Misschien ken je het al: kombucha. Een gefermenteerd drankje gemaakt van o.a. thee en suiker. Dit drankje heeft veel gezondheidsvoordelen, omdat de gezonde stoffen op een bijzondere manier worden geproduceerd. Maar hoe kan een drankje met suiker gezond zijn? Wij leggen je hieronder uit wat kombucha is, hoe het proces in zijn werk gaat en hoe je het eventueel zelf zou kunnen maken.
Wat is kombucha?
Kombucha is een drankje wat afkomstig is uit het verre Oosten. Het werd destijds gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Kombucha is een gefermenteerd drankje. Het wordt gemaakt van zwarte of groene thee, water, appelazijn, een kombucha-zwam en suiker. Tijdens het fermentatieproces wordt de gezoete thee omgezet tot een complex van vitaminen, mineralen, enzymen, zuren en gisten. En daar wordt ons lichaam een stukje gezonder van.
Suiker
De kombucha-zwam produceert verschillende stoffen en heeft ook voeding nodig: suiker. Dit suiker verteert de zwam als voeding en zet dit vervolgens om in enzymen, zuren, gisten, vitamine B en vitamine C. Uiteindelijk blijft er maar een kleine hoeveelheid suiker over in de kombucha. Daarnaast wordt er ook 1% alcohol tijdens het proces geproduceerd. De belangrijkste stoffen die hij produceert zijn: probiotica, enzymen, gluceronzuur, vitamine B en vitamine C.
Gezondheidsvoordelen
Kombucha bevat dus allerlei gezonde stoffen. Deze stoffen hebben weer verschillende gezondheidsvoordelen voor ons lichaam.
- Het bevordert je spijsvertering door de enzymen en bacteriën. De bacteriën brengen je darmflora weer is balans.
- Ontgifting van je lichaam door gluceronzuur.
- De antioxidanten verbeteren je immuunsysteem. Zo krijg je een betere afweer tegen ziektemakers.
- Het is goed tegen stress door de enzymen en vitaminen.
- Het bevordert je algehele gezondheid door de gezonde stoffen die het bevat.
Hoe maak je het?
Je kunt kombucha kopen of zelf maken. Zo maak je het zelf:
Wat heb je nodig?
- 1,5 liter water
- 2 zakjes groene of zwarte thee
- 200 gram suiker
- 50 ml appelazijn
- 1 kombucha-zwam
- 1 grote, glazen pot
- Een theedoek
- Een elastiek
- Een trechter met zeef
- Lege glazen flessen met dop
Bereiding
- Breng 1,5 liter water aan de kook
- Voeg daar de suiker en zakjes thee aan toe en laat het 15 minuten trekken
- Verwijder de theezakjes en wacht tot het suiker is opgelost
- Als het water niet warm aanvoelt, schenk je het in de glazen pot
- Doe het appelazijn en de kombucha-zwam erbij
- Maak de theedoek vast met een elastiek op de pot en zet deze neer op een donkere plaats
- Laat de kombucha tussen de 7 en 14 dagen fermenteren
- Na 7 dagen heeft zich een nieuwe zwam gevormd. Proef een beetje en laat het nog even fermenteren als het zoet smaakt
- Leg de nieuwe en oude zwam in een diep bord met een beetje van het drankje
- Zet de trechter met zeef in de glazen flessen, schenk hier de drank doorheen en bewaar ze in de koelkast tot je ze gebruikt
- De extra zwam kun je bewaren in een andere pot met een laagje kombucha om weer nieuwe te maken
- Je kunt hem naar je eigen smaak maken en er smaak aan toevoegen.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
22 december 2017
Een gezond Engels ontbijtje tijdens de feestdagen, het kan!
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
7 april 2016
Ratatouille: een perfect zoetig groentegerecht
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
9 juli 2014
Frisse mango-kwarktaart
13 juni 2016
Viv’s Q&A: Anne de Buck
29 april 2019
Deze voeding is funest voor je hormonen
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
8 juni 2018
10 tekenen van een water tekort
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
29 december 2021
Celery Juice drinken, alles wat je moet weten om te starten
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
2 juli 2014
Aan het infuus
4 december 2014
Foodtrends 2015
29 april 2015
Vivian helpt je met een lekkere en gezonde maaltijd!
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
6 september 2015
Viv’s Health Event: terug in de college banken, maar dan leuk!
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
2 december 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –