Bijenpollen zijn één van de meest voedzame superfoods. Het is een natuurlijk product en ze zijn super gezond. Ze bevatten veel vitaminen, mineralen, aminozuren en antioxidanten. Ze hebben daardoor veel voordelen voor je gezondheid en je kunt bijenpollen gemakkelijk gebruiken.
Waar komen bijenpollen vandaan?
Bijenpollen werden al vroeg in Egypte en China gebruikt ter ondersteuning van het lichaam en als medicijn. Bijenpollen zijn afkomstig van de bijen en worden gemaakt uit stuifmeel. De bijen verzamelen dit stuifmeel en voegen er nectar en speciale enzymen aan toe. Tijdens het verzamelen vermengt dit met elkaar en ontstaan er kleine gele bolletjes. Dit wordt verzameld in de bijenkorf.
Om deze bijenpollen te verzamelen laat men de bijen over een speciaal scherm lopen en zo vallen de korrels eraf. De korreltjes worden dus echt zelf door de bijen gemaakt. Wist je dat een werkbij voor een theelepel pollen een maand lang acht uur per dag moet werken?
Waarom zijn ze goed voor je?
Bijenpollen bevatten veel vitaminen, mineralen, aminozuren, enzymen, vetzuren en antioxidanten. Onder andere vitamine A, B, C, D, E, K, ijzer, kalium calcium, magnesium en calcium. De samenstelling varieert per soort, maar over het algemeen bestaan bijenpollen voor 30% uit eiwitten, 30% uit koolhydraten en 20% uit vetten. Ze zorgen vooral voor een betere weerstand. Ook staan ze bekend als een natuurlijke verlichter van hooikoorts.
Door bijenpollen te eten geef je je lichaam een kleine dosis van de allergenen en dat brengt het immuunsysteem tot rust. Daardoor kan je lichaam antistoffen vormen die kalmerend werken bij hooikoorts. Deze versterking van het immuunsysteem werkt ook als antibiotica tegen virussen en ontstekingen Bijenpollen verbeteren je weerstand door de hoeveelheid goede voedingsstoffen en enzymen die het bevat. Verder zorgen de antioxidanten voor een verbetering van de huid en helpen ze bij het afvallen. Ook bevatten bijenpollen een aminozuur dat de drang om toe te geven aan vreetbuien onderdrukt.
Tot slot zorgen de grote hoeveelheid voedingsstoffen voor een energiek gevoel en voorkomen ze vroegtijdige veroudering. Bijenpollen is een bron van proteïnen, vitamine B12 en zijn daardoor geschikt voor vegetariërs.
Hoe gebruik je bijenpollen?
Bijenpollen zijn een goede aanvulling aan je voedingspatroon. Blijf gevarieerd eten en eet er niet te veel van. Eén eetlepel per dag is voldoende. Bijenpollen hebben een zoete smaak. Je kunt ze bijvoorbeeld toevoegen aan je ontbijt, smoothie, havermout, kwark, over je salade heen strooien en je kunt ze zelfs door koude dranken of thee doen.
Andere bijenproducten
Andere bijenpollen zijn op hun beurt ook gezond, maar moeten niet verward worden met bijenpollen. Het is bijvoorbeeld niet hetzelfde als honing. Honing wordt gemaakt van nectar. In bijenpollen zitten 30% meer proteïnen dan in rauwe honing. Honing bevat meer suikers: sucrose en glucose. Ook verschillen bijenpollen met honingraat. Deze is gemaakt van bijenwas, waar de rauwe honing in verzameld wordt.
Bijenpollen is dus een natuurlijk product en een gezonde, voedzame superfood. Het bevat veel voedingsstoffen die veel voordelen hebben voor je gezondheid. Begin je dag met een groene smoothie en een theelepel bijenpollen als topping. Zo heb je een energieke start van de dag.
Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
12 januari 2020
Liposomale Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
6 juni 2016
Vitamine D, wat moet je daar nu mee?
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
14 februari 2017
Op deze manier krijg je schoon én gezond water uit de kraan!
6 oktober 2014
Eetdagboek review
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
2 juni 2021
10x eten tegen zonnebrand
19 mei 2016
Kruidige rijst-linzen-wortelmix
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
11 september 2014
Eetdagboek review
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
2 december 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –