Herken je de klachten van hoofdpijn, humeurigheid en onwijs veel zin chocolade?

Ben jij ook totaal niet te genieten een week voordat je menstruatie begint?

Naarmate je ouder wordt zullen deze klachten als maar toenemen, zeker als je deze klachten nu al ervaart. Vanaf je 35e jaar nemen je sekshormonen af en krijgen we veelal vage klachten. En als je geluk hebt zijn ze verdwenen op het moment dat je door de overgang heen bent.

Welke klachten kun je gaan verwachten?

Lichamelijk:

 • Hoofdpijn voor de menstruatie
 • Pijnlijke borsten voor of tijdens de menstruatie
 • Vocht vasthouden
 • Gewrichtspijnen

Psychisch:

 • Stemmingswisselingen, van het een op het andere moment verander je in een heks
 • Vermoeidheid, het bed is te lekker en daar kun je wel gewoon de hele dag in blijven liggen
 • Boosheid tegen de mensen die je lief hebt
 • Eetbuien omdat je eigenlijk naar bed moet, maar je de dag door moet komen

PMS

Ze hebben dit medisch een mooi woord gegeven namelijk “ PMS” en staat voor Pre Menstrueel Syndroom, en als ik met vrouwen praat dan lijkt het wel of alle vrouwen zich hier in herkennen.

Deze klachten worden veroorzaakt door:

 • Dat je nooit “nee” tegen iemand kunt of durft te zeggen. Je blijft de hele dag bezig om zoveel mogelijk ballen omhoog te houden. Je cijfert jezelf ondertussen steeds verder weg.
 • Te veel vet opslag in plaats van spieren. En heb je voornamelijk vet opslag op je benen en billen? Dat betekent een te veel aan het sekshormoon oestrogeen.
 • Aantal menstruaties. Hoe meer menstruaties je hebt gehad in je leven, des te meer kans je hebt op PMS klachten.
 • Hormoonverstorende stoffen hebben zeker ook invloed hierop; denk aan E- nummers, landbouwgiffen, weekmakers maar ook conserveringsmiddelen in make-up of verzorgingsproducten.

Wat ik super waardevol vind voor jou om vanaf vandaag toe te passen:

Tip 1: Bloedsuikerspiegel

Houd je bloedsuikerspiegel constant. Dit doe je door suiker en snelle koolhydraten te vermijden. Eet 4x op een dag een maaltijd of kies ervoor om een maand lang tussen 7 en 7 niets te eten; een voorbeeld van een vastenperiode.

Tip 2: Eet gezonde vetten

Ga voor de gezonde vetten en eet vaker zalm of een haring. De gezonde vetten die in verse vis zitten de zogenoemde Omega-3 zijn super gezond voor je. Wees absoluut niet   bang om vet te eten, alleen kies voor de gezonde vetten uit verse vis, noten en avocado.

Tip 3: Eet meer groente

Start vanaf vandaag met het eten van meer groente, ga je hoeveelheid groente verdubbelen. Zorg ervoor dat je bord zoveel mogelijk uit groente bestaat. Kies ook vooral voor de groene groente.

Tip 4: Matig koffie en alcohol

Koffie en het drinken van alcohol verergeren de klachten alleen maar, realiseer je dit. Dus probeer het drinken van alcohol te beperken tot bijvoorbeeld 1x per week in plaats van iedere avond op de bank te eindigen met een glaasje wijn.

Tip 5: Voldoende nachtrust

Zorg voor voldoende nachtrust. Ga eens lekker op tijd naar bed, helemaal als je de volgende dag op tijd op moet. En doordat je vroeger naar bed gaat, wordt de drang naar het snacken van iets lekkers hier ook direct mee opgelost.

Tip 6: Beweeg!

Zorg voor voldoende beweging, probeer minstens iedere dag te bewegen, natuurlijk hoeft dit niet intensief sporten te zijn maar wandelen of fietsen valt ook onder bewegen.

Komen deze klachten je bekend voor? En wil je graag je gezonde gewicht, energie, focus en zelfs je zin in seks terug? Aarzel dan niet en probeer samen met ons weer balans terug te brengen in je hormonen! Op www.resetjehormonen.nl lees je hier meer over.

Tekst: Francisca van den Berg voor VIVONLINE

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten