Als het mooi weer is is het natuurlijk heerlijk en super gezellig om ‘s avonds de barbecue aan te zetten. Je nodigt wat vrienden of familie uit, lekker stukje vlees op de barbecue, wijntje erbij en je hebt een perfecte avond. Maar vaak gaan er kilo’s vlees doorheen op een avondje barbecuen en wat minder groente. Daarom hebben wij speciaal voor jullie onze favoriete barbecue recepten op een rijtje gezet. Zodat je wat meer groente eet, maar het nog steeds net zo lekker is!
Bloemkoolsteak
We beginnen met bloemkoolsteak, een van mijn favorieten. Eigenlijk is het heel simpel, je snijdt de bloemkool in plakken, vet hem in met wat olijfolie en strooit er wat kruiden naar keuze overheen. Dit kunnen steak kruiden zijn, maar bijvoorbeeld ook verse kruiden. Hierna grill je je bloemkool op de barbecue, als je het idee hebt dat ‘ie goed gaar is kan je hem eraf halen (na ongeveer 15-20 minuten) en heb je een heerlijke bloemkoolsteak.
Gepofte zoete aardappel
Ook gepofte zoete aardappel is een van mijn favorieten. Maak van tevoren je aardappel goed schoon en pak hem hierna goed in in aluminiumfolie. Leg dit pakketje ongeveer 25 tot 30 minuten tussen de hete kolen en je hebt een heerlijke gepofte zoete aardappel. Om het helemaal af te maken kan je er een (gezond) sausje bij maken van bijvoorbeeld volvette Griekse yoghurt met wat bieslook erdoorheen gesneden.
Groentespies
Ook heerlijk is een groentespies. Pak een spies of saté prikker en rijg deze vol met je favoriete groente. Hierbij kan je denken aan champignons, ui, paprika of courgette. Alle groente kan er natuurlijk op. Leg je spiesen op de barbecue en wacht tot de groente goed is gegrild. Eventueel zou je de groentespiesen nog kunnen insmeren met wat olijfolie of zelfgemaakte marinade.
Zalmfilet
Ook zo lekker, een stukje zalm op de barbecue. Pak een stukje zalmfilet in in zilverfolie en leg deze ongeveer 10-15 minuten op de barbecue. Je kan er eventueel peper, zout en wat tijm of rozemarijn bij in stoppen, dan geef je extra smaak aan je zalmfilet. (Hier lees je trouwens waarom de vetten in zalm zo gezond zijn.)
Kip spiesjes
Kip spiesjes zijn misschien wel een van mijn lievelingsgerechten tijdens een barbecue. Vooral wanneer je ze insmeert met zelfgemaakte marinade. Denk hierbij aan een marinade van bijvoorbeeld tijm, honing, mosterd en wat sinaasappelsap. Dan krijg je echt de allerlekkerste kip die er is! Leg je spiesjes op de barbecue tot ze gaar zijn.
Fruitsalade
Fruitsalade is altijd goed. Maak een salade met je lievelingsfruit, voeg er wat citroen- of limoensap aan toe zodat je fruit niet gaat verkleuren en zet op tafel. Ziet er kleurrijk uit en is om te smullen!
Sausjes
Sausjes kan je het beste zelf maken, dan weet je hoe gezond ze zijn (en het is nog lekkerder ook!). Mijn twee favoriete sausjes zijn tzatziki en guacamole. Die maak ik dan op deze manier:
- Tzatziki
Voor de tzatziki neem ik een paar eetlepels volle Griekse yoghurt, hier doe ik dan een (of twee) teentjes knoflook doorheen. Verder rasp ik komkommer en deze rasp roer ik dan door de yoghurt met knoflook. Voor een extra lekkere smaak zou je er wat limoensap (of geraspte schil) doorheen kunnen doen. Lekker fris!
- Guacamole
Guacamole kan ik serieus overal bij eten, zo lekker!! Ik maak dit eigenlijk volgens een ‘standaard’ recept. Één avocado, een halve rode ui (of sjalotje, dit is wat minder scherp), limoensap, een tomaatje, een halve rode peper en een teentje knoflook. Je kan er voor kiezen om de guacamole wat grof te houden, in dit geval snijd je alle ingrediënten klein en prak je ze door elkaar. Ook kan je er een wat dunnere dip van maken, dan gooi je alles in de mixer totdat je een glad geheel hebt.
Tekst: Djoeke Dekker voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 februari 2017
FRIET
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
10 juni 2015
SLA: het kookboek
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
6 april 2018
Zelf waterkefir maken doe je zo
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
5 november 2018
Drink je afvalstoffen weg!
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
24 oktober 2018
Zwanger? What (not) to eat and drink
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
5 november 2015
Recept voor Viv’s smakelijke herfst smoothie
18 juli 2016
VIV’S Q&A: NIENKE & MADELON VAN GLOWMAGAZINE
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
18 oktober 2017
Enzymen voor een goede spijsvertering
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
28 januari 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –