Antihoestmiddelen

Hoesten is eigenlijk een gezonde manier van je lichaam om je keel en longen vrij te houden van slijm. Ook helpt hoesten om van ziekteverwekkers af te komen. Toch kan een aanhoudend kuchje of een enorme hoestbui heel vervelend zijn. Om je lichaam een handje te helpen, zijn hier acht natuurlijke antihoestmiddelen die verzachtend en heilzaam werken bij hoest.

1.    Tijm

Veel natuurlijke antihoestmiddelen bevatten tijm, en dat is niet voor niets. Dit plantje werkt ontspannend op de spieren die bij het hoesten betrokken zijn. Bovendien hebben de flavonoïden in tijm een zuiverend effect op je luchtwegen.

Maak een lekkere thee van gedroogde tijm door twee theelepels van dit kruid toe te voegen aan een kopje kokend water. Laat dit tien minuten trekken en geniet van het heilzame effect.

Ook salie heeft trouwens een verzachtend werking op de luchtwegen, dus dat kun je ook gebruiken als je geen tijm in huis hebt.

2.    Honing

Er zijn aanwijzingen dat honing even goed kan helpen bij hoest als een hoestonderdrukkend middel. Dat blijkt tenminste uit onderzoek. Neem dus gerust een theelepel honing als je last hebt van hoest. Of voeg wat honing toe aan een kopje kruidenthee. Dat werkt kalmerend en verzachtend.

Voor kinderen tot één jaar kan honing gevaarlijk zijn. Gebruik voor hen dus een ander natuurlijk middel om de hoest te verzachten.

3.    Cacao

Je denkt bij cacao niet direct aan een hoestmiddel. Toch werkt cacao wel degelijk als een natuurlijke antihoestremedie. Dat komt door het stofje theobromine. In rauwe cacao werkt dit mogelijk nog effectiever dan codeïne, dat je arts meestal voorschrijft als je hoest maar blijft aanhouden.

Warme chocolademelk van rauwe cacao is dus een prima middel tegen die vervelende hoest. Maak ook eens deze lekkere cacao dadelballetjes als natuurlijk antihoestmiddel. Alleen de kokosrasp kun je beter weglaten, want die kan je aangedane keel irriteren.

4.    Ananas

Ook bij ananas denk je misschien niet meteen aan een antihoestmiddel. Toch helpt een bepaald stofje in deze vrucht om het slijm in je keel los te maken en de hoest op een natuurlijke manier te onderdrukken.

Het ‘antihoeststofje’ in ananas heet bromelaïne, dat eveneens je spijsvertering ondersteunt. Tegen de hoest werkt het het beste als je een verse schijf ananas eet of vers ananassap drinkt.

5.    Pepermunt

Pepermunt bevat menthol, dat je keel verzacht en helpt om slijm af te breken. Ideaal als je last hebt van vastzittende hoest. Neem dan een lekker stoombadje met de essentiële olie van pepermunt.

Een heilzaam stoombadje maak je door heet water in een bak of teiltje te gieten, een paar druppels pepermuntolie toe te voegen, een handdoek over je hoofd te doen en vijf tot tien minuten de heilzame dampen op te snuiven.

6.    Probiotica

Probiotica helpen misschien niet direct verzachtend bij hoest, maar ze kunnen wel helpen om je weerstand op peil te brengen. Heb je last van hoest, dan kan het dus helpen om gefermenteerde voedingsmiddelen te eten. Denk aan yoghurt, desembrood en zuurkool.

Let wel even op, want melkproducten kunnen het slijm in je keel dikker maken. Gebeurt dat bij jou, dan kun je yoghurt en andere melkproducten beter laten staan.

7.    Voedingsmiddelen met vitamine C

Net als probiotica helpen voedingsmiddelen met vitamine C niet direct bij hoest. Toch ben je er waarschijnlijk sneller vanaf als je meer van deze weerstandsvitamine binnenkrijgt. Voedingsmiddelen met veel vitamine C zijn:

  • Rode peper
  • Guave
  • Paprika
  • Peterselie
  • Zwarte bessen
  • Kiwi
  • Spruitjes
  • Papaja
  • Broccoli
  • Pompelmoes

Ook vitamine A, D, B6, B12 en foliumzuur zijn trouwens belangrijk voor je weerstand, dus zorg dat je deze ook voldoende binnenkrijgt.

8.    Zout water

Gorgelen met zout water is een van de bekende antihoestmiddelen. Het helpt ook om je keel vrij te maken van slijm en zo hoest te verminderen. Doe hiervoor 1/4 tot 1/2 theelepel zout in een groot glas warm water, roer even om te vermengen en gorgel hiermee.

Houd er rekening mee dat kinderen jonger dan zes niet goed zijn in gorgelen. Voor deze leeftijdsgroep kun je dus het beste gebruikmaken van een andere natuurlijke hoestremedie.

Wat doe jij tegen die vervelende hoest? Deel het hieronder in de reacties!

 

Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18056558

 

Door: annemiek@puurfiguur.nl

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten