Misschien ken je het al: kombucha. Een gefermenteerd drankje gemaakt van o.a. thee en suiker. Dit drankje heeft veel gezondheidsvoordelen, omdat de gezonde stoffen op een bijzondere manier worden geproduceerd. Maar hoe kan een drankje met suiker gezond zijn? Wij leggen je hieronder uit wat kombucha is, hoe het proces in zijn werk gaat en hoe je het eventueel zelf zou kunnen maken.
Wat is kombucha?
Kombucha is een drankje wat afkomstig is uit het verre Oosten. Het werd destijds gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Kombucha is een gefermenteerd drankje. Het wordt gemaakt van zwarte of groene thee, water, appelazijn, een kombucha-zwam en suiker. Tijdens het fermentatieproces wordt de gezoete thee omgezet tot een complex van vitaminen, mineralen, enzymen, zuren en gisten. En daar wordt ons lichaam een stukje gezonder van.
Suiker
De kombucha-zwam produceert verschillende stoffen en heeft ook voeding nodig: suiker. Dit suiker verteert de zwam als voeding en zet dit vervolgens om in enzymen, zuren, gisten, vitamine B en vitamine C. Uiteindelijk blijft er maar een kleine hoeveelheid suiker over in de kombucha. Daarnaast wordt er ook 1% alcohol tijdens het proces geproduceerd. De belangrijkste stoffen die hij produceert zijn: probiotica, enzymen, gluceronzuur, vitamine B en vitamine C.
Gezondheidsvoordelen
Kombucha bevat dus allerlei gezonde stoffen. Deze stoffen hebben weer verschillende gezondheidsvoordelen voor ons lichaam.
- Het bevordert je spijsvertering door de enzymen en bacteriën. De bacteriën brengen je darmflora weer is balans.
- Ontgifting van je lichaam door gluceronzuur.
- De antioxidanten verbeteren je immuunsysteem. Zo krijg je een betere afweer tegen ziektemakers.
- Het is goed tegen stress door de enzymen en vitaminen.
- Het bevordert je algehele gezondheid door de gezonde stoffen die het bevat.
Hoe maak je het?
Je kunt kombucha kopen of zelf maken. Zo maak je het zelf:
Wat heb je nodig?
- 1,5 liter water
- 2 zakjes groene of zwarte thee
- 200 gram suiker
- 50 ml appelazijn
- 1 kombucha-zwam
- 1 grote, glazen pot
- Een theedoek
- Een elastiek
- Een trechter met zeef
- Lege glazen flessen met dop
Bereiding
- Breng 1,5 liter water aan de kook
- Voeg daar de suiker en zakjes thee aan toe en laat het 15 minuten trekken
- Verwijder de theezakjes en wacht tot het suiker is opgelost
- Als het water niet warm aanvoelt, schenk je het in de glazen pot
- Doe het appelazijn en de kombucha-zwam erbij
- Maak de theedoek vast met een elastiek op de pot en zet deze neer op een donkere plaats
- Laat de kombucha tussen de 7 en 14 dagen fermenteren
- Na 7 dagen heeft zich een nieuwe zwam gevormd. Proef een beetje en laat het nog even fermenteren als het zoet smaakt
- Leg de nieuwe en oude zwam in een diep bord met een beetje van het drankje
- Zet de trechter met zeef in de glazen flessen, schenk hier de drank doorheen en bewaar ze in de koelkast tot je ze gebruikt
- De extra zwam kun je bewaren in een andere pot met een laagje kombucha om weer nieuwe te maken
- Je kunt hem naar je eigen smaak maken en er smaak aan toevoegen.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
9 september 2019
Speltwentelteefjes met kaneel en vanille, uit ‘Gezonder met Viv’
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
27 augustus 2016
WEER OP DE GEZONDE TOER NA DE VAKANTIE
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
21 juni 2019
Lekker bakken dit weekend met Viv’s appeltaart
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
20 februari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van foodblogger Pauline
22 januari 2016
Op je kop voor een stralende huid!
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
27 januari 2019
Wil je meer energie? Probeer een winterdetox!
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
14 maart 2018
Je hongercyclus onder controle krijgen
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
4 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Tilburg
5 november 2018
Drink je afvalstoffen weg!
30 november 2018
Heb jij ook last van gevoelig tandvlees tijdens je menstruatie?
13 februari 2018
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –