Glutenvrije producten zoals brood, crackers en gebak vind je steeds meer terug in de supermarkten. Erg handig, maar tegelijk ook bittere noodzaak voor mensen met een gediagnosticeerde glutenintolerantie (coeliakie). Maar kijk ook eens kritisch naar de hype, want echt niet iedereen hoeft glutenvrij te eten.
Zeker niet als je kijkt naar de cijfers. Ongeveer 1% van de mensen heeft daadwerkelijk een glutenintolerantie/coeliakie. Dat zijn ongeveer 170.000 Nederlanders.
Wat zijn gluten?
Gluten is een mengsel van eiwitten dat voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe, rogge, haver, gerst en spelt. Je kunt een intolerantie voor gluten hebben, maar ook een sensitiviteit.
Gluten intolerantie
Bij een intolerantie reageert het lijf slecht op bepaalde bestanddelen uit je voeding. Het eten van gluten veroorzaakt bij een intolerantie (coeliakie) een reactie, waardoor het slijmvlies van de darm beschadigd raakt. Je kunt dan last krijgen van diarree, buikpijn, vermoeidheid, bloedarmoede en gewichtsverlies. In het geval van coeliakie denkt het lijf dus dat gluten schadelijke stoffen zijn.
Glutensensitiviteit
Er zijn mensen bij wie klachten verminderen als ze een glutenvrij dieet volgen, maar bij wie coeliakie en een tarweallergie zijn uitgesloten.
Dat noem je glutensensitiviteit. Hierbij leidt het vermijden van producten met gluten tot verbetering van bestaande klachten, maar de antistoffen en darmschade die bij coeliakie horen, zijn bij deze personen afwezig.
Diagnose
Om te weten of iemand coeliakie heeft, is onderzoek bij de huisarts en de maag-darm-leverspecialist nodig. Die laatste stelt de definitieve diagnose door een darmbiopt te nemen.
Wat doe je eraan?
De diagnose coeliakie moet zorgvuldig gesteld worden, want als je een glutenintolerantie hebt moet je levenslang een streng glutenvrij dieet volgen. Er bestaan geen medicijnen voor, en het is niet te genezen.
Wat wel, wat niet
Gluten komen van nature voor in onder andere tarwe, rogge, haver, gerst en spelt. Glutenvrij zijn mais, rijst, gierst, boekweit, amaranth, teff, tapioca, sojameel, kikkererwtenmeel en kastanjemeel. Kijk hier voor een volledig overzicht.
Kortom
Denk je dat je last hebt van een glutenintolerantie of glutensensitiviteit? Laat dit dan onderzoeken bij een arts!
Een speciaal dieet is erg beperkend, energie- en tijdrovend. Glutenvrij eten is over het algemeen vetter, zouter en bevat minder vezels. De keuze maken om gluten en granen uit je dieet weg te laten kan een gebrek aan vitamines B, E en ijzer veroorzaken.
170.000 Nederlanders met een glutenintolerantie/sensitiviteit zijn levenslang noodgedwongen een strikt dieet te volgen, en dat is geen pretje! Doe waar jouw lijf zich goed bij voelt, maar begin niet aan een (volledig) glutenvrij dieet als je niet zeker weet of je een intolerantie of sensitiviteit hebt.
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Bron: Voedingscentrum
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 januari 2016
Paleo voor kids: zoete aardappel muffins
9 juni 2016
Rode linzensoep
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
11 maart 2016
Viv Eet Mee #10 Chocoladepasta
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
8 september 2017
Scheiden is geen kinderspel: hoe zet je het kind centraal?
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
11 oktober 2022
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
25 juni 2016
O help…de puistjeszone
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
8 oktober 2022
Hormoonproof recept: heerlijke Shakshuka
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
22 januari 2016
Op je kop voor een stralende huid!
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
6 september 2016
Keltisch zeezout
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
2 februari 2022
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
8 mei 2014
Mom in shape
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
17 december 2016
Geroosterde kikkererwten: Een makkelijk en gezond tussendoortje
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
28 december 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –