Bijenpollen zijn één van de meest voedzame superfoods. Het is een natuurlijk product en ze zijn super gezond. Ze bevatten veel vitaminen, mineralen, aminozuren en antioxidanten. Ze hebben daardoor veel voordelen voor je gezondheid en je kunt bijenpollen gemakkelijk gebruiken.
Waar komen bijenpollen vandaan?
Bijenpollen werden al vroeg in Egypte en China gebruikt ter ondersteuning van het lichaam en als medicijn. Bijenpollen zijn afkomstig van de bijen en worden gemaakt uit stuifmeel. De bijen verzamelen dit stuifmeel en voegen er nectar en speciale enzymen aan toe. Tijdens het verzamelen vermengt dit met elkaar en ontstaan er kleine gele bolletjes. Dit wordt verzameld in de bijenkorf.
Om deze bijenpollen te verzamelen laat men de bijen over een speciaal scherm lopen en zo vallen de korrels eraf. De korreltjes worden dus echt zelf door de bijen gemaakt. Wist je dat een werkbij voor een theelepel pollen een maand lang acht uur per dag moet werken?
Waarom zijn ze goed voor je?
Bijenpollen bevatten veel vitaminen, mineralen, aminozuren, enzymen, vetzuren en antioxidanten. Onder andere vitamine A, B, C, D, E, K, ijzer, kalium calcium, magnesium en calcium. De samenstelling varieert per soort, maar over het algemeen bestaan bijenpollen voor 30% uit eiwitten, 30% uit koolhydraten en 20% uit vetten. Ze zorgen vooral voor een betere weerstand. Ook staan ze bekend als een natuurlijke verlichter van hooikoorts.
Door bijenpollen te eten geef je je lichaam een kleine dosis van de allergenen en dat brengt het immuunsysteem tot rust. Daardoor kan je lichaam antistoffen vormen die kalmerend werken bij hooikoorts. Deze versterking van het immuunsysteem werkt ook als antibiotica tegen virussen en ontstekingen Bijenpollen verbeteren je weerstand door de hoeveelheid goede voedingsstoffen en enzymen die het bevat. Verder zorgen de antioxidanten voor een verbetering van de huid en helpen ze bij het afvallen. Ook bevatten bijenpollen een aminozuur dat de drang om toe te geven aan vreetbuien onderdrukt.
Tot slot zorgen de grote hoeveelheid voedingsstoffen voor een energiek gevoel en voorkomen ze vroegtijdige veroudering. Bijenpollen is een bron van proteïnen, vitamine B12 en zijn daardoor geschikt voor vegetariërs.
Hoe gebruik je bijenpollen?
Bijenpollen zijn een goede aanvulling aan je voedingspatroon. Blijf gevarieerd eten en eet er niet te veel van. Eén eetlepel per dag is voldoende. Bijenpollen hebben een zoete smaak. Je kunt ze bijvoorbeeld toevoegen aan je ontbijt, smoothie, havermout, kwark, over je salade heen strooien en je kunt ze zelfs door koude dranken of thee doen.
Andere bijenproducten
Andere bijenpollen zijn op hun beurt ook gezond, maar moeten niet verward worden met bijenpollen. Het is bijvoorbeeld niet hetzelfde als honing. Honing wordt gemaakt van nectar. In bijenpollen zitten 30% meer proteïnen dan in rauwe honing. Honing bevat meer suikers: sucrose en glucose. Ook verschillen bijenpollen met honingraat. Deze is gemaakt van bijenwas, waar de rauwe honing in verzameld wordt.
Bijenpollen is dus een natuurlijk product en een gezonde, voedzame superfood. Het bevat veel voedingsstoffen die veel voordelen hebben voor je gezondheid. Begin je dag met een groene smoothie en een theelepel bijenpollen als topping. Zo heb je een energieke start van de dag.
Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
7 april 2023
Chocolade smoothie
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
29 juni 2017
HET DIEETGEHEIM VAN BEYONCÉ
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
18 augustus 2015
Slanke salade
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
30 november 2018
Heb jij ook last van gevoelig tandvlees tijdens je menstruatie?
2 juni 2021
10x eten tegen zonnebrand
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
6 april 2015
Wil jij een persoonlijk voedingsadvies van Viv?
4 juni 2015
Tip: Healthy Pleasures
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
17 september 2015
Ontbijt ijs
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
21 januari 2015
Chips tijdens de afval challenge …
1 augustus 2016
HEALTH Q&A: SIBA MTONGANA
12 februari 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –