Misschien ken je het al: kombucha. Een gefermenteerd drankje gemaakt van o.a. thee en suiker. Dit drankje heeft veel gezondheidsvoordelen, omdat de gezonde stoffen op een bijzondere manier worden geproduceerd. Maar hoe kan een drankje met suiker gezond zijn? Wij leggen je hieronder uit wat kombucha is, hoe het proces in zijn werk gaat en hoe je het eventueel zelf zou kunnen maken.
Wat is kombucha?
Kombucha is een drankje wat afkomstig is uit het verre Oosten. Het werd destijds gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Kombucha is een gefermenteerd drankje. Het wordt gemaakt van zwarte of groene thee, water, appelazijn, een kombucha-zwam en suiker. Tijdens het fermentatieproces wordt de gezoete thee omgezet tot een complex van vitaminen, mineralen, enzymen, zuren en gisten. En daar wordt ons lichaam een stukje gezonder van.
Suiker
De kombucha-zwam produceert verschillende stoffen en heeft ook voeding nodig: suiker. Dit suiker verteert de zwam als voeding en zet dit vervolgens om in enzymen, zuren, gisten, vitamine B en vitamine C. Uiteindelijk blijft er maar een kleine hoeveelheid suiker over in de kombucha. Daarnaast wordt er ook 1% alcohol tijdens het proces geproduceerd. De belangrijkste stoffen die hij produceert zijn: probiotica, enzymen, gluceronzuur, vitamine B en vitamine C.
Gezondheidsvoordelen
Kombucha bevat dus allerlei gezonde stoffen. Deze stoffen hebben weer verschillende gezondheidsvoordelen voor ons lichaam.
- Het bevordert je spijsvertering door de enzymen en bacteriën. De bacteriën brengen je darmflora weer is balans.
- Ontgifting van je lichaam door gluceronzuur.
- De antioxidanten verbeteren je immuunsysteem. Zo krijg je een betere afweer tegen ziektemakers.
- Het is goed tegen stress door de enzymen en vitaminen.
- Het bevordert je algehele gezondheid door de gezonde stoffen die het bevat.
Hoe maak je het?
Je kunt kombucha kopen of zelf maken. Zo maak je het zelf:
Wat heb je nodig?
- 1,5 liter water
- 2 zakjes groene of zwarte thee
- 200 gram suiker
- 50 ml appelazijn
- 1 kombucha-zwam
- 1 grote, glazen pot
- Een theedoek
- Een elastiek
- Een trechter met zeef
- Lege glazen flessen met dop
Bereiding
- Breng 1,5 liter water aan de kook
- Voeg daar de suiker en zakjes thee aan toe en laat het 15 minuten trekken
- Verwijder de theezakjes en wacht tot het suiker is opgelost
- Als het water niet warm aanvoelt, schenk je het in de glazen pot
- Doe het appelazijn en de kombucha-zwam erbij
- Maak de theedoek vast met een elastiek op de pot en zet deze neer op een donkere plaats
- Laat de kombucha tussen de 7 en 14 dagen fermenteren
- Na 7 dagen heeft zich een nieuwe zwam gevormd. Proef een beetje en laat het nog even fermenteren als het zoet smaakt
- Leg de nieuwe en oude zwam in een diep bord met een beetje van het drankje
- Zet de trechter met zeef in de glazen flessen, schenk hier de drank doorheen en bewaar ze in de koelkast tot je ze gebruikt
- De extra zwam kun je bewaren in een andere pot met een laagje kombucha om weer nieuwe te maken
- Je kunt hem naar je eigen smaak maken en er smaak aan toevoegen.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
27 januari 2015
Een heerlijk weerstand oppeppend sapje uit de (slow)juicer
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
28 oktober 2014
Eetdagboek review
7 november 2014
Herfst weerstands Smoothie
13 augustus 2022
Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten?
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
27 oktober 2018
Recept voor gezonde chocoladebrownie
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
3 juni 2016
Video: Viv Eet Mee #3 Broodje Zalm
10 oktober 2019
Chocolade Hazelnoot Mousse, om bij weg te dromen
10 december 2017
Beheerst onzekerheid jouw leven?
5 november 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –