Het mineraal
Ijzer is een mineraal en komt in twee verschillende vormen voor in onze voeding: heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer komt enkel voor in dierlijke producten. Voorbeelden hiervan zijn vlees, vis en gevogelte. Non-heemijzer komt ook voor in dierlijke producten, maar komt in meerdere mate voor in natuurlijke producten. Voorbeelden hiervan zijn volkoren producten, groene bladgroenten en fruit.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van ijzer is leeftijd- en geslachtafhankelijk. Voor mannen is de ADH vastgesteld op 9 milligram per dag, voor vrouwen is dit 15 milligram.
Tekorten
Wereldwijd is een van de meest voorkomende tekorten op het gebied van voeding een ijzertekort. Tijdens periodes van groei, ontwikkeling en cruciale incidenten (zoals veel bloedverlies) heeft het lichaam meer ijzer nodig. Groepen die daarom een verhoogde kans hebben op een ijzertekort zijn kinderen, adolescenten, zwangere vrouwen en vrouwen tijdens lactatie/menstruatie. Daarnaast kunnen mensen met bepaalde darmziekten zoals coeliakie en de ziekte van Crohn een verhoogd risico hebben op een ijzertekort.
Wanneer je een tekort in je lichaam hebt, kun je hiervan nadelige gevolgen ervaren. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, een bleke huid, rusteloze benen en snel buiten adem raken. Ons lichaam heeft ijzer nodig voor de vorming van hemoglobine. Dit is een eiwit in het bloed dat zorgt voor het transport van zuurstof. Daarnaast ondersteunt ijzer het immuunsysteem en draagt het bij aan onze energievoorziening.
Opname door het lichaam
Ijzer wordt op verschillende manieren opgenomen door het lichaam, hierbij is een verschil tussen heemijzer en non-heemijzer. Van heemijzer nemen we gemiddeld 25% op, hierbij maakt het niet uit wat je ernaast eet. Bij de opname van non-heemijzer is dit anders. Hierbij hangt het percentage opname wel af van wat je ernaast eet. Een vitamine dat de opname van non-heemijzer bevordert is vitamine C. Als je dus bij een maaltijd producten rijk aan vitamine C eet (zoals groente en fruit), neemt je lichaam ijzer makkelijker op.
Voedingsmiddelen rijk aan ijzer (waarvan je het misschien niet verwacht!)
- Een portie gekookte quinoa (190 gram) bevat 2,9 milligram
- Een portie gekookte linzen (100 gram) bevat 2,9 milligram
- Een stukje biefstuk (100 gram) bevat 2,8 milligram
Een gekookt ei bevat 1,2 milligram ijzer
Tekst: Lilian van Weperen en Ingrid Wolters voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
6 oktober 2014
Eetdagboek review
3 oktober 2017
Weerstand booster Vitamine C(amu camu)!
5 november 2018
Drink je afvalstoffen weg!
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
14 augustus 2016
SPORTEN MET VIV: HIP ABDUCTION & KNEE LIFTS
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
30 januari 2018
6 Gezonde gewoontes voor een slanker en gezonder leven!
2 juli 2016
3 x ei love you
18 november 2020
Wat doet Vitamine D voor je body?
12 juni 2014
Frisse juice
4 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Tilburg
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
9 september 2014
Gratis boek ’70 groene smoothies’
4 december 2014
Foodtrends 2015
4 november 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –