“Houd jij van je nieren? Eet dan minder zout.”
De ongezouten waarheid
We gebruiken meer zout dan goed voor ons is. Vaak zonder dat we het weten, omdat zout aan talloze producten is toegevoegd als smaakmaker. Maar eet je veel zout, dan kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan je bloeddruk verhogen en je nieren kunnen beschadigd raken. Minder zout eten is dus beter voor iedereen. Een boodschap om niet met een korreltje zout te nemen vinden wij.
1 kilo zout te veel
Een snufje zout op je ei, een snufje zout over de aardappels, een snufje zout in je appeltaart. Met alle ‘onschuldige snufjes’ zout bij elkaar, blijken we per jaar maar liefst 1 kilo zout te veel te eten. 85% van de Nederlanders gebruikt meer dan 6 gram zout, de maximaal aanbevolen hoeveelheid. Mannen krijgen gemiddeld 9.9 gram zout per dag binnen en vrouwen 7.5 gram per dag. Vraag jij je ook direct af hoe het toch komt dat we –vaak ongemerkt- te veel zout binnen krijgen?
Grip op zout
Verse en onbewerkte voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, vlees, kip, kalkoen en vis, bevatten van nature weinig zout. Maar wanneer je producten gekruid, gepaneerd, gemarineerd en bewerkt in de supermarkt koopt, bevat het doorgaans veel zout. Gelukkig kun je hier zelf iets aan doen door lekker je eigen verse maaltijden te bereiden met natuurlijke producten. Het is een van de makkelijkste manieren om wat minder zout binnen te krijgen. Wij van VivOnline zetten hiervoor graag even onze top 3 aan tips voor je op een rij:
- Tip 1: “Op safari in de supermarkt”. Ga op zoek naar het liefst zoveel mogelijk onbewerkte en heerlijk verse producten, en spot de etiketten die je allemaal in je karretje stopt. Kom je erachter dat een van je favoriete producten behoorlijk wat zout bevat? Wellicht een leuke uitdaging om te proberen dit gerecht gewoon eens zelf klaar te maken. Je zult versteld staan van je eigen kookkunsten en de (verse) smaak!
- Tip 2: Ontdek de wereld van kruiden en specerijen. Zout is bij lange na niet de enige smaakmaker in de keuken. Kruiden en specerijen zijn een goed alternatief voor zout. Ze geven smaak, geur en kleur aan je gerecht. Al eerder vertelden we jullie over het gebruik van kruiden en specerijen, en de gezonde voordelen daarvan!
- Tip 3: Al het begin is wennen. Gun jezelf dus minstens een weekje om te wennen aan een nieuwe, zoutarme smaak. Het is goed mogelijk dat je er juist steeds meer plezier in krijgt, en nieuwe smaken en ideeën opdoet. Wie weet strooi jij voortaan niets liever dan snufjes kerriepoeder op je eitje, paprikapoeder over je aardappelen, en kaneel door je appeltaart!
Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig geworden hoeveel zout jij gemiddeld binnen krijgt? Via de zoutmeter van de Nierstichting kun je daar heel gemakkelijk achter komen. Je kunt de zoutmeter hier vinden!
tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
18 juli 2016
VIV’S Q&A: NIENKE & MADELON VAN GLOWMAGAZINE
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
1 november 2018
Wat doet massage met je lichaam?
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
30 september 2018
Hennepzaad: de vegan eiwitbron
29 april 2015
Cellulite, zo kom je er vanaf!
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
30 maart 2019
Heerlijke en makkelijke ontbijt tip: overnight oats
28 juni 2017
Boekweit Tosti met geitenkaas
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
1 juli 2016
VEGAN OREO!
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
7 april 2023
Chocolade smoothie
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
2 januari 2018
Immuunsysteem booster
18 juli 2022
Gezonde zomerse watermeloen mocktail
5 juni 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –