Misschien ken je het al: kombucha. Een gefermenteerd drankje gemaakt van o.a. thee en suiker. Dit drankje heeft veel gezondheidsvoordelen, omdat de gezonde stoffen op een bijzondere manier worden geproduceerd. Maar hoe kan een drankje met suiker gezond zijn? Wij leggen je hieronder uit wat kombucha is, hoe het proces in zijn werk gaat en hoe je het eventueel zelf zou kunnen maken.
Wat is kombucha?
Kombucha is een drankje wat afkomstig is uit het verre Oosten. Het werd destijds gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Kombucha is een gefermenteerd drankje. Het wordt gemaakt van zwarte of groene thee, water, appelazijn, een kombucha-zwam en suiker. Tijdens het fermentatieproces wordt de gezoete thee omgezet tot een complex van vitaminen, mineralen, enzymen, zuren en gisten. En daar wordt ons lichaam een stukje gezonder van.
Suiker
De kombucha-zwam produceert verschillende stoffen en heeft ook voeding nodig: suiker. Dit suiker verteert de zwam als voeding en zet dit vervolgens om in enzymen, zuren, gisten, vitamine B en vitamine C. Uiteindelijk blijft er maar een kleine hoeveelheid suiker over in de kombucha. Daarnaast wordt er ook 1% alcohol tijdens het proces geproduceerd. De belangrijkste stoffen die hij produceert zijn: probiotica, enzymen, gluceronzuur, vitamine B en vitamine C.
Gezondheidsvoordelen
Kombucha bevat dus allerlei gezonde stoffen. Deze stoffen hebben weer verschillende gezondheidsvoordelen voor ons lichaam.
- Het bevordert je spijsvertering door de enzymen en bacteriën. De bacteriën brengen je darmflora weer is balans.
- Ontgifting van je lichaam door gluceronzuur.
- De antioxidanten verbeteren je immuunsysteem. Zo krijg je een betere afweer tegen ziektemakers.
- Het is goed tegen stress door de enzymen en vitaminen.
- Het bevordert je algehele gezondheid door de gezonde stoffen die het bevat.
Hoe maak je het?
Je kunt kombucha kopen of zelf maken. Zo maak je het zelf:
Wat heb je nodig?
- 1,5 liter water
- 2 zakjes groene of zwarte thee
- 200 gram suiker
- 50 ml appelazijn
- 1 kombucha-zwam
- 1 grote, glazen pot
- Een theedoek
- Een elastiek
- Een trechter met zeef
- Lege glazen flessen met dop
Bereiding
- Breng 1,5 liter water aan de kook
- Voeg daar de suiker en zakjes thee aan toe en laat het 15 minuten trekken
- Verwijder de theezakjes en wacht tot het suiker is opgelost
- Als het water niet warm aanvoelt, schenk je het in de glazen pot
- Doe het appelazijn en de kombucha-zwam erbij
- Maak de theedoek vast met een elastiek op de pot en zet deze neer op een donkere plaats
- Laat de kombucha tussen de 7 en 14 dagen fermenteren
- Na 7 dagen heeft zich een nieuwe zwam gevormd. Proef een beetje en laat het nog even fermenteren als het zoet smaakt
- Leg de nieuwe en oude zwam in een diep bord met een beetje van het drankje
- Zet de trechter met zeef in de glazen flessen, schenk hier de drank doorheen en bewaar ze in de koelkast tot je ze gebruikt
- De extra zwam kun je bewaren in een andere pot met een laagje kombucha om weer nieuwe te maken
- Je kunt hem naar je eigen smaak maken en er smaak aan toevoegen.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
7 september 2016
BACK TO SCHOOL MET DE HEALTHY KIDS BOX
16 december 2019
Gezonde lunches voor de kindjes om mee naar school te nemen
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
13 oktober 2018
Sushi omelet
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
3 september 2015
Gezonde chocopasta
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
22 mei 2016
Testosteron houdt je slank, wist je dat?
17 november 2018
Ontgiften doe je met deze smoothie!
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
16 juli 2016
NECTARINE CLAFOUTIS: EASY & HEALTHY
5 november 2018
Drink je afvalstoffen weg!
9 december 2018
10 redenen om het Paleo dieet te volgen
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
15 februari 2019
Je eetgewoontes aanpassen doe je zo!
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
13 juni 2016
Viv’s Q&A: Anne de Buck
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
11 januari 2019
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –