Bij een gezond lichaam zijn de zuren en basen in balans. Wat betekent dit precies? De zuur-base-balans heeft te maken met de pH-waarde van ons lichaam. Die varieert van volledig zuur (pH 0) tot volledig basisch (pH 14). Sommige delen van ons lichaam zijn iets zuurder, andere iets meer basisch, maar gemiddeld moet de pH-waarde van ons lichaam rond de 7 (neutaal) zijn. Voeding kan hier een grote invloed op hebben.
Verzuring van je lichaam
Veel van wat we normaal gesproken eten, zoals vlees, brood, eieren en aardappelen, werkt verzurend op ons lijf. Op zo’n moment gaat het lichaam aan het werk om de pH-waarde neutraal te houden. Eén van de manieren waarop je lijf dit doet is door de overtollige zuren uit te scheiden, onder andere via de nieren.
Evenwicht bewaren
Om het evenwicht te behouden, is het belangrijk dat je voeding genoeg basische mineralen bevat. Ontbreken deze, dan gaat je lichaam ze uit je eigen botten en gewrichten halen. Op termijn kan hierdoor de kwaliteit van je botten en gewrichten achteruit gaan. Een verzuurd lichaam kan ook leiden tot het ontstaan van stemmingen als angst, stress en boosheid. En zelfs tot ontstekingen, rimpels, stijfheid, afbraak van weefsel, vasthouden van vocht en jeuk.
Verzuurd vs basisch lichaam
Zorgt een verzuurd lichaam voor spanning en stress; een basisch lichaam – ook wel alkalisch lichaam genoemd – is mede verantwoordelijk voor gevoelens van vreugde, vriendelijkheid, vrede, liefde en rust. Het heeft een helende werking op je hele systeem. Te veel is echter nooit goed! Bevat je lichaam teveel alkalische mineralen, dan kun je lui en passief worden.
Balans
Om een goede balans te bereiken wordt een voedingspatroon aangeraden met 80% basenvormende en 20% zuurvormende voeding. Maar hoe weet je nou of iets zuur- of basenvormend is? Dat heeft te maken met de mineralen die de voeding bevat.
Belangrijke mineralen
- Basenvormende voeding bevat onder andere: calcium, magnesium, silicium, ijzer, natrium en mangaan
- Zuurvormende voeding bevat onder andere: fosfor, zwavel, chlorine en lithium
Dit zijn allemaal mineralen die je lichaam nodig heeft. De één is daarom niet perse beter dan de ander. Het gaat erom dat je een goede balans vindt. Voor veel mensen is het belangrijk om eerst veel basenvormende voeding te eten. Zo kun je de vaak jarenlange disbalans weer rechttrekken.
Basenvormende en zuurvormende voeding
Welke voeding is nu zuur- of basenvormend? Dat is vaak lastig om per product precies te zeggen. Hierop zijn namelijk veel factoren van invloed. Bijvoorbeeld het land van herkomst, de kwaliteit van de grond en de manier waarop het verbouwd is. Sommige bronnen spreken elkaar daarom tegen. Maar over het algemeen kun je de volgende richtlijnen aanhouden:
- Sterk zuurvormend
Vlees, vis, gevogelte, eieren, suiker, sigaretten koffie, witbrood, frisdrank - Zuurvormend
Peulvruchten, granen (dus ook rijst, brood en havermout), kaas, aardappelen zonder schil - Zwak zuurvormend
De meeste noten en zaden, mosterd, gedroogde kokosnoot - Neutraal
Oliën van noten en zaden (van olijfolie wordt wel gezegd dat deze zelfs licht basenvormend is) - Zwak basenvormend
Amandelen, amarant, quinoa, komkommer, tomaten, verse kokosnoot - Basenvormend
De meeste groenten en fruit, maar ook melk, yoghurt, karnemelk, aardappelen met schil - Sterk basenvormend
Citroen, limoen, spirulina, chlorella en groentesappen
Wat kun je zelf doen?
Het dieet van de gemiddelde westerling bestaat voornamelijk uit granen (bijvoorbeeld brood en rijst) en vlees. Dit zorgt voor een verzuurd lichaam. Om een goede gezondheid te bereiken is het van belang dat je de zuren en basen weer in balans brengt. De snelste manier om dit te bereiken? Veel groentesappen en groene smoothies drinken, en veel salades eten!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 januari 2018
Start 2018 met een heerlijke winterdetox!
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
2 mei 2016
Tijd voor een gezonde levensstijl!
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
7 april 2016
Ratatouille: een perfect zoetig groentegerecht
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
23 augustus 2015
Hotspot: Lotti’s
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
15 februari 2019
Je eetgewoontes aanpassen doe je zo!
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
8 januari 2019
Wat heeft je schildklier met je mondgezondheid te maken?
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
14 juli 2016
DRINK JIJ AL MATCHA THEE?
26 januari 2016
Lekker rechargen met deze super smoothie!
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
31 maart 2015
Gifvrij eten
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
24 augustus 2018
Waarom Franse vrouwen zo slank blijven
23 november 2015
6 tips tegen jouw ‘Blue Monday’
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
30 augustus 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –