Bijenpollen zijn één van de meest voedzame superfoods. Het is een natuurlijk product en ze zijn super gezond. Ze bevatten veel vitaminen, mineralen, aminozuren en antioxidanten. Ze hebben daardoor veel voordelen voor je gezondheid en je kunt bijenpollen gemakkelijk gebruiken.
Waar komen bijenpollen vandaan?
Bijenpollen werden al vroeg in Egypte en China gebruikt ter ondersteuning van het lichaam en als medicijn. Bijenpollen zijn afkomstig van de bijen en worden gemaakt uit stuifmeel. De bijen verzamelen dit stuifmeel en voegen er nectar en speciale enzymen aan toe. Tijdens het verzamelen vermengt dit met elkaar en ontstaan er kleine gele bolletjes. Dit wordt verzameld in de bijenkorf.
Om deze bijenpollen te verzamelen laat men de bijen over een speciaal scherm lopen en zo vallen de korrels eraf. De korreltjes worden dus echt zelf door de bijen gemaakt. Wist je dat een werkbij voor een theelepel pollen een maand lang acht uur per dag moet werken?
Waarom zijn ze goed voor je?
Bijenpollen bevatten veel vitaminen, mineralen, aminozuren, enzymen, vetzuren en antioxidanten. Onder andere vitamine A, B, C, D, E, K, ijzer, kalium calcium, magnesium en calcium. De samenstelling varieert per soort, maar over het algemeen bestaan bijenpollen voor 30% uit eiwitten, 30% uit koolhydraten en 20% uit vetten. Ze zorgen vooral voor een betere weerstand. Ook staan ze bekend als een natuurlijke verlichter van hooikoorts.
Door bijenpollen te eten geef je je lichaam een kleine dosis van de allergenen en dat brengt het immuunsysteem tot rust. Daardoor kan je lichaam antistoffen vormen die kalmerend werken bij hooikoorts. Deze versterking van het immuunsysteem werkt ook als antibiotica tegen virussen en ontstekingen Bijenpollen verbeteren je weerstand door de hoeveelheid goede voedingsstoffen en enzymen die het bevat. Verder zorgen de antioxidanten voor een verbetering van de huid en helpen ze bij het afvallen. Ook bevatten bijenpollen een aminozuur dat de drang om toe te geven aan vreetbuien onderdrukt.
Tot slot zorgen de grote hoeveelheid voedingsstoffen voor een energiek gevoel en voorkomen ze vroegtijdige veroudering. Bijenpollen is een bron van proteïnen, vitamine B12 en zijn daardoor geschikt voor vegetariërs.
Hoe gebruik je bijenpollen?
Bijenpollen zijn een goede aanvulling aan je voedingspatroon. Blijf gevarieerd eten en eet er niet te veel van. Eén eetlepel per dag is voldoende. Bijenpollen hebben een zoete smaak. Je kunt ze bijvoorbeeld toevoegen aan je ontbijt, smoothie, havermout, kwark, over je salade heen strooien en je kunt ze zelfs door koude dranken of thee doen.
Andere bijenproducten
Andere bijenpollen zijn op hun beurt ook gezond, maar moeten niet verward worden met bijenpollen. Het is bijvoorbeeld niet hetzelfde als honing. Honing wordt gemaakt van nectar. In bijenpollen zitten 30% meer proteïnen dan in rauwe honing. Honing bevat meer suikers: sucrose en glucose. Ook verschillen bijenpollen met honingraat. Deze is gemaakt van bijenwas, waar de rauwe honing in verzameld wordt.
Bijenpollen is dus een natuurlijk product en een gezonde, voedzame superfood. Het bevat veel voedingsstoffen die veel voordelen hebben voor je gezondheid. Begin je dag met een groene smoothie en een theelepel bijenpollen als topping. Zo heb je een energieke start van de dag.
Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
15 februari 2019
Je eetgewoontes aanpassen doe je zo!
9 juli 2014
Frisse mango-kwarktaart
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
29 april 2015
Vivian helpt je met een lekkere en gezonde maaltijd!
21 januari 2023
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
2 februari 2018
Schone oren en een beter gehoor, dit is het geheim!
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
29 april 2015
Cellulite, zo kom je er vanaf!
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
22 december 2015
Beter (w)eten. “Je darmen zijn je tweede brein”
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
3 september 2015
Boerenkoolchips
13 november 2017
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –