Misschien ken je het al: kombucha. Een gefermenteerd drankje gemaakt van o.a. thee en suiker. Dit drankje heeft veel gezondheidsvoordelen, omdat de gezonde stoffen op een bijzondere manier worden geproduceerd. Maar hoe kan een drankje met suiker gezond zijn? Wij leggen je hieronder uit wat kombucha is, hoe het proces in zijn werk gaat en hoe je het eventueel zelf zou kunnen maken.
Wat is kombucha?
Kombucha is een drankje wat afkomstig is uit het verre Oosten. Het werd destijds gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Kombucha is een gefermenteerd drankje. Het wordt gemaakt van zwarte of groene thee, water, appelazijn, een kombucha-zwam en suiker. Tijdens het fermentatieproces wordt de gezoete thee omgezet tot een complex van vitaminen, mineralen, enzymen, zuren en gisten. En daar wordt ons lichaam een stukje gezonder van.
Suiker
De kombucha-zwam produceert verschillende stoffen en heeft ook voeding nodig: suiker. Dit suiker verteert de zwam als voeding en zet dit vervolgens om in enzymen, zuren, gisten, vitamine B en vitamine C. Uiteindelijk blijft er maar een kleine hoeveelheid suiker over in de kombucha. Daarnaast wordt er ook 1% alcohol tijdens het proces geproduceerd. De belangrijkste stoffen die hij produceert zijn: probiotica, enzymen, gluceronzuur, vitamine B en vitamine C.
Gezondheidsvoordelen
Kombucha bevat dus allerlei gezonde stoffen. Deze stoffen hebben weer verschillende gezondheidsvoordelen voor ons lichaam.
- Het bevordert je spijsvertering door de enzymen en bacteriën. De bacteriën brengen je darmflora weer is balans.
- Ontgifting van je lichaam door gluceronzuur.
- De antioxidanten verbeteren je immuunsysteem. Zo krijg je een betere afweer tegen ziektemakers.
- Het is goed tegen stress door de enzymen en vitaminen.
- Het bevordert je algehele gezondheid door de gezonde stoffen die het bevat.
Hoe maak je het?
Je kunt kombucha kopen of zelf maken. Zo maak je het zelf:
Wat heb je nodig?
- 1,5 liter water
- 2 zakjes groene of zwarte thee
- 200 gram suiker
- 50 ml appelazijn
- 1 kombucha-zwam
- 1 grote, glazen pot
- Een theedoek
- Een elastiek
- Een trechter met zeef
- Lege glazen flessen met dop
Bereiding
- Breng 1,5 liter water aan de kook
- Voeg daar de suiker en zakjes thee aan toe en laat het 15 minuten trekken
- Verwijder de theezakjes en wacht tot het suiker is opgelost
- Als het water niet warm aanvoelt, schenk je het in de glazen pot
- Doe het appelazijn en de kombucha-zwam erbij
- Maak de theedoek vast met een elastiek op de pot en zet deze neer op een donkere plaats
- Laat de kombucha tussen de 7 en 14 dagen fermenteren
- Na 7 dagen heeft zich een nieuwe zwam gevormd. Proef een beetje en laat het nog even fermenteren als het zoet smaakt
- Leg de nieuwe en oude zwam in een diep bord met een beetje van het drankje
- Zet de trechter met zeef in de glazen flessen, schenk hier de drank doorheen en bewaar ze in de koelkast tot je ze gebruikt
- De extra zwam kun je bewaren in een andere pot met een laagje kombucha om weer nieuwe te maken
- Je kunt hem naar je eigen smaak maken en er smaak aan toevoegen.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
7 september 2016
10 TIPS VOOR EEN EXTRA LANG ZOMERGEVOEL
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
29 november 2015
Romige Indiase curry met tofu
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
28 december 2015
Winnen! Het boek “Make-up. My Story”
4 januari 2023
Heb jij symptomen van een vitamine B12 tekort?
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
14 december 2021
8 geweldige dingen die gebeuren als je aan yoga doet
30 november 2018
Heb jij ook last van gevoelig tandvlees tijdens je menstruatie?
8 maart 2016
Detox kan elke dag
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
1 februari 2017
Lekker gezond recept voor de kids: linzen burgers
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
29 december 2017
De anti-kater pil
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
25 april 2016
3 x video’s voor een OERsterk leven!
8 september 2017
Scheiden is geen kinderspel: hoe zet je het kind centraal?
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
12 januari 2020
Wat de kleur van je ontlasting vertelt over je gezondheid
8 juni 2018
10 tekenen van een water tekort
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
2 september 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –