Misschien ken je het al: kombucha. Een gefermenteerd drankje gemaakt van o.a. thee en suiker. Dit drankje heeft veel gezondheidsvoordelen, omdat de gezonde stoffen op een bijzondere manier worden geproduceerd. Maar hoe kan een drankje met suiker gezond zijn? Wij leggen je hieronder uit wat kombucha is, hoe het proces in zijn werk gaat en hoe je het eventueel zelf zou kunnen maken.
Wat is kombucha?
Kombucha is een drankje wat afkomstig is uit het verre Oosten. Het werd destijds gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Kombucha is een gefermenteerd drankje. Het wordt gemaakt van zwarte of groene thee, water, appelazijn, een kombucha-zwam en suiker. Tijdens het fermentatieproces wordt de gezoete thee omgezet tot een complex van vitaminen, mineralen, enzymen, zuren en gisten. En daar wordt ons lichaam een stukje gezonder van.
Suiker
De kombucha-zwam produceert verschillende stoffen en heeft ook voeding nodig: suiker. Dit suiker verteert de zwam als voeding en zet dit vervolgens om in enzymen, zuren, gisten, vitamine B en vitamine C. Uiteindelijk blijft er maar een kleine hoeveelheid suiker over in de kombucha. Daarnaast wordt er ook 1% alcohol tijdens het proces geproduceerd. De belangrijkste stoffen die hij produceert zijn: probiotica, enzymen, gluceronzuur, vitamine B en vitamine C.
Gezondheidsvoordelen
Kombucha bevat dus allerlei gezonde stoffen. Deze stoffen hebben weer verschillende gezondheidsvoordelen voor ons lichaam.
- Het bevordert je spijsvertering door de enzymen en bacteriën. De bacteriën brengen je darmflora weer is balans.
- Ontgifting van je lichaam door gluceronzuur.
- De antioxidanten verbeteren je immuunsysteem. Zo krijg je een betere afweer tegen ziektemakers.
- Het is goed tegen stress door de enzymen en vitaminen.
- Het bevordert je algehele gezondheid door de gezonde stoffen die het bevat.
Hoe maak je het?
Je kunt kombucha kopen of zelf maken. Zo maak je het zelf:
Wat heb je nodig?
- 1,5 liter water
- 2 zakjes groene of zwarte thee
- 200 gram suiker
- 50 ml appelazijn
- 1 kombucha-zwam
- 1 grote, glazen pot
- Een theedoek
- Een elastiek
- Een trechter met zeef
- Lege glazen flessen met dop
Bereiding
- Breng 1,5 liter water aan de kook
- Voeg daar de suiker en zakjes thee aan toe en laat het 15 minuten trekken
- Verwijder de theezakjes en wacht tot het suiker is opgelost
- Als het water niet warm aanvoelt, schenk je het in de glazen pot
- Doe het appelazijn en de kombucha-zwam erbij
- Maak de theedoek vast met een elastiek op de pot en zet deze neer op een donkere plaats
- Laat de kombucha tussen de 7 en 14 dagen fermenteren
- Na 7 dagen heeft zich een nieuwe zwam gevormd. Proef een beetje en laat het nog even fermenteren als het zoet smaakt
- Leg de nieuwe en oude zwam in een diep bord met een beetje van het drankje
- Zet de trechter met zeef in de glazen flessen, schenk hier de drank doorheen en bewaar ze in de koelkast tot je ze gebruikt
- De extra zwam kun je bewaren in een andere pot met een laagje kombucha om weer nieuwe te maken
- Je kunt hem naar je eigen smaak maken en er smaak aan toevoegen.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
14 maart 2018
Je hongercyclus onder controle krijgen
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
6 oktober 2018
Een dag zonder zuivel, hoe pak je dat aan?
26 april 2016
8 onverwachte voordelen van gelukkig zijn
5 juni 2015
Wie komt onze chocolade proeven?
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
6 juni 2016
Sapje van de maand: Love Energy
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
9 september 2014
Gratis boek ’70 groene smoothies’
30 december 2014
Chocolade notenpasta taartjes
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
8 augustus 2022
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –