Wie kent ze niet? Superfoods. Chiazaad, tarwegras en quinoa, allemaal voedingsmiddelen rijk aan vitaminen, mineralen, aminozuren en antioxidanten. Pas sinds een aantal jaren zijn deze producten hot. Ze bestaan echter al veel langer, sommigen zijn zelfs al eeuwen oud.
Superfoods en het lichaam
Afhankelijk van het soort superfood hebben ze positieve effecten op onze gezondheid. Zo geven ze ons directe, duurzame energie en ondersteunen ze de afbraak van toxische stoffen in het lichaam. Kort gezegd voeden ze ons lichaam en vullen ze snel te tekorten aan.
Naast de bovengenoemde bijzondere superfoods, kennen we op onze aardbol ook genoeg ‘gewone’ superfoods die snel worden vergeten. Dat is jammer! Deze gewone superfoods zijn namelijk een stuk goedkoper en hebben veelal dezelfde positieve effecten op de gezondheid van ons lichaam. Laten we daarom snel kijken naar voedingsmiddelen die jij wellicht in je keuken hebt staan zonder dat je alle gezondheidsvoordelen ervan kent! (Dit heb ik trouwens altijd in mijn koelkast liggen)
Fruit
Neem bijvoorbeeld de blauwe bes. Deze is rijk aan antioxidanten en andere bioactieve stoffen. Uit onderzoek van Dr. Simone van Breda en Dr. Theo de Kok (2014) blijkt dat blauwe bessen in staat zijn ons DNA te beschermen tegen beschadigingen. Er bestaat een verband tussen het eten van blauwe bessen en gezondheidsbevorderende factoren zoals een vermindering van de risico’s op kanker, hart- en vaatziekten en diabetes mellitus.
Groente
We weten allemaal dat groente gezond is. Toch zijn er een aantal soorten die er bovenuit springen. Dit zijn voornamelijk de groene groentesoorten. Spinazie en boerenkool zijn echte superfoods. Deze groentesoorten zijn een bron van vitamine A en K en zijn daarnaast rijk aan de mineralen foliumzuur, kalium en magnesium. Spinazie is ook nog eens rijk aan vitamine E. Boerenkool en spinazie houden je hart gezond, versterken de botten en zorgen voor een goede bloedstolling.
Vetten
In de voedingswereld onderscheiden we drie soorten vetten; verzadigde vetten, onverzadigde vetten en transvetten. Voor het goed functioneren van ons lichaam hebben we zowel onverzadigd vet als verzadigd vet nodig. Transvet kunnen we beter mijden, deze vetsoort verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Producten als vette vis, olijfolie en ongezouten noten zijn echte superfoods. Vis is rijk aan vitamine A, B2, B6, B12 en D en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Daarnaast bevat het natuurlijke (onverzadigde) vetten en eiwitten. Olijfolie bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetten en is rijk aan vitamine E. Ongezouten noten bevatten vitamine B1 en E en het mineraal ijzer. Verder leveren ze onverzadigd vet. Hierdoor is het een goede vervanger van vlees. Dit is de reden dat je gezonde vetten moet eten.
Kortom, blijf genieten van de ‘bijzondere’ superfoods, maar vergeet ook de ‘gewone’ superfoods niet!
Tekst: Lilian van Weperen en Ingrid Wolters voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
4 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Tilburg
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
6 september 2015
Viv’s Health Event: terug in de college banken, maar dan leuk!
15 januari 2018
Kom jij naar de gezondheidsbeurs? Wij geven 100 kaarten weg!
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
18 november 2020
Wat doet Vitamine D voor je body?
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
10 januari 2019
Fit en slank zonder te sporten? 5 tips!
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
5 mei 2014
De multifunctie van kokosolie!
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
11 januari 2019
Zo voorkom je ongezond snacken tijdens donkere dagen!
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
11 september 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –