L-Glutamine
L-Glutamine is een aminozuur (eiwit) wat een belangrijke rol speelt in vele stofwisselingsprocessen in het lichaam. L-Glutamine ondersteunt met name de darmen. Het lichaam kan deze stof zelf aanmaken, maar soms ontstaan er toch tekorten (bijvoorbeeld bij een voedselallergie, darmziekte, enz) en is het wijselijk om extra glutamine in te nemen. Tekorten aan glutamine kunnen onder andere zorgen voor spierbeschadigingen, darmbeschadigingen, eczeem en verzwakking van het immuunsysteem.
Het lichaam maakt zelf glutamine aan in
- De skeletspieren
- Longen
- Hersenen
- Vetweefsel
L-Glutamine als supplement
Mensen met bijvoorbeeld chronisch eczeem, (ook acne en puistjes) darmklachten en spierklachten hebben een verminderde aanmaak van glutamine en doen er dus goed aan om extra glutamine te slikken.
In de spieren van het skelet wordt het meeste glutamine aangemaakt. Omdat de waarde van glutamine lange tijd onderschat is geweest, is glutamine lange tijd beschouwd als niet relevante suppletie.
Functies van L-Glutamine
- Stofwisseling van koolhydraten, eiwitten en vetten
- Zuurbase balans van het lichaam (zodat ontstekingen geen kans kunnen krijgen)
- Regulering van het celvolume
- Herstel van maag-darm en slijmvliezen
- Energiebron voor de dunne darm en voor de cellen van het immuunsysteem
- Bouwstof voor glucose
- Vervoer van stikstof en afvoer van afvalstoffen
- Bevordert wondgenezing
Voor welke groepen mensen is het belangrijk om extra glutamine te slikken
- Mensen met Coeliakie/voedselallergieën voor het herstel van maag en darmen
- Mensen die (zwaar) sporten, voor het herstel van de spieren
- Mensen die last hebben van hun huid door eczeem/acne.
- Mensen met een ‘lekkende darm’
Glutamine IgA
In de slijmvliezen wordt met behulp van glutamine IgA aangemaakt. IgA is een antilichaam en speelt een rol in de aanpak van candida in de slijmvliezen. Als de zuurgraad in het lichaam toeneemt, krijgen ontstekingen meer de kans. Ook gaan de nieren dan meer glutamine verbruiken. Glutamine komt ook veel voor in de hersenvloeistof, vandaar dat extra Glutamine raadzaam kan zijn bij het maken van examens en om sportprestaties te verbeteren.
Tekorten aan Glutamine kunnen ontstaan door:
- Stress
- Teveel sporten (topsportniveau)
- Weinig eten/vastenperiodes
- Leverziektes
- Voedselallergieën/lekkende darm
- Leverziektes en infectieziektes
Bij een ernstig glutaminetekort kunnen de darmen minder voedingsstoffen opnemen. Vooral bij de ziekte van Chrohn en Colitis Ulcerosa speelt glutamine een belangrijke rol. Het kan littekenweefsel verminderen of zelfs voorkomen.
Tekst: Renée Beers voor VivOnline
Bron: Mens en Gezondheid
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
7 september 2016
10 TIPS VOOR EEN EXTRA LANG ZOMERGEVOEL
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
18 juli 2017
Detox tarwegras smoothie!
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
16 juni 2016
Pizza voor papa’s
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
14 juli 2016
DRINK JIJ AL MATCHA THEE?
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
5 augustus 2016
PRETZEL BROWNIES
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
24 oktober 2018
Zwanger? What (not) to eat and drink
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
26 mei 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
20 juni 2015
Lazy Sushi
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
16 maart 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –