Misschien ken je het al: kombucha. Een gefermenteerd drankje gemaakt van o.a. thee en suiker. Dit drankje heeft veel gezondheidsvoordelen, omdat de gezonde stoffen op een bijzondere manier worden geproduceerd. Maar hoe kan een drankje met suiker gezond zijn? Wij leggen je hieronder uit wat kombucha is, hoe het proces in zijn werk gaat en hoe je het eventueel zelf zou kunnen maken.
Wat is kombucha?
Kombucha is een drankje wat afkomstig is uit het verre Oosten. Het werd destijds gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Kombucha is een gefermenteerd drankje. Het wordt gemaakt van zwarte of groene thee, water, appelazijn, een kombucha-zwam en suiker. Tijdens het fermentatieproces wordt de gezoete thee omgezet tot een complex van vitaminen, mineralen, enzymen, zuren en gisten. En daar wordt ons lichaam een stukje gezonder van.
Suiker
De kombucha-zwam produceert verschillende stoffen en heeft ook voeding nodig: suiker. Dit suiker verteert de zwam als voeding en zet dit vervolgens om in enzymen, zuren, gisten, vitamine B en vitamine C. Uiteindelijk blijft er maar een kleine hoeveelheid suiker over in de kombucha. Daarnaast wordt er ook 1% alcohol tijdens het proces geproduceerd. De belangrijkste stoffen die hij produceert zijn: probiotica, enzymen, gluceronzuur, vitamine B en vitamine C.
Gezondheidsvoordelen
Kombucha bevat dus allerlei gezonde stoffen. Deze stoffen hebben weer verschillende gezondheidsvoordelen voor ons lichaam.
- Het bevordert je spijsvertering door de enzymen en bacteriën. De bacteriën brengen je darmflora weer is balans.
- Ontgifting van je lichaam door gluceronzuur.
- De antioxidanten verbeteren je immuunsysteem. Zo krijg je een betere afweer tegen ziektemakers.
- Het is goed tegen stress door de enzymen en vitaminen.
- Het bevordert je algehele gezondheid door de gezonde stoffen die het bevat.
Hoe maak je het?
Je kunt kombucha kopen of zelf maken. Zo maak je het zelf:
Wat heb je nodig?
- 1,5 liter water
- 2 zakjes groene of zwarte thee
- 200 gram suiker
- 50 ml appelazijn
- 1 kombucha-zwam
- 1 grote, glazen pot
- Een theedoek
- Een elastiek
- Een trechter met zeef
- Lege glazen flessen met dop
Bereiding
- Breng 1,5 liter water aan de kook
- Voeg daar de suiker en zakjes thee aan toe en laat het 15 minuten trekken
- Verwijder de theezakjes en wacht tot het suiker is opgelost
- Als het water niet warm aanvoelt, schenk je het in de glazen pot
- Doe het appelazijn en de kombucha-zwam erbij
- Maak de theedoek vast met een elastiek op de pot en zet deze neer op een donkere plaats
- Laat de kombucha tussen de 7 en 14 dagen fermenteren
- Na 7 dagen heeft zich een nieuwe zwam gevormd. Proef een beetje en laat het nog even fermenteren als het zoet smaakt
- Leg de nieuwe en oude zwam in een diep bord met een beetje van het drankje
- Zet de trechter met zeef in de glazen flessen, schenk hier de drank doorheen en bewaar ze in de koelkast tot je ze gebruikt
- De extra zwam kun je bewaren in een andere pot met een laagje kombucha om weer nieuwe te maken
- Je kunt hem naar je eigen smaak maken en er smaak aan toevoegen.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
13 augustus 2022
Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten?
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
27 november 2018
Wil je jouw metabolisme een boost geven? Ga langzamer leven!
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
19 juni 2019
25 Simpele dingen voor een gezonde levensstijl
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
6 juni 2016
Sapje van de maand: Love Energy
9 juni 2016
Rode linzensoep
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
24 juni 2016
Sushi + donut = Sushidonut
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
3 juni 2016
10 x motiverende quotes!
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
10 december 2017
Beheerst onzekerheid jouw leven?
9 augustus 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –