Als het mooi weer is is het natuurlijk heerlijk en super gezellig om ‘s avonds de barbecue aan te zetten. Je nodigt wat vrienden of familie uit, lekker stukje vlees op de barbecue, wijntje erbij en je hebt een perfecte avond. Maar vaak gaan er kilo’s vlees doorheen op een avondje barbecuen en wat minder groente. Daarom hebben wij speciaal voor jullie onze favoriete barbecue recepten op een rijtje gezet. Zodat je wat meer groente eet, maar het nog steeds net zo lekker is!
Bloemkoolsteak
We beginnen met bloemkoolsteak, een van mijn favorieten. Eigenlijk is het heel simpel, je snijdt de bloemkool in plakken, vet hem in met wat olijfolie en strooit er wat kruiden naar keuze overheen. Dit kunnen steak kruiden zijn, maar bijvoorbeeld ook verse kruiden. Hierna grill je je bloemkool op de barbecue, als je het idee hebt dat ‘ie goed gaar is kan je hem eraf halen (na ongeveer 15-20 minuten) en heb je een heerlijke bloemkoolsteak.
Gepofte zoete aardappel
Ook gepofte zoete aardappel is een van mijn favorieten. Maak van tevoren je aardappel goed schoon en pak hem hierna goed in in aluminiumfolie. Leg dit pakketje ongeveer 25 tot 30 minuten tussen de hete kolen en je hebt een heerlijke gepofte zoete aardappel. Om het helemaal af te maken kan je er een (gezond) sausje bij maken van bijvoorbeeld volvette Griekse yoghurt met wat bieslook erdoorheen gesneden.
Groentespies
Ook heerlijk is een groentespies. Pak een spies of saté prikker en rijg deze vol met je favoriete groente. Hierbij kan je denken aan champignons, ui, paprika of courgette. Alle groente kan er natuurlijk op. Leg je spiesen op de barbecue en wacht tot de groente goed is gegrild. Eventueel zou je de groentespiesen nog kunnen insmeren met wat olijfolie of zelfgemaakte marinade.
Zalmfilet
Ook zo lekker, een stukje zalm op de barbecue. Pak een stukje zalmfilet in in zilverfolie en leg deze ongeveer 10-15 minuten op de barbecue. Je kan er eventueel peper, zout en wat tijm of rozemarijn bij in stoppen, dan geef je extra smaak aan je zalmfilet. (Hier lees je trouwens waarom de vetten in zalm zo gezond zijn.)
Kip spiesjes
Kip spiesjes zijn misschien wel een van mijn lievelingsgerechten tijdens een barbecue. Vooral wanneer je ze insmeert met zelfgemaakte marinade. Denk hierbij aan een marinade van bijvoorbeeld tijm, honing, mosterd en wat sinaasappelsap. Dan krijg je echt de allerlekkerste kip die er is! Leg je spiesjes op de barbecue tot ze gaar zijn.
Fruitsalade
Fruitsalade is altijd goed. Maak een salade met je lievelingsfruit, voeg er wat citroen- of limoensap aan toe zodat je fruit niet gaat verkleuren en zet op tafel. Ziet er kleurrijk uit en is om te smullen!
Sausjes
Sausjes kan je het beste zelf maken, dan weet je hoe gezond ze zijn (en het is nog lekkerder ook!). Mijn twee favoriete sausjes zijn tzatziki en guacamole. Die maak ik dan op deze manier:
- Tzatziki
Voor de tzatziki neem ik een paar eetlepels volle Griekse yoghurt, hier doe ik dan een (of twee) teentjes knoflook doorheen. Verder rasp ik komkommer en deze rasp roer ik dan door de yoghurt met knoflook. Voor een extra lekkere smaak zou je er wat limoensap (of geraspte schil) doorheen kunnen doen. Lekker fris!
- Guacamole
Guacamole kan ik serieus overal bij eten, zo lekker!! Ik maak dit eigenlijk volgens een ‘standaard’ recept. Één avocado, een halve rode ui (of sjalotje, dit is wat minder scherp), limoensap, een tomaatje, een halve rode peper en een teentje knoflook. Je kan er voor kiezen om de guacamole wat grof te houden, in dit geval snijd je alle ingrediënten klein en prak je ze door elkaar. Ook kan je er een wat dunnere dip van maken, dan gooi je alles in de mixer totdat je een glad geheel hebt.
Tekst: Djoeke Dekker voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
3 oktober 2017
Weerstand booster Vitamine C(amu camu)!
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
9 juni 2014
Touwtje springen is healthyproof!
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
21 oktober 2018
Meer bewegen? 8 tips
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
28 februari 2023
Eiwitten, waarom hebben we die nodig?
23 maart 2015
Dopper winnen
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
18 augustus 2015
Slanke salade
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
23 november 2015
6 tips tegen jouw ‘Blue Monday’
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
18 juli 2022
Gezonde zomerse watermeloen mocktail
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
11 maart 2016
Viv Eet Mee #10 Chocoladepasta
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
8 september 2014
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –