Misschien ken je het al: kombucha. Een gefermenteerd drankje gemaakt van o.a. thee en suiker. Dit drankje heeft veel gezondheidsvoordelen, omdat de gezonde stoffen op een bijzondere manier worden geproduceerd. Maar hoe kan een drankje met suiker gezond zijn? Wij leggen je hieronder uit wat kombucha is, hoe het proces in zijn werk gaat en hoe je het eventueel zelf zou kunnen maken.
Wat is kombucha?
Kombucha is een drankje wat afkomstig is uit het verre Oosten. Het werd destijds gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Kombucha is een gefermenteerd drankje. Het wordt gemaakt van zwarte of groene thee, water, appelazijn, een kombucha-zwam en suiker. Tijdens het fermentatieproces wordt de gezoete thee omgezet tot een complex van vitaminen, mineralen, enzymen, zuren en gisten. En daar wordt ons lichaam een stukje gezonder van.
Suiker
De kombucha-zwam produceert verschillende stoffen en heeft ook voeding nodig: suiker. Dit suiker verteert de zwam als voeding en zet dit vervolgens om in enzymen, zuren, gisten, vitamine B en vitamine C. Uiteindelijk blijft er maar een kleine hoeveelheid suiker over in de kombucha. Daarnaast wordt er ook 1% alcohol tijdens het proces geproduceerd. De belangrijkste stoffen die hij produceert zijn: probiotica, enzymen, gluceronzuur, vitamine B en vitamine C.
Gezondheidsvoordelen
Kombucha bevat dus allerlei gezonde stoffen. Deze stoffen hebben weer verschillende gezondheidsvoordelen voor ons lichaam.
- Het bevordert je spijsvertering door de enzymen en bacteriën. De bacteriën brengen je darmflora weer is balans.
- Ontgifting van je lichaam door gluceronzuur.
- De antioxidanten verbeteren je immuunsysteem. Zo krijg je een betere afweer tegen ziektemakers.
- Het is goed tegen stress door de enzymen en vitaminen.
- Het bevordert je algehele gezondheid door de gezonde stoffen die het bevat.
Hoe maak je het?
Je kunt kombucha kopen of zelf maken. Zo maak je het zelf:
Wat heb je nodig?
- 1,5 liter water
- 2 zakjes groene of zwarte thee
- 200 gram suiker
- 50 ml appelazijn
- 1 kombucha-zwam
- 1 grote, glazen pot
- Een theedoek
- Een elastiek
- Een trechter met zeef
- Lege glazen flessen met dop
Bereiding
- Breng 1,5 liter water aan de kook
- Voeg daar de suiker en zakjes thee aan toe en laat het 15 minuten trekken
- Verwijder de theezakjes en wacht tot het suiker is opgelost
- Als het water niet warm aanvoelt, schenk je het in de glazen pot
- Doe het appelazijn en de kombucha-zwam erbij
- Maak de theedoek vast met een elastiek op de pot en zet deze neer op een donkere plaats
- Laat de kombucha tussen de 7 en 14 dagen fermenteren
- Na 7 dagen heeft zich een nieuwe zwam gevormd. Proef een beetje en laat het nog even fermenteren als het zoet smaakt
- Leg de nieuwe en oude zwam in een diep bord met een beetje van het drankje
- Zet de trechter met zeef in de glazen flessen, schenk hier de drank doorheen en bewaar ze in de koelkast tot je ze gebruikt
- De extra zwam kun je bewaren in een andere pot met een laagje kombucha om weer nieuwe te maken
- Je kunt hem naar je eigen smaak maken en er smaak aan toevoegen.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
29 november 2015
Video: Winterse Vitaminebom
25 juni 2015
Eivissa Food
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
24 juni 2019
Dit levert een uurtje eerder naar bed gaan je op
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
16 november 2016
VIV Health TV – Verantwoorde snoepjes, ze bestaan echt!
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
25 november 2018
Wat is L-Glutamine?
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
28 juni 2017
Boekweit Tosti met geitenkaas
24 augustus 2019
Maak van je huishouden een work-out en skip de sportschool
5 maart 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –