Als het mooi weer is is het natuurlijk heerlijk en super gezellig om ‘s avonds de barbecue aan te zetten. Je nodigt wat vrienden of familie uit, lekker stukje vlees op de barbecue, wijntje erbij en je hebt een perfecte avond. Maar vaak gaan er kilo’s vlees doorheen op een avondje barbecuen en wat minder groente. Daarom hebben wij speciaal voor jullie onze favoriete barbecue recepten op een rijtje gezet. Zodat je wat meer groente eet, maar het nog steeds net zo lekker is!
Bloemkoolsteak
We beginnen met bloemkoolsteak, een van mijn favorieten. Eigenlijk is het heel simpel, je snijdt de bloemkool in plakken, vet hem in met wat olijfolie en strooit er wat kruiden naar keuze overheen. Dit kunnen steak kruiden zijn, maar bijvoorbeeld ook verse kruiden. Hierna grill je je bloemkool op de barbecue, als je het idee hebt dat ‘ie goed gaar is kan je hem eraf halen (na ongeveer 15-20 minuten) en heb je een heerlijke bloemkoolsteak.
Gepofte zoete aardappel
Ook gepofte zoete aardappel is een van mijn favorieten. Maak van tevoren je aardappel goed schoon en pak hem hierna goed in in aluminiumfolie. Leg dit pakketje ongeveer 25 tot 30 minuten tussen de hete kolen en je hebt een heerlijke gepofte zoete aardappel. Om het helemaal af te maken kan je er een (gezond) sausje bij maken van bijvoorbeeld volvette Griekse yoghurt met wat bieslook erdoorheen gesneden.
Groentespies
Ook heerlijk is een groentespies. Pak een spies of saté prikker en rijg deze vol met je favoriete groente. Hierbij kan je denken aan champignons, ui, paprika of courgette. Alle groente kan er natuurlijk op. Leg je spiesen op de barbecue en wacht tot de groente goed is gegrild. Eventueel zou je de groentespiesen nog kunnen insmeren met wat olijfolie of zelfgemaakte marinade.
Zalmfilet
Ook zo lekker, een stukje zalm op de barbecue. Pak een stukje zalmfilet in in zilverfolie en leg deze ongeveer 10-15 minuten op de barbecue. Je kan er eventueel peper, zout en wat tijm of rozemarijn bij in stoppen, dan geef je extra smaak aan je zalmfilet. (Hier lees je trouwens waarom de vetten in zalm zo gezond zijn.)
Kip spiesjes
Kip spiesjes zijn misschien wel een van mijn lievelingsgerechten tijdens een barbecue. Vooral wanneer je ze insmeert met zelfgemaakte marinade. Denk hierbij aan een marinade van bijvoorbeeld tijm, honing, mosterd en wat sinaasappelsap. Dan krijg je echt de allerlekkerste kip die er is! Leg je spiesjes op de barbecue tot ze gaar zijn.
Fruitsalade
Fruitsalade is altijd goed. Maak een salade met je lievelingsfruit, voeg er wat citroen- of limoensap aan toe zodat je fruit niet gaat verkleuren en zet op tafel. Ziet er kleurrijk uit en is om te smullen!
Sausjes
Sausjes kan je het beste zelf maken, dan weet je hoe gezond ze zijn (en het is nog lekkerder ook!). Mijn twee favoriete sausjes zijn tzatziki en guacamole. Die maak ik dan op deze manier:
- Tzatziki
Voor de tzatziki neem ik een paar eetlepels volle Griekse yoghurt, hier doe ik dan een (of twee) teentjes knoflook doorheen. Verder rasp ik komkommer en deze rasp roer ik dan door de yoghurt met knoflook. Voor een extra lekkere smaak zou je er wat limoensap (of geraspte schil) doorheen kunnen doen. Lekker fris!
- Guacamole
Guacamole kan ik serieus overal bij eten, zo lekker!! Ik maak dit eigenlijk volgens een ‘standaard’ recept. Één avocado, een halve rode ui (of sjalotje, dit is wat minder scherp), limoensap, een tomaatje, een halve rode peper en een teentje knoflook. Je kan er voor kiezen om de guacamole wat grof te houden, in dit geval snijd je alle ingrediënten klein en prak je ze door elkaar. Ook kan je er een wat dunnere dip van maken, dan gooi je alles in de mixer totdat je een glad geheel hebt.
Tekst: Djoeke Dekker voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
12 juni 2014
Frisse juice
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
17 december 2015
Strakke benen en billen?
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
18 juli 2022
Gezonde zomerse watermeloen mocktail
31 juli 2014
A kiwi a day…
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
27 juni 2018
Frozen Summer Snack
11 oktober 2022
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
25 maart 2015
De vetfluisteraar
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
20 augustus 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –