Misschien ken je het al: kombucha. Een gefermenteerd drankje gemaakt van o.a. thee en suiker. Dit drankje heeft veel gezondheidsvoordelen, omdat de gezonde stoffen op een bijzondere manier worden geproduceerd. Maar hoe kan een drankje met suiker gezond zijn? Wij leggen je hieronder uit wat kombucha is, hoe het proces in zijn werk gaat en hoe je het eventueel zelf zou kunnen maken.
Wat is kombucha?
Kombucha is een drankje wat afkomstig is uit het verre Oosten. Het werd destijds gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Kombucha is een gefermenteerd drankje. Het wordt gemaakt van zwarte of groene thee, water, appelazijn, een kombucha-zwam en suiker. Tijdens het fermentatieproces wordt de gezoete thee omgezet tot een complex van vitaminen, mineralen, enzymen, zuren en gisten. En daar wordt ons lichaam een stukje gezonder van.
Suiker
De kombucha-zwam produceert verschillende stoffen en heeft ook voeding nodig: suiker. Dit suiker verteert de zwam als voeding en zet dit vervolgens om in enzymen, zuren, gisten, vitamine B en vitamine C. Uiteindelijk blijft er maar een kleine hoeveelheid suiker over in de kombucha. Daarnaast wordt er ook 1% alcohol tijdens het proces geproduceerd. De belangrijkste stoffen die hij produceert zijn: probiotica, enzymen, gluceronzuur, vitamine B en vitamine C.
Gezondheidsvoordelen
Kombucha bevat dus allerlei gezonde stoffen. Deze stoffen hebben weer verschillende gezondheidsvoordelen voor ons lichaam.
- Het bevordert je spijsvertering door de enzymen en bacteriën. De bacteriën brengen je darmflora weer is balans.
- Ontgifting van je lichaam door gluceronzuur.
- De antioxidanten verbeteren je immuunsysteem. Zo krijg je een betere afweer tegen ziektemakers.
- Het is goed tegen stress door de enzymen en vitaminen.
- Het bevordert je algehele gezondheid door de gezonde stoffen die het bevat.
Hoe maak je het?
Je kunt kombucha kopen of zelf maken. Zo maak je het zelf:
Wat heb je nodig?
- 1,5 liter water
- 2 zakjes groene of zwarte thee
- 200 gram suiker
- 50 ml appelazijn
- 1 kombucha-zwam
- 1 grote, glazen pot
- Een theedoek
- Een elastiek
- Een trechter met zeef
- Lege glazen flessen met dop
Bereiding
- Breng 1,5 liter water aan de kook
- Voeg daar de suiker en zakjes thee aan toe en laat het 15 minuten trekken
- Verwijder de theezakjes en wacht tot het suiker is opgelost
- Als het water niet warm aanvoelt, schenk je het in de glazen pot
- Doe het appelazijn en de kombucha-zwam erbij
- Maak de theedoek vast met een elastiek op de pot en zet deze neer op een donkere plaats
- Laat de kombucha tussen de 7 en 14 dagen fermenteren
- Na 7 dagen heeft zich een nieuwe zwam gevormd. Proef een beetje en laat het nog even fermenteren als het zoet smaakt
- Leg de nieuwe en oude zwam in een diep bord met een beetje van het drankje
- Zet de trechter met zeef in de glazen flessen, schenk hier de drank doorheen en bewaar ze in de koelkast tot je ze gebruikt
- De extra zwam kun je bewaren in een andere pot met een laagje kombucha om weer nieuwe te maken
- Je kunt hem naar je eigen smaak maken en er smaak aan toevoegen.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
21 januari 2015
Chips tijdens de afval challenge …
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
13 augustus 2022
Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten?
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
13 januari 2017
Verminder je werkstress!
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
22 december 2020
Blijf slank tijdens de kerst met onze tips!
17 september 2015
Ontbijt ijs
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
24 november 2014
Hardlopen in het najaar: 5 tips
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
13 april 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –