Als het mooi weer is is het natuurlijk heerlijk en super gezellig om ‘s avonds de barbecue aan te zetten. Je nodigt wat vrienden of familie uit, lekker stukje vlees op de barbecue, wijntje erbij en je hebt een perfecte avond. Maar vaak gaan er kilo’s vlees doorheen op een avondje barbecuen en wat minder groente. Daarom hebben wij speciaal voor jullie onze favoriete barbecue recepten op een rijtje gezet. Zodat je wat meer groente eet, maar het nog steeds net zo lekker is!
Bloemkoolsteak
We beginnen met bloemkoolsteak, een van mijn favorieten. Eigenlijk is het heel simpel, je snijdt de bloemkool in plakken, vet hem in met wat olijfolie en strooit er wat kruiden naar keuze overheen. Dit kunnen steak kruiden zijn, maar bijvoorbeeld ook verse kruiden. Hierna grill je je bloemkool op de barbecue, als je het idee hebt dat ‘ie goed gaar is kan je hem eraf halen (na ongeveer 15-20 minuten) en heb je een heerlijke bloemkoolsteak.
Gepofte zoete aardappel
Ook gepofte zoete aardappel is een van mijn favorieten. Maak van tevoren je aardappel goed schoon en pak hem hierna goed in in aluminiumfolie. Leg dit pakketje ongeveer 25 tot 30 minuten tussen de hete kolen en je hebt een heerlijke gepofte zoete aardappel. Om het helemaal af te maken kan je er een (gezond) sausje bij maken van bijvoorbeeld volvette Griekse yoghurt met wat bieslook erdoorheen gesneden.
Groentespies
Ook heerlijk is een groentespies. Pak een spies of saté prikker en rijg deze vol met je favoriete groente. Hierbij kan je denken aan champignons, ui, paprika of courgette. Alle groente kan er natuurlijk op. Leg je spiesen op de barbecue en wacht tot de groente goed is gegrild. Eventueel zou je de groentespiesen nog kunnen insmeren met wat olijfolie of zelfgemaakte marinade.
Zalmfilet
Ook zo lekker, een stukje zalm op de barbecue. Pak een stukje zalmfilet in in zilverfolie en leg deze ongeveer 10-15 minuten op de barbecue. Je kan er eventueel peper, zout en wat tijm of rozemarijn bij in stoppen, dan geef je extra smaak aan je zalmfilet. (Hier lees je trouwens waarom de vetten in zalm zo gezond zijn.)
Kip spiesjes
Kip spiesjes zijn misschien wel een van mijn lievelingsgerechten tijdens een barbecue. Vooral wanneer je ze insmeert met zelfgemaakte marinade. Denk hierbij aan een marinade van bijvoorbeeld tijm, honing, mosterd en wat sinaasappelsap. Dan krijg je echt de allerlekkerste kip die er is! Leg je spiesjes op de barbecue tot ze gaar zijn.
Fruitsalade
Fruitsalade is altijd goed. Maak een salade met je lievelingsfruit, voeg er wat citroen- of limoensap aan toe zodat je fruit niet gaat verkleuren en zet op tafel. Ziet er kleurrijk uit en is om te smullen!
Sausjes
Sausjes kan je het beste zelf maken, dan weet je hoe gezond ze zijn (en het is nog lekkerder ook!). Mijn twee favoriete sausjes zijn tzatziki en guacamole. Die maak ik dan op deze manier:
- Tzatziki
Voor de tzatziki neem ik een paar eetlepels volle Griekse yoghurt, hier doe ik dan een (of twee) teentjes knoflook doorheen. Verder rasp ik komkommer en deze rasp roer ik dan door de yoghurt met knoflook. Voor een extra lekkere smaak zou je er wat limoensap (of geraspte schil) doorheen kunnen doen. Lekker fris!
- Guacamole
Guacamole kan ik serieus overal bij eten, zo lekker!! Ik maak dit eigenlijk volgens een ‘standaard’ recept. Één avocado, een halve rode ui (of sjalotje, dit is wat minder scherp), limoensap, een tomaatje, een halve rode peper en een teentje knoflook. Je kan er voor kiezen om de guacamole wat grof te houden, in dit geval snijd je alle ingrediënten klein en prak je ze door elkaar. Ook kan je er een wat dunnere dip van maken, dan gooi je alles in de mixer totdat je een glad geheel hebt.
Tekst: Djoeke Dekker voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
2 november 2015
Winnen! Boek ‘Hormoonbalans voor vrouwen’
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
7 april 2016
Ratatouille: een perfect zoetig groentegerecht
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
17 september 2015
Ontbijt ijs
11 december 2016
SUIKERVERSLAVING: WAT IS HET EN HOE KOM JE ER VANAF?
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
31 maart 2015
Gifvrij eten
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
25 januari 2015
Glutenintolerantie
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
21 juni 2018
Bloemkoolpizza met verse groenten
4 februari 2016
De kracht van rauwe voeding
16 juli 2016
NECTARINE CLAFOUTIS: EASY & HEALTHY
26 januari 2016
Lekker rechargen met deze super smoothie!
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
5 juni 2015
Wie komt onze chocolade proeven?
17 december 2015
Strakke benen en billen?
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
17 januari 2018
De griepepidemie te lijf! Welke 5 supplementen werken echt
14 oktober 2018
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –