Kurkuma of Geelwortel is een wortelsoort die familie is van de Gemberwortel. Het heeft net als gember een pittige smaak en wordt voornamelijk gebruikt in de (Oosterse) keuken en als kleurmiddel.
Kurkuma als geneesmiddel
Geelwortel heeft een zeer heilzame werking. Al duizenden jaren gebruikt men het als geneesmiddel in de Indiase volksgeneeskunde (Ayurveda) en in de Chinese geneeskunst. Naar geelwortel zijn de meeste wetenschappelijke studies verricht. De ontstekingsremmende werking, de anti-kanker werking en de bescherming van hersenen tegen de ziekte van Alzheimer, zijn uitvoerig onderzocht. Deze onderzoeken werden positief bevonden.
Juicen
Een goede en heerlijke manier om geelwortel te verwerken is door het te juicen. Gebruik 2 à 3 cm van de wortel en juice het samen met bijvoorbeeld komkommer, spinazie, appel, limoen en bleekselderij. Maak ook eens deze lekkere kurkuma latte! Koop bij voorkeur de geelwortel van biologische teelt.
Tekst: Regina
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
22 maart 2016
Helende vitamine C smoothie
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
19 juni 2019
25 Simpele dingen voor een gezonde levensstijl
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
14 maart 2016
8 tips om je warme bed uit te komen
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
9 september 2018
Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
17 november 2018
Ontgiften doe je met deze smoothie!
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
23 maart 2015
Dopper winnen
13 april 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –