude dranken of thee doen.
Andere bijenproducten
Andere bijenpollen zijn op hun beurt ook gezond, maar moeten niet verward worden met bijenpollen. Het is bijvoorbeeld niet hetzelfde als honing. Honing wordt gemaakt van nectar. In bijenpollen zitten 30% meer proteïnen dan in rauwe honing. Honing bevat meer suikers: sucrose en glucose. Ook verschillen bijenpollen met honingraat. Deze is gemaakt van bijenwas, waar de rauwe honing in verzameld wordt.
Bijenpollen is dus een natuurlijk product en een gezonde, voedzame superfood. Het bevat veel voedingsstoffen die veel voordelen hebben voor je gezondheid. Begin je dag met een groene smoothie en een theelepel bijenpollen als topping. Zo heb je een energieke start van de dag.
Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
26 april 2019
Hoe ga je hoofdpijn te lijf met de juiste voeding?
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
6 oktober 2014
Eetdagboek review
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
24 mei 2018
Vegan hotspots in Como (Italië)
10 oktober 2022
Zoete-aardappel frittata
13 januari 2021
Hoe een gezonde bloedsuikerspiegel je helpt met afvallen
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
11 december 2016
SUIKERVERSLAVING: WAT IS HET EN HOE KOM JE ER VANAF?
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
17 april 2015
Ontgiften en vet verbranden!
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
24 augustus 2018
Moe: 8 tips om op te laden
1 januari 2018
Ik ga jou helpen Gezonder, Blijer en Slanker te worden
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
29 december 2021
Celery Juice drinken, alles wat je moet weten om te starten
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
15 januari 2018
Kom jij naar de gezondheidsbeurs? Wij geven 100 kaarten weg!
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
23 februari 2016
Hongergevoel?
18 oktober 2017
Enzymen voor een goede spijsvertering
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
14 december 2018
Cadeautip: Keramische pannenset
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
15 september 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –