Misschien ken je het al: kombucha. Een gefermenteerd drankje gemaakt van o.a. thee en suiker. Dit drankje heeft veel gezondheidsvoordelen, omdat de gezonde stoffen op een bijzondere manier worden geproduceerd. Maar hoe kan een drankje met suiker gezond zijn? Wij leggen je hieronder uit wat kombucha is, hoe het proces in zijn werk gaat en hoe je het eventueel zelf zou kunnen maken.
Wat is kombucha?
Kombucha is een drankje wat afkomstig is uit het verre Oosten. Het werd destijds gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Kombucha is een gefermenteerd drankje. Het wordt gemaakt van zwarte of groene thee, water, appelazijn, een kombucha-zwam en suiker. Tijdens het fermentatieproces wordt de gezoete thee omgezet tot een complex van vitaminen, mineralen, enzymen, zuren en gisten. En daar wordt ons lichaam een stukje gezonder van.
Suiker
De kombucha-zwam produceert verschillende stoffen en heeft ook voeding nodig: suiker. Dit suiker verteert de zwam als voeding en zet dit vervolgens om in enzymen, zuren, gisten, vitamine B en vitamine C. Uiteindelijk blijft er maar een kleine hoeveelheid suiker over in de kombucha. Daarnaast wordt er ook 1% alcohol tijdens het proces geproduceerd. De belangrijkste stoffen die hij produceert zijn: probiotica, enzymen, gluceronzuur, vitamine B en vitamine C.
Gezondheidsvoordelen
Kombucha bevat dus allerlei gezonde stoffen. Deze stoffen hebben weer verschillende gezondheidsvoordelen voor ons lichaam.
- Het bevordert je spijsvertering door de enzymen en bacteriën. De bacteriën brengen je darmflora weer is balans.
- Ontgifting van je lichaam door gluceronzuur.
- De antioxidanten verbeteren je immuunsysteem. Zo krijg je een betere afweer tegen ziektemakers.
- Het is goed tegen stress door de enzymen en vitaminen.
- Het bevordert je algehele gezondheid door de gezonde stoffen die het bevat.
Hoe maak je het?
Je kunt kombucha kopen of zelf maken. Zo maak je het zelf:
Wat heb je nodig?
- 1,5 liter water
- 2 zakjes groene of zwarte thee
- 200 gram suiker
- 50 ml appelazijn
- 1 kombucha-zwam
- 1 grote, glazen pot
- Een theedoek
- Een elastiek
- Een trechter met zeef
- Lege glazen flessen met dop
Bereiding
- Breng 1,5 liter water aan de kook
- Voeg daar de suiker en zakjes thee aan toe en laat het 15 minuten trekken
- Verwijder de theezakjes en wacht tot het suiker is opgelost
- Als het water niet warm aanvoelt, schenk je het in de glazen pot
- Doe het appelazijn en de kombucha-zwam erbij
- Maak de theedoek vast met een elastiek op de pot en zet deze neer op een donkere plaats
- Laat de kombucha tussen de 7 en 14 dagen fermenteren
- Na 7 dagen heeft zich een nieuwe zwam gevormd. Proef een beetje en laat het nog even fermenteren als het zoet smaakt
- Leg de nieuwe en oude zwam in een diep bord met een beetje van het drankje
- Zet de trechter met zeef in de glazen flessen, schenk hier de drank doorheen en bewaar ze in de koelkast tot je ze gebruikt
- De extra zwam kun je bewaren in een andere pot met een laagje kombucha om weer nieuwe te maken
- Je kunt hem naar je eigen smaak maken en er smaak aan toevoegen.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
9 september 2014
Je kids fit de herfst in….?
27 januari 2015
Een heerlijk weerstand oppeppend sapje uit de (slow)juicer
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
10 oktober 2018
Een beter seksleven? Wij hebben 5 tips voor je!
9 juni 2014
Touwtje springen is healthyproof!
9 november 2015
Winnen! Lekker zonder Allergenen
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
2 augustus 2016
EEN STRALENDE HUID MET DIT ZOMER SAPJE
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
10 september 2018
Dit is waarom CBD olie zo goed voor je is!
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
20 april 2016
Hotspot: Lavinia Good Food
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
10 augustus 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –