Kruiden en specerijen zijn erg goed voor je. Ze leveren niet alleen heel veel smaak maar ze hebben ook bijzondere eigenschappen. Zo zijn ze goed tegen allerlei kwalen, wat het precies kan doen, lees je hier:
Kurkuma
Kurkuma is een specerij wat bekend staat om haar fel oranje kleur. Er worden veel sauzen en curries mee bereid. Curcumine (wat in kurkuma zit) is erg krachtig, het werkt goed tegen: ontstekingen, toxines, dementie, hartziekten en alzheimer. Ook zijn er bepaalde onderzoeken die beweren dat het goed tegen kanker is. Kurkuma is het meest krachtig als je het mengt met zwarte peper en een beetje vet (bijvoorbeeld kokosolie of olijfolie).
Knoflook
Knoflook is een heerlijke smaakmaker en daarnaast is het reuze gezond. Zo werkt knoflook bijvoorbeeld behoorlijk goed tegen bepaalde vormen van kanker. Darmkanker is een vorm van kanker die hier extreem goed bij is gebaad. Daarnaast wordt knoflook al eeuwen ingezet als anti griep en verkoudheidsmiddel. Je kunt dit eten maar ook slikken, sommige mensen zijn hierbij geholpen en eerder van hun griepje af.
Gember
Gember is heerlijk in soepen, wokgerechten, stoofschotels, smoothies en etc. Je kunt er uiteraard ook een lekker theetje van zetten of een Kurkuma Latte mee samenstellen. Het kan worden gebruikt voor de behandeling van maagproblemen, ochtendmisselijkheid, het prikkelbare darm syndroom, diarree en verlies van eetlust. Gember heeft anti-inflammatoire eigenschappen. Sommige vrouwen zetten het ook in om menstruatiepijn tegen te gaan.
LEES OOK: 6 redenen waarom afvallen niet lukt als je op het ketogeen dieet bent (en hoe je dit oplost).
Kaneel
Kaneel is misschien wel het meest populaire specerij ter wereld. Het is gemaakt van de binnenste schors van een boom genaamd cinnamomum. Wanneer de reepjes ervan drogen, rollen ze op tot krullen (kaneelstokjes). Van oudsher wordt kaneel gewaardeerd om haar geneeskrachtige eigenschappen. Het zit boordevol polyfenolen en andere antioxidanten. Kaneel is een anti-inflammatoir, antidiabetisch, antimicrobiël en antikanker super-specerij!
Hete pepers
Hete pepers lijken op paprika’s, maar met één groot verschil. Ze bevatten een samenstelling die bekend staat als capsaïcine, die kleurloos en geurloos is – maar zeker niet zonder smaak! Capsaïcine is intens kruidig en veel mensen kunnen het daarom niet verdragen. Toch werkt het als een krachtig medicijn, het helpt de spijsvertering, beschermt de maag tegen infecties en kan ons zelfs langer laten leven. Extreem krachtig dus!
ZIE OOK: de kruidengids van Klingel.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 mei 2014
Zo gezellig kan 30 minuten sporten zijn!
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
10 juni 2015
Raw kokos snack
5 augustus 2016
PRETZEL BROWNIES
16 december 2015
Happy & healthy kerstcadeautips!
9 september 2019
Speltwentelteefjes met kaneel en vanille, uit ‘Gezonder met Viv’
9 oktober 2018
Een groene smoothie drink ik echt met plezier!
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
1 april 2015
Saoto soep
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
2 november 2015
Winnen! Boek ‘Hormoonbalans voor vrouwen’
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
12 maart 2015
Insecten als snack
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
7 september 2018
Vaker plantaardig eten met deze tips
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
25 april 2016
3 x video’s voor een OERsterk leven!
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
15 augustus 2016
HEALTH Q&A: MARION PAUW
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
4 november 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –